20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μία ιστορία από την Κρήτη του 2002 θυμίζει την περιπέτεια με τα παιδιά στην Ταϊλάνδη

Ημερομηνία:

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002. Έντονες καταιγίδες πλήττουν το Ηράκλειο. Γύρω στις 12 το μεσημέρι γίνεται γνωστό ότι τρεις σπηλαιολόγοι είναι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο Χώνος στο χωριό Σάρχος, στο Ηράκλειο.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οργανώθηκε ομάδα διάσωσης από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου, ΕΜΑΚ Αθηνών, σπηλαιολόγους από την Αθήνα και σπηλαιοδιασώστες από τη Γαλλία, ενώ άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών προσπαθούσαν να διανοίξουν το πέρασμα με ελεγχόμενες υποβρύχιες εκρήξεις.

Οι σπηλαιολόγοι που εγκλωβίστηκαν ονομάζονταν: 35χρονος τότε Μεθόδιος Ψωμάς, η 30χρονη Χρύσα Μαυρόκωστα και η 25χρονη Ρωσίδα Βικτόρια Κουτνάσοβα, που παρακολουθούσε μεταπτυχιακό στο Ηράκλειο.

Διαθέσιμη χαρτογράφηση ολόκληρου του σπηλαίου δεν υπήρχε, μόνο το αρχικό του τμήμα, χωρίς και αυτή να είναι αξιόπιστη!

Μάλιστα οι σπηλαιολόγοι ήθελαν να χαρτογραφήσουν το «άγνωστο» σπήλαιο, αλλά διάλεξαν λάθος μέρα, αφού έβρεχε καταρρακτωδώς!

Από τη βροχή ανέβηκε η στάθμη του νερού σε υπόγεια λίμνη εντός του σπηλαίου με αποτέλεσμα να φράξει το στενό πέρασμα εξόδου.

Η κατάβαση της ομάδας διάσωσης, κράτησε περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για ένα βάθος 700 μέτρων από την επιφάνεια και σε απόσταση 1.200 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου!

Οι διασώστες από το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου, είχαν απαντλήσει τα νερά, ακριβώς μπροστά από την υπόγεια λίμνη και είχαν ανοίξει την είσοδο της στενής σήραγγας, όπου υπολόγιζαν ότι είχαν παγιδευτεί οι σπηλαιολόγοι.

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, της 13ης Νοεμβρίου 2002, έπειτα από τέσσερις ημέρες αγωνίας, η ομάδα διασωστών είχε εντοπίσει τους εγκλωβισμένους.

Είχαν βρει καταφύγιο σε ένα θάλαμο, στο μοναδικό στεγνό χώρο που υπήρχε στις όχθες της υπόγειας λίμνης. Ήταν όλοι καλά στην υγεία τους, ψύχραιμοι και εφοδιασμένοι με τρόφιμα.

Βοήθησε φυσικά και ότι σταμάτησες εντωμεταξύ η βροχόπτωση.

Στα σπήλαια ο μεγάλος εχθρός συνήθως είναι η υποθερμία. Ευτυχώς το σπήλαιο του Χώνου είναι ένα από τα πιο ζεστά σπήλαια, με θερμοκρασία περίπου στους 16 βαθμούς.

Ο υποπυρουργός Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ ανακοίνωσε στην Αθήνα ότι εντοπίστηκαν οι εγκλωβισμένοι και η διάσωση μοιάζει με θαύμα!

Επικεφαλής της επιχείρησης στο Ηράκλειο είχε τεθεί ο αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος. Με μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα χαράς δήλωσε τότε στα «ΝΕΑ»:
«Έχω πάρει μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή ήταν τρομακτική. Τα συναισθήματα διαφορετικά. Και το σημαντικότερο: τα αποτελέσματα ήταν αίσια».

"google ad"

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...