15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μαδρίτη: Κατέρρευσαν Σοσιαλιστές και Podemos στις εκλογές – Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ημερομηνία:

Τέλος εποχής στην Ισπανία. Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα των κομμάτων της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

«Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Με καταμετρημένο το 99.9% των ψήφων το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 65 έδρες, Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Τέλος, το VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos 10.

Oι Podemos «κατέρρευσαν» στις πρόωρες τοπικές εκλογές της Μαδρίτης, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 7%. Οσο για τον μεγάλο νικητή των εκλογών είναι το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που σάρωσε με επικεφαλής την Ιζαμπέλ Ντιαθ Αγιουζο και κέρδισε περισσότερες έδρες από όλη την Αριστερά μαζί.

Ο θρίαμβος της Αγιούζο δρομολογεί ήδη εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μαδρίτης αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αισθάνεται πλέον ισχυρή πίεση τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

«Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ανοίγει σήμερα», δήλωσε η 42χρονη Αγιούζο, νέο αστέρι της Δεξιάς μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα του Λαϊκού κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Διότι σήμερα ξεκινώντας από τη Μαδρίτη θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμηση του, την ενότητα και την ελευθεριά που έχει ανάγκη».

«Οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι πολύ σύντομα θα απευθυνθεί στον ισπανικό λαό.

Η ήττα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης αποτελεί και μια προσωπική ήττα για τον Σάντσεθ καθώς ενεπλάκη και ο ίδιος πολιτικά στην καμπάνια των περιφερειακών εκλογών.

Την ίδια ώρα το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές και τους Podemos προκάλεσε ήδη την αποχώρηση του ηγέτη τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απόφαση του Ιγκλέσιας να αποχωρήσει από την πολιτική σηματοδοτεί ταυτοχρόνως ένα μεγάλο σημείο καμπής για τους Podemos, αφού απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας το 2014, όταν εφαρμόζονταν στη χώρα πολιτικές λιτότητας και υπήρχε ο φόβος η χώρα να μπει σε Μνημόνιο.

Το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά εδώ και 26 χρόνια την Περιφέρεια της Μαδρίτης δεν διαθέτει ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία και αναμένεται να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού VOX για να μπορέσει να διοικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης.

"google ad"

Αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία επερχόμενη συνεργασία Λαϊκού Κόμματος και VΟΧ στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ήδη η ηγεσία του VOX έχει διαμηνύσει ότι η Ντίαζ μπορεί να βασίζεται στις ψήφους του κόμματος για να κυβερνήσει τη Μαδρίτη.

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε ένα περιβάλλον μεγάλης πόλωσης αφού υποψήφιοι περιφερειακοί βουλευτές και από τις δύο πλευρές έλαβαν απειλητικές επιστολές με σφαίρες μέσα σε φακέλους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ