17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Μία υπόθεση που ξεχάστηκε: Όταν το ΣΔΟΕ ερευνούσε τις βάσεις της Σούδας για μεγάλη φοροδιαφυγή με καύσιμα

Ημερομηνία:

Μία από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως θα αντλήσει πολύ σημαντικά ποσά από την πάταξη της εκτεταμμένης φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Μία από τις πρόσφατες και πιο κραυγαλέες υποθέσεις τέτοιου λαθρεμπορίου είχε ως επίκεντρο τη Βάση της Σούδας. Σήμερα όμως έχει ξεχαστεί. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συζητά την 5ετή ανανέωση της Σύμβασης για τις βάσεις με επιπλέον εξωφρενικά προνόμια για τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε αρχικά ότι μέσα στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 3108/2003 (ΦΕΚ Β΄32) «Κύρωση της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», οι αμερικάνικες δυνάμεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα τυγχάνουν απαλλαγής από το ΦΠΑ, ως εκ τούτου, και ο στρατός των ΗΠΑ δεν πληρώνει κανένα φόρο για αγαθά ή υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Η υπόθεση του λαθρεμπορίου καυσίμων με επίκεντρο τη Βάση της Σούδας πήρε μεγάλες διαστάσεις τον Μάρτη του 2012. Οι μήνες όμως πέρασαν και παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που μιλούσαν για όργιο λαθρεμπορίου, η υπόθεση ξεχάστηκε, προφανώς για λόγους “εθνικής ασφάλειας”.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία ότι ιδιωτική εταιρία, μαζί πιθανώς με πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, έκλεβαν και στη συνέχεια πωλούσαν μεγάλες ποσότητες καυσίμων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά.

Η διαταγή για την έρευνα από τον κ. Πεπόνη δόθηκε ύστερα από καταγγελίες του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον Στρατό, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», παράλληλη έρευνα για την υπόθεση είχε διατάξει και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δελής, για όλες τις μονάδες της χώρας.

Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ από Ηράκλειο και Αθήνα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Νατοϊκής προβλήτας στο Μαράθι και της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα και εντόπισαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων σε ιδιωτικές αποθήκες στην Κρήτη.

Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών σύμφωνα με την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια πουλούσαν με τιμή λίτρου 0,58 ευρώ την ώρα που στην Κρήτη οι πολίτες πληρώνουν περισσότερα από 1,70 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιευμάτων της εποχής, στο κύκλωμα εμπλέκονταν (και εμπλέκονται και τώρα;) έμποροι καυσίμων, ιδιοκτήτες ιδιωτικών χώρων αποθήκευσης πετρελαιοειδών αλλά και κρατικοί υπάλληλοι, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ακόμα και στελεχών από την ίδια την αμερικανική Βάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές επιχειρήσεις λάμβαναν πετρέλαιο από την εταιρία εξυπηρέτησης του Στόλου αντί παροχών υπηρεσιών. Δεν έλλειπαν ακόμα και οι πληρωμές σε είδος, αγροτικά προϊόντα κτλ, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος:

«Σε λίγο καιρό θα είναι περισσότεροι οι χώροι αυτού του είδους, που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κυρίως χωρίς την υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών. Το σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί σε όλους από τα πρατήρια και τις ιδιωτικές δεξαμενές μέχρι και τις δεξαμενές της αμερικανικής Βάσης».

Και συνέχισε:

«Είναι κοινό μυστικό ότι η Βάση παίρνει καύσιμα σε εξευτελιστικές τιμές. Την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν από τους βαρύτερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί στη Σούδα απολαμβάνουν εξωφρενικά προνόμια. Είναι φυσικό να μπουν κάποιοι στον πειρασμό, ενδεχομένως και μέλη του συλλόγου μας και για αυτό ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση».

Σήμερα, 5 χρόνια πλέον μετά από την έρευνα του ΣΔΟΕ, και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση όχι μόνο έχει ξεχαστεί αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε παραχώρηση νέων εξοργιστικών προνομίων προς τον στρατό των ΗΠΑ και τις εδώ βάσεις τους.

"google ad"

Να σημειώσουμε ότι ανά καιρούς ακούγονται στα Χανιά ιστορίες για διακίνηση και ηλεκτρονικών ειδών από στρατιωτικούς των βάσεων που τα προμηθεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές και τα πουλούν μετά σε πολίτες δίχως πάντως να έχει υπάρξει κάποια επίσημη καταγγελία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...