19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μίνωας Καλοκαιρινός: Ντοκιμαντέρ για τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού

Ημερομηνία:

Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Μίνωα Καλοκαιρινό, πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού το 1878, παρουσιάζει η Cosmote Tv την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της σειράς “Αυτοί που τόλμησαν”. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 45΄σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα.

Τελευταίο παιδί μιας εύπορης οικογένειας εμπόρων, ο Μίνως Καλοκαιρινός έρχεται στη ζωή το 1843 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από αρκετά νεαρή ηλικία, ενδιαφέρεται για την αρχαιολογία και μελετά με πάθος τους αρχαίους συγγραφείς. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλαμβάνει, μαζί με τον αδερφό του, την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση.

Πεπεισμένος ότι το μυθικό παλάτι του αρχαίου βασιλιά Μίνωα υπήρξε στην πραγματικότητα, αποφασίζει το 1878 να οργανώσει, με δικά του έξοδα, τις πρώτες ανασκαφές στον λόφο Τσελεπί Κεφάλα. Και δικαιώνεται: οι ανασκαφές του αποκαλύπτουν τμήμα του μινωικού ανακτόρου. Ωστόσο, καθώς η Κρήτη είναι ακόμα τουρκοκρατούμενη, δεν καταφέρνει να συνεχίσει το έργο του, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός Άρθουρ Έβανς. Μετά την απελευθέρωση του νησιού, ο Έβανς επανέρχεται και, παρακάμπτοντας τον κατεστραμμένο πλέον οικονομικά Καλοκαιρινό, παίρνει έγκριση από την Κρητική Εθνοσυνέλευση για συνέχιση των ανασκαφών, συνδέοντας έτσι, τελικά, μόνο το δικό του όνομα με την ανακάλυψη των ανακτόρων.

Η αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Μίνωα Καλοκαιρινού, του πρώτου ανασκαφέα της Κνωσού, στο έκτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς του COSMOTE HISTORY, «Αυτοί που τόλμησαν».

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Παραγωγή: COSMOTE TV, 2017
Διάρκεια: 45

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...