14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μήνυμα Τσίπρα σε Στάινμαϊερ για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ημερομηνία:

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμάιερ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία μεταξύ άλλων του έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

«Έρχεστε  σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα. Μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αφήνοντας πίσω τα χρόνια της λιτότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γερμανίας, έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. «Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Νωρίτερα ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέφθηκε το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο οποίο κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν βασανιστεί και εν συνεχεία είχαν βρει μαρτυρικό θάνατο Ελληνες αντιστασιακοί από τους Ναζί.  Το στρατόπεδο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός για τη μεταφορά του εβραϊκού πληθυσμού της νότιας Ελλάδας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ο κ. Στάινμαϊερ άφησε στο χώρο λίγα λευκά λουλούδια.

Ο Αλέξης Τσ’ιπρας αναφερθηκε επίσης στο Μακεδονικό λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου.

Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, οι δύο πολιτικοί επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας αλλά και το κοινό τους όραμα για την ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ