15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μαγευτική η συναυλία υπό το φως της πανσέληνου στην Αρχαία Ρόκκα | Φωτός

Ημερομηνία:

Πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην Αρχαία Ρόκκα στην Κίσσαμο το Σάββατο 29 Αυγούστου για να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι υπό τους ήχους της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι.

Φορούσαν ζακέτες, και είχαν μαξιλάρια ή κουβέρτες τις οποίες άπλωσαν στην πλαγιά του λόφου και παρακολούθησαν μία πολύ όμορφη συναυλία.

Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που ο Αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας Κισσάμου άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό υπό το Φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

DSCF4082

Σε συνέχεια των δυο προηγούμενων εκδηλώσεων, με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, όπου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κοινού, φέτος ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, πιανίστας και διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτος Λογιάδης παρουσίασε έργα του Μάνου Χατζιδάκι σε ένα ταξίδι-αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την γέννηση του.

DSCF4096

Ο Μίλτος Λογιάδης έπαιξε πιάνο, ο Χρήστος Ζερμπίνος ακορντεόν, ενώ τραγούδησαν η Έλενα Παπανικολάου και ο Βασίλης Γισδακης.

 

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο επονομαζόμενο “Τρουλί της Ρόκκας” στην πλαγιά του αρχαιολογικού χώρου στα δυτικά όρια του οποίου εκτείνεται το εντυπωσιακό ομώνυμο φαράγγι.

Στοιχεία για τον οικισμό Ρόκκα

 

Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται ο οικισμός Ρόκκα ή Τρουλλί (=λόφος).

Ο Gerola, στην περιγραφή του για τα λείψανα βυζαντινού φρουρίου που βρίσκονταν στην κορυφή, κάνει αναφορά για μια ευρύχωρη στέρνα και θεμέλια κτισμάτων. Τα υλικά και αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα τον ώθησαν να ταξινομήσει το φρούριο στις βυζαντινές οχυρώσεις.

Ο Στ. Σπανάκης αναφέρεται σε φρούριο της Βυζαντινής περιόδου που υπήρχε στην κορυφή, από το οποίο όμως σώζονται ελάχιστα λείψανα. Στα τείχη βρίσκονται ενσωματωμένα κεραμικά θραύσματα Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και μεταγενέστερα. Ο χώρος φαίνεται ότι ήταν σε χρήση από την Ύστερη Μινωική έως τη Βυζαντινή περίοδο.

"google ad"

Το 1960, ο Ν. Πλάτων ανάσκαψε τάφο ο οποίος ήταν ορθογώνιος κτιστός με πελεκητούς λίθους. Αποτελούνταν από 2 υπερκείμενες θήκες. Η άνω θήκη καλύπτονταν από σειρά 5 πλακών και λίγες δακρυδόχους. Στην κάτω θήκη βρέθηκαν τα οστά ενός βρέφους μέσα σε αμφορέα με πλαστική παράσταση ήρωα αγωνιζόμενου ενάντια σε λέοντες και όφεις.

Παραπλεύρως βρέθηκε 1 κάνθαρος. 1 λύχνος και ένα πυξοειδές αγγείο. O Ι. Sanders αναγνώρισε κεραμική ελληνιστικών χρόνων, ενώ κάνει αναφορά στην ύπαρξη νομισμάτων αντίστοιχης περιόδου από ταφή (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον τάφο τον οποίο ανάσκαψε ο Ν. Πλάτων).

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή της Ρόκκα από sadentrepese.blogspot.com

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ