19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Βαμβακά για κορωνοϊό: “Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί. Το χρωστάμε στους επαγγελματίες υγείας, στους γονείς και τους παππούδες μας”

Ημερομηνία:

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Βαμβακά για τα νέα μέτρα και τους κανόνες προστασίας των πολιτών έναντι του νέου κορονοϊού:

“Στη χώρα μας, μέχρι τις αρχές Μαΐου, οπότε και άρχισαν να αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και να επανέρχονται οι πολίτες στην πρωθύστερη εργασιακή και κοινωνική τους ζωή, είχε διαφανεί ότι η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είχε τεθεί υπό έλεγχο και η νόσος βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία.

Ωστόσο, η πρόσφατη επανεκκίνηση του τουρισμού και η υποδοχή στη χώρα μας επισκεπτών από ξένες χώρες και η αύξηση των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας, παρά τους αυστηρούς ελέγχους και τα μέτρα που ελήφθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, η μη τήρηση των κανόνων όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις και οι μαζικές συναθροίσεις και η χαλάρωση που παρατηρήθηκε σε μέρος του πληθυσμού οδήγησαν στην εμφάνιση μικρών εστιών κρουσμάτων που όμως είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, στις 26 Φεβρουαρίου, έως και σήμερα, 14 Αυγούστου τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε 6381, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί η νόσος 221 συνάνθρωποί μας.

Ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ενώ οι επιδημιολόγοι καθημερινά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθότι οι συρροές κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες καθιστούν σαφές ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας παραμένει ορατός.

Τέτοιου είδους αθρόες συγκεντρώσεις του κοινού φαίνεται ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος ως προς την υπερμετάδοση της νόσου, ενώ δυσχεραίνουν τη διαδικασία απομόνωσης των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Να σημειωθεί βέβαια ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά και έχουν ενταθεί οι στοχευμένοι έλεγχοι σε κλειστές δομές και κέντρα φιλοξενίας χωρίς, ωστόσο το γεγονός αυτό να αναιρεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και σε όλους τους χώρους κοινωνικής δραστηριοποίησης, συνάθροισης του κοινού και θρησκευτικής λατρείας, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και σε υπαίθριους χώρους, θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο ελέγχου και μείωσης της μετάδοσης της νόσου.

Επίσης, ισχυρή είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοικτούς χώρους όταν είναι αδύνατη η τήρηση των προβλεπόμενων ελάχιστων αποστάσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης των πανηγυριών και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου προς αποφυγή των φαινόμενων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, έχουν ανασταλεί τα επισκεπτήρια στα Νοσοκομεία, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη τήρησης κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο των προβλεπόμενων μέτρων και των συστάσεων των ειδικών για τον περιορισμό του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης και διασποράς του ιού και την ανακοπή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ώστε να προστατεύσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, αλλά και τα ηλικιωμένα άτομα και όλες εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η ανάληψη εκ μέρους όλων μας της ατομικής ευθύνης που μας αναλογεί ως προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού για την ενίσχυση και την κινητοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και επάρκεια στην παρούσα πανδημία.

"google ad"

Η Περιφέρεια Κρήτης από την πλευρά της παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Κορωνοϊού και συνεχίζει, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, να ενισχύει έμπρακτα τις Δομές Υγείας της Κρήτης με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τον αναγκαίο βιοϊατρικό εξοπλισμό για τη θωράκιση τους και την επαύξηση της ανταποκρισιμότητάς τους στις νέες υγειονομικές συνθήκες.

Αναμφίβολα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας της γενιάς μας και τη σημαντικότερη πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, όλοι μαζί μπορούμε με τις συμπεριφορές και τις επιλογές μας να συμβάλουμε στην ανάσχεση της πανδημίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία και να αναλάβουμε ατομική και συλλογική δράση για να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς.

Γι’ αυτό το λόγο:
– Κάνουμε συστηματική και σωστή χρήση προστατευτικής μάσκας, τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοικτούς χώρους, ειδικά όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας
– Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τις επιφάνειες στους χώρους εργασίας και στα σπίτια μας
– Τηρούμε τις αποστάσεις και αποφεύγουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το συγχρωτισμό
– Παραμένουμε στο σπίτι μας εάν αισθανθούμε αδιαθεσία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα ίωσης και επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας

Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί, σε ένα κοινό μέτωπο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία μας και να αισθανθούμε ξανά ασφαλείς!

Το χρωστάμε στους επαγγελματίες υγείας που δίνουν καθημερινά το δικό τους επίπονο και γενναίο αγώνα κατά της πανδημίας και δοκιμάζουν τις αντοχές τους για όλους εμάς. Το χρωστάμε στους γονείς και τους παππούδες μας!”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...