20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μήνυμα Σταθάκη στην επίσκεψή του στη ΔΕΥΑΧ: “Να παραμείνει δημόσιος οέλεγχος στους υδάτινους πόρους”

Ημερομηνία:

«Στο πολιτικό πυρήνα του προγράμματος του  ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου των υδάτινων πόρων της χώρας και με αυτό, ως αρχή, προχωράμε ώστε να διασφαλιστεί  το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην παροχή και στη χρήση του νερού με όρους αειφορίας.» Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Τζινευράκη, όσο και με στελέχη της επιχείρησης,.

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι “με το δεύτερο μνημόνιο της Κυβέρνησης Σαμαρά –  Βενιζέλου, προβλεπόταν το ξεπούλημα των νερών της χώρας, όμως με σκληρή διαπραγμάτευση το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, αλλά και με συνεχή και επίμονη προσπάθεια απετράπη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης υδάτων, όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και η Δ.Ε.Υ.Α.Χ.».

Ο κος Σταθάκης συνέχισε πως «καταφέραμε να εμποδίσουμε κάθε σκέψη εκποίησης του πολύτιμου αυτού δημόσιου πόρου για τους πολίτες και για το χανιώτικο λαό διασφαλίζοντας δημόσιο έλεγχο σε ένα φυσικό μονοπώλιο». Επίσης, συμπλήρωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη «αξιοποίησης», δηλαδή, εκποίησης των δομών, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων”. Υπογράμμισε ακόμη ότι ¨το νέο νομοθετικό πλαίσιο κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος (ΚΥΑ 135275/22-05-2017) διασφαλίζει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, την εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση υδάτινων πόρων της χώρας.

Επιπλέον, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους της δημοτικής επιχείρησης,  ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, είπε ότι, όσο αφορά τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., καταβάλλεται σταδιακά προσπάθεια αποκατάστασης των μισθών τους, που, λόγω και των μνημονιακών δεσμεύσεων και των γενικότερων δυσχερειών, υπέστησαν συμπίεση. «Βήμα – βήμα και με ορθολογικές πολιτικές αποκαθιστούμε την κανονικότητα στις πληρωμές των εργαζομένων σε φορείς  όπως η Δ.Ε.Υ.Α.Χ.» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μπροστά της η εταιρία έχει μια μεγάλη πρόκληση που αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων, που, όμως, θα δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση και  στην αποτροπή απωλειών. Εξέφρασε, δε, τη στήριξή του στο πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποιεί η επιχείρηση προς αυτήν την κατεύθυνση με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων παρακολούθησης των δικτύων, διαχείρισης αποθεμάτων κτλ.,  αλλά και στους τομείς αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις ενισχύσεις που, και με παρέμβαση του ΥΠΕΝ, λαμβάνουν οι Δήμοι του Νομού, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΥΑΧ, για την απρόσκοπτη προώθηση σημαντικών έργων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...