19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μήνυμα Αλληλεγγύης στους Συναγωνιστές της Κρήτης

Ημερομηνία:

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στο πετσί μας μια προσαρμογή τού καπιταλιστικού συστήματος στις ανάγκες των εταιρειών για περισσότερα κέρδη. Ο όρος κρίση, ναι μεν αναδεικνύει τις αντιφάσεις τού συστήματος, συγκαλύπτει όμως το γεγονός ότι πίσω από τη λεηλασία που λαμβάνει χώρα υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο επιχειρηματιών και πολιτικών που παίρνουν αποφάσεις. Από τη δέσμευση oλόκληρων εκτάσεων για γήπεδα γκολφ μέχρι τις βιομηχανίες αιολικής ενέργειας, η Κρήτη αποτελεί μια από τις περιοχές όπου αυτή η λεηλασία παίρνει σάρκα και οστά. Η λεηλασία αυτή προωθείται με το μαστίγιο και το καρότο. Τη βάφτισαν ανάπτυξη, λέγοντας ότι οι επενδύσεις των πολυεθνικών θα φέρουν θέσεις εργασίας. Κρύβουν, όμως, το γεγονός ότι τα υπέρογκα κέρδη που συγκεντρώνονται στα χέρια τους προέρχονται από τη λεηλασία φυσικών πόρων – πόρων που δεν τους ανήκουν. Αποσιωπούν, επίσης, το ότι η διαδικασία αυτής της συγκέντρωσης είναι -ακριβώς- αυτή η ανάπτυξη. Και άμα δεν φαγωθεί το καρότο… τότε υπάρχει και το μαστίγιο.

Στα Χανιά, δικάζονται πέντε συναγωνιστές μας από το Αποπηγάδι της Κρήτης. Συναγωνιστές, γιατί υπερασπίζονται τον κοινό μας τόπο και τους κοινούς μας πόρους απέναντι στις πολυεθνικές ανεμογεννητριών και πυρηνικών, καθώς και τους πολιτικάντηδες θιασώτες τους (βλ. περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν τον αγώνα εδώ). Αυτούς τους αγωνιστές, οι θιασώτες τού συστήματος θέλουν να τους μετατρέψουν σε θύματα, νομίζοντας ότι έτσι θα κάμψουν την αντίστασή τους, την αντίστασή μας. Ο αγώνας αυτός, όμως, δεν μπορεί να καμφθεί˙ γιατί είναι δίκαιος, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης και γιατί είναι αγώνας όλων μας. Ο αγώνας ενάντια στην λεηλασία της γης και των κοινών πόρων είναι ενιαίος˙ διεξάγεται παντού, από τα νησιά τού Αιγαίου μέχρι του Ιονίου και από την Πελοπόννησο μέχρι τα ορυχεία χρυσού στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η καρδιά μας βρίσκεται οπουδήποτε ηχούν κραυγές αντίστασης. Η ελπίδα μας βρίσκεται οπουδήποτε χτίζονται δομές αυτό-οργάνωσης. Η αλληλεγγύη μας προς τους συναγωνιστές στην Κρήτη είναι μήνυμα ενάντια στην αδικία, την καταπίεση και τη λεηλασία˙ μήνυμα ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν.

Δια-Νησιωτικό Συντονιστικό Δίκτυο Λήμνου, Λέσβου, Χίου

όπου συμμετέχουν οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Λήμνου
  • Χίος Πολίτες και Ανεμογεννήτριες
  • Επιτροπή Αγώνα Ερεσού
  • Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...