22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024
Array

Μήνυμα από τα Χανιά του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

Ημερομηνία:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή.
Οικολόγος Πράσινος βουλευτής από την Κρήτη

Ένας τουλάχιστον από τους 8 – 10 βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων (άντρας ή γυναίκα) στη νέα Βουλή, να είναι από την Κρήτη, κάλεσε τους κρητικούς και τις κρητικές ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, από τα Χανιά όπου βρέθηκε, μετά το Ηράκλειο, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός αν οι κρητικοί στηρίξουν και στην κάλπη με υψηλά ποσοστά τους Οικολόγους Πράσινους που αγωνίζονται μαζί με την κοινωνία και τους ενεργούς πολίτες για το δημόσιο συμφέρον.

“Έχουμε αποδείξει ότι όπου έχουμε εκλεγεί, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, δεν χάνουμε το μυαλό, το ήθος και τις αξίες μας. Δεν βάζουμε πάνω από όλα το προσωπικό ή ιδιοτελές συμφέρον, αντιθέτως, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον του 99% των πολιτών, όχι του 1%. Δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες της διαφθοράς και των ιδιαίτερων προνομίων. Εκπροσωπούμε μια πολιτική των πολιτών, που δίνει συνεκτικές, δημοκρατικές, λογικές λύσεις στα προβλήματα. Δεν εκμεταλλευόμαστε τα προβλήματα για απόκτηση εκλογικής ή άλλης επιρροής. Δεν προβάλλουμε επικίνδυνες για την πραγματική δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή λαϊκίστικες κι ανεδαφικές θέσεις. Συνεργαζόμαστε μαζί με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα αλλά και για βαθιές μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την επιβίωση των πολιτών και της κοινωνίας μακροχρόνια.

Είμαστε κι εμείς οργισμένοι για όσα συνέβησαν κι οδήγησαν σε αυτή την βαθιά κρίση. Είμαστε όμως κι αποφασισμένοι να βοηθήσουμε για να βγει η χώρα από την κρίση, να στηριχθούν όσοι/ες χάνουν τη δουλειά τους, όσοι/ες δεν μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλούς μισθούς και συνταξεις. Δεν καλλιεργούμε τον φόβο και τη βία, επιδιώκουμε περισσότερη κι ουσιαστική δημοκρατία, ευρωπαϊκές λύσεις για να οικοδομήσουμε το κοινό μας σπίτι. Επιζητούμε και κάνουμε καθημερινή πράξη, ως στοιχείο μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, την διαβούλευση, τον διάλογο, την σύνθεση απόψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε να επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο όσα έκλεψαν κάποιοι, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η διαφθορά, να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και να πάνε στα σπίτια τους τα κόμματα και οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στην δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, αξιακή, περιβαλλοντική και πολιτιική χρεοκοπία.

Χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά στην οικονομία, στην κοινωνική οργάνωση, στις αξίες και προτεραιότητές μας, αλλά παράλληλα πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές και τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη να προωθηθούν τις αναγκαίες αλλαγές όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας Βουλής και της νέας κυβέρνησης. Χρειάζεται, όμως, αφενός να πάνε να ψηφίσουν με γνώμονα όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και το πώς θέλουν να διαμορφωθεί η ζωή τους αύριο, την επόμενη μέρα των εκλογών  κι αφετέρου να συμμετάσχουν αποφασιστικά σε ένα δημοκρατικό κίνημα διαμόρφωσης, με πρωτοβουλία της κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών θεσμών, σε ΚΑΘΕ Περιφέρεια, ενός Στρατηγικού Σχεδίου  Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης και Απασχόλησης 2012-2020. Έτσι, μέσα από ένα διάλογο του νέου Κοινοβουλίου, των περιφερειακών Συμβουλίων και των κυριότερων κι αντιπροσωπευτικών φορέων μπορεί να διαμορφωθεί ένα συνολικό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα πετύχει ταυτοχρόνως τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, τη βιωσιμότητα (αειφορία) και την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.

Όποια κι αν είναι η αριθμητική μας δύναμη στη Βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αγωνιζόμαστε ήδη μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πράσινους και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δείτε: www.chrysogelos.gr) για έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με τρόπο που να δίνει επαρκή χρόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, αλλά και για πολιτική βούληση κι εργαλεία χρηματοδότησης των αναγκαίων αλλαγών και παρεμβάσεων στην οικονομία, στην οργάνωση της διοίκησης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών που θα περιόριζαν τις επιπτώσεις από ισορροπημένα, κοινωνικά δίκαια περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους. Ένα από τα αυτά τα εργαλεία, θα μπορούσαν να είναι τα ευρω-ομόλογα, όπως συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση τον Μάρτη του 2010 της έκθεσης του πράσινου ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ.

Έχουμε αποδείξει ότι τιμάμε την ψήφο των πολιτών, όπου έχουμε εκλεγεί. Το να είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι (και) στην Ελληνική Βουλή δεν θα είναι απλώς άλλο ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά ένα κόμμα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Οι πολίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν από την οργή τους και να αντικαταστήσουν τους “κλέφτες” με τους “μαχαιροβγάλτες”.

Είναι απόλυτα εφικτό να μπει στη Βουλή με τους Οικολόγους Πράσινους και ένας βουλευτής, άνδρας ή γυναίκας, από την Κρήτη κάτι που θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ρόλος που τα νησιά μας μπορεί να παίξουν στην αναγέννηση της χώρας και της κοινωνίας. Τα νησιά μας μπορούν να γίνουν ξανά κέντρο της οικολογικής, οικονομικής, πολιτισμικής, δημοκρατικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής αναγέννησης της χώρας, να αποτελέσουν το παράδειγμα για τις λύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη διέξοδο από την κρίση.

Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη, είμαστε στην ίδια οικογένεια με τους Πράσινους. Εργαζόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους πράσινους ευρωβουλευτές αποτελεσματικά, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό για λύσεις στα προβλήματα και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ομάδα των Πρασίνων είναι η μόνη που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όχι τιμωρία, λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είμαστε λοιπόν μόνοι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, δημιουργικές, με προτάσεις, όραμα, δέσμευση για το δημόσιο συμφέρον.

Στείλτε τους Οικολόγους Πράσινους (και) στην Ελληνική Βουλή, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά Συμβούλια, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μαζί με σας, για διέξοδο από την κρίση. Στείλτε όμως στη Βουλή εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων και από την Κρήτη. Θα κάνουν τη διαφορά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...