16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μαζικές συγκεντρώσεις στα Χανιά και Ηράκλειο για το κλείσιμο της ΕΡΤ – Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Ημερομηνία:

Δεν έχει σταματήσει η μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΑ Ηρακλείου αφού και σήμερα εκπέμπει μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ 97,5 , 105,6 και 87,9 για το Λασίθι, αλλά και μέσω internet από την σελίδα της ΕΡΤ με επιλογή ΕΡΑ Ηρακλείου.

Για το Ηράκλειο το πρόγραμμα της ΕΡΑ Ηρακλείου μεταδίδουν επίσης οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και για τον Άγιο Νικόλαο ο LATO FM 103,3 ενώ στα Χανιά από αργά το βράδυ σε ζωντανή σύνδεση με τη ΝΕΤ παραμένει ο ραδιοφωνικός σταθμός KPHTH FM 1015.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και του ΟΤΕ θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην διακοπεί η εκπομπή σήματος από τις κεραίες της ΕΡΤ και να συνεχίσει να εκπέμπει η ΕΡΑ Ηρακλείου, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης

Κάλεσμα – συμπαράστασης από τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Χανίων σήμερα Τετάρτη 12/6/13 στις 11 το πρωί έξω από το κτήριο της ΕΡΑ (Έλλης 40,Κάτω Σούδα) και στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, του μόνου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Ενώ πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας σήμερα Τετάρτη. Συγκέντρωση επίσης έξω από το κτίριο που στεγάζεται η ΕΡΑ Ηρακλείου, στη Μάχης Κρήτης 161, έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 με τους εργαζόμενους να καλούν τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για να μην κλείσει η ΕΡΤ.

Μεγάλη ήταν η συμπαράσταση των φορέων αλλά και των πολιτών και στην Κρήτη και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ηρακλείου και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Χανίων.

Η κινητοποίηση ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις 23:00 όταν πια η συχνότητα της ΕΡΤ πανελλαδικά έδειχνε “μαύρο”, με τον κόσμο να παραμένει συγκεντρωμένος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εργαζόμενοι της ΕΡΑ Χανίων παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του σταθμού στη Σούδα

Η ανακοίνωσή της ΕΡΑ Ηρακλείου

“Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σ’ όλη τη χώρα δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του σταθμού χτίζουν μαζί με τους πολίτες και τους φορείς του Ηρακλείου ένα τείχος αλληλεγγύης και υπεράσπισης του δικαιώματος της ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από το απόγευμα μόλις έγινε γνωστό το κλείσιμο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα και εκπέμπουν ενημερώνοντας τον κόσμο για τις δραματικές εξελίξεις που αφήνουν στο δρόμο περισσότερες από 2.500 χιλιάδες οικογένειες.

Εκπρόσωποι φορέων και απλός κόσμος βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ με την παρουσία τους στο στούντιο της οδού Μάχης Κρήτης 161 και με τα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης που στέλνουν.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενημερώνοντας τον κόσμο για όλες τις εξελίξεις και καλούν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους”.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης

"google ad"

Εκφράζω την έντονη αντίθεση μου για την αιφνίδια απόφαση-ανακοίνωση για το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ απόψε τα μεσάνυχτα. Η απόφαση αυτή πλήττει βάναυσα χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στην ανεργία αλλά παράλληλα πλήττεται η δημόσια λειτουργία και έκφραση που προσφέρουν με αντικειμενικότητα και επάρκεια στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ-ΕΡΑ.

Επίσης με την απόφαση αυτή χάνεται ένας πολύτιμος πολιτιστικός-καλλιτεχνικός πλούτος, μια ολόκληρη ‘μουσική κυψέλη’ με τις ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που είναι δωρεάν κτήμα του Ελληνικού λαού και που πρόσφατα η Περιφέρεια μας είχε την τιμή να συνεργαστεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει σε ανώτατο επίπεδο να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση της. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι σύμφυτος με τον ρόλο της δημοκρατικής έκφρασης, του εθνικού συμφέροντος του πλουραλισμού. Το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ άλλωστε θα αποτελέσει διεθνές παράδοξο για την Ελλάδα καθώς όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δημόσια τηλεόραση.

Ο Δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης

Με έκπληξη ενημερώθηκα για την αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει οριστικά απόψε τα μεσάνυχτα τη λειτουργία της ΕΡΤ και κατά συνέπεια της δημόσιας ενημέρωσης. Εκφράζω την έντονη διαφωνία μου και αποδοκιμάζω τόσο το περιεχόμενο της απόφασης αυτής όσο και τον «βίαιο» τρόπο με τον οποίο αυτή λήφθηκε, οδηγώντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ιδίως για την Περιφέρεια, είναι σαφές ότι η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαρακτήρα. Ο Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης και οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, όπως στην περιφέρεια μας η Ε.ΡΑ Χανίων, παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και του πολιτισμού και το κλείσιμο αυτών θα σημάνει φραγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης του πολίτη.

Έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση της, διαμορφώνοντας – μέσα από διάλογο και κοινωνική συναίνεση – τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουργεί με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευθύνη προς όφελος της δημόσιας ενημέρωσης, με ενδυνάμωση του ρόλου της, κυρίως για εμάς που ζούμε στην Περιφέρεια.

Ανακοίνωση της ΝΕ Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ

Η πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει από σήμερα τα Μεσάνυχτα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στον απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό κατήφορό της.

Υποταγμένη πλήρως στις ωμές επιταγές των επικυρίαρχων της Τρόικα που απαιτούν εδώ και τώρα απολύσεις, κάτω από τον λαϊκίστικο μανδύα της «εξυγίανσης» και με χυδαία δυσφήμηση των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας ενημέρωσης, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τον πανικό της, την προχειρότητα των επιλογών της, αλλά και ύποπτα σχέδια μελλοντικής ανακατανομής του τρόπου χρήσης ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού.

Είναι άλλο πράγμα μία δημοκρατικά ελεγχόμενη, πλουραλιστική αξιόμαχη και ποιοτική δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία, πράγματι, έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε αρχίσει δημόσιος διάλογος ουσίας, και άλλο πράγμα η πραξικοπηματική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και η «εν μιά νυκτί» απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης και της Τρόικα δεν πρέπει να περάσουν!

Όλοι και όλες να συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ!

Ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης, να διακόψει οριστικά απόψε τα μεσάνυχτα τη λειτουργία της ΕΡΤ, μας ξάφνιασε όλους, αλλά ακόμα περισσότερο μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά η αιτιολογία της απόφασης, ότι κλείνει το κανάλι για να ικανοποιηθεί η δέσμευση απέναντι στην Τρόικα της απόλυσης υπαλλήλων, απόφαση η οποία κρίνεται μη Συνταγματική και στην οποία είναι αντίθετοι οι άλλοι δύο Κυβερνητικοί εταίροι που στηρίζουν την βιωσιμότητα της Κυβέρνησης.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εκφράζει την έντονη διαφωνία της και αποδοκιμάζει την απόφαση αλλά και το τρόπο που επιβλήθηκε, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία .Ζητάμε άμεση ακύρωση της Κυβερνητικής Ενέργειας, καταδικάζουμε την πράξη ως βίαιη αμελέτητη, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, Η ΕΡΤ είναι τηλεόραση κρατική και είναι σαφές ότι η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση και εδώ είναι στοιχείο ότι υπάρχει μία απόφαση για κλείσιμο, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να προϋπάρχει μια ενημέρωση και για τους πολίτες αλλά και για τους εργαζόμενους.

Έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση της, διαμορφώνοντας – μέσα από διάλογο και κοινωνική συναίνεση – τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουργεί με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευθύνη προς όφελος της δημόσιας ενημέρωσης, με ενδυνάμωση του ρόλου της, κυρίως για εμάς που ζούμε στην Περιφέρεια. Η ανακοίνωση μας αυτή στέλνει διπλό μήνυμα, πρώτα θερμή συμπαράσταση σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ , συμμετέχουμε στον αγώνα τους, θέλουμε να ακούμε και να βλέπουμε στην Χώρα μας δημόσια τηλεόραση , αιτώντας να παραμείνει ανοιχτή, διότι κόβοντας την φωνή δημόσιας τηλεόρασης κόβεται η φωνή της Δημοκρατίας το δε δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στην Κυβέρνηση, καλώντας της να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για το καλό της κοινωνίας .

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε:

Για άλλη μια φορά η Ελληνική Πολιτεία αντί να σταθεί απέναντι σε ένα πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα και την ευθυκρισία που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και η θέση του στην Ελληνική κοινωνία,εφαρμόζει τη γνωστή τακτική του «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι», ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.Είναι η Ιστορία της ενημέρωσης στη χώρα ,ένας θεσμός με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων και παρά τις όποιες αδυναμίες ,προβλήματα και αντιφάσεις στη λειτουργία της κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις θετικές ιδέες ,τις αξιέπαινες δράσεις και την τεράστια συνεισφορά της στην ενημέρωση και το πολιτισμό στηνΕλληνική περιφέρεια αλλά και στον απανταχού Ελληνισμό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ΕΡΤ ενήργησε βεβιασμένα και πρόχειρα για να απαλλαγεί όπως όπως από το πρόβλημα επειδή δεν είχε το θάρρος τη παρρησία αλλά και την επαρκή σχεδίαση για να το οδηγήσει σε σωστή λύση και αντί να κόψει τους αμαρτωλούς «ομφάλιους λώρους» να καταργήσει τα παράκεντρα εξουσίας και να επιβάλλει την αξιοκρατία ,την ανεξαρτησία της εξουσίας και την ορθολογική διαχείριση , προτίμησε να γράψει την εύκολη λέξη «ΤΕΛΟΣ» κάτω τον ιστορικό της τίτλο.

Είμαστε βέβαιοι όχι μόνο ότι διαπράττει ένα μεγάλο λάθος αλλά και ότι υπερβαίνει την εξουσιοδότηση που της έχει δώσει ο Ελληνικός λαός.

Γιατί η ΕΡΤ αποτελεί ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων

Στηρίζουμε απερίφραστα ως δημοτική αρχή ,αλλά και ως ΠΕΔ τη διατήρηση της ΕΡΤ ,το δικαίωμα στην ενημέρωση του κάθε Έλληνα πολίτη και καλούμε τη κυβέρνσηση να ανακαλέσει την απόφασή της που θα ε΄χει αρνητικές συνέπειες στους έλληνες πολίτες στην αντικειμένική ενημέρωση και τελικά στην ίδια την Δημοκρατία

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία συνεδρίαζε την ώρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων για το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατήγγειλε την μονομερή απόφαση του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας και μίλησε για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα .

Επιπροσθέτως, κάλεσε τον κύριο Παπαδημούλη να αποσύρει την επιχειρηματολογία με την οποία υποστήριξε ότι η ΕΡΤ είναι ένα κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην Ευρώπη, καθώς η επιχειρηματολογία αυτή έμμεσα ταυτίζεται με αυτούς που επιθυμούν το κλείσιμο της.

Τέλος ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε, πως οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε, επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών απαιτούν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ολοκληρώσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους. Σε αυτή την κατεύθυνση, υποκριτικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανιστήκαν σήμερα, – με τους προσκείμενούς τους υπουργούς, να μην υπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – παρόλο που έχουν πλήρως συμφωνήσει για περίπου 16.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος και το 2014, αλλά και με την απόφαση για κατάργηση οργανισμών και φορέων του δημοσίου, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά από τη δημόσια τηλεόραση.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας.

Η οργάνωση της πάλης, ο συντονισμός των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση είναι μονόδρομος. Κανένας μόνος του!

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλειου

Με την λογική <<Προκρούστη>> συνεχίζεται η παραγωγή << πολιτικής >> της Ελληνικής κυβέρνησης για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα λουκέτα σε δεκάδες συχνότητες σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς κανένα προφανή λόγο, παρά μόνον αυτού, του να ικανοποιηθούν τα αδηφάγα ένστικτα τόσο των χειριστών των αποτυχημένων πακέτων διάσωσης ( με ομολογία και του ΔΝΤ) αλλά και όσων περιμένουν να σκυλεύσουν το σώμα της ΕΡΤ , οδηγούν σε σκέψεις για ξεπούλημα του Φορέα, και φραγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης πλουραλιστικής ενημέρωσης του πολίτη.

Αυτό που προβάλλεται με τυμπανοκρουσίες ως << εξορθολογισμός>> δεν είναι παρά ένα ακόμα πρόσχημα να ικανοποιήσουν τους <<αφεντάδες>> τους …

Ο Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης, και οι Περιφερειακή Ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως στην περιφέρεια μας η Ε.Ρ.Α Ηρακλείου, παράγουν πλούσιο και σημαντικό έργο, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και του πολιτισμού, που δεν υποκαθίστανται από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δεν θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο συρρίκνωσης και απαξίωσης της ΕΡΤ Α.Ε. αντίθετα αυτού που ζητούμε είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της κυρίως για εμάς εδώ στην περιφέρεια.

Η ΕΡΤ είμαστε εμείς ! Αυτό το σύνθημα του Δημοσίου φορέα Ραδιοτηλεόρασης Ενημέρωσης και Πολιτισμού, το ασπαζόμαστε πλήρως και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια που εξυφαίνεται, θα στρέφεται εναντίον μας.

Καλά θα κάνουν κάθε λογής <<παπαγαλάκια>>, από όπου και αν προέρχονται, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην προσπαθούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη κατά τη προσφιλή τους συνήθεια, με στόχο τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το μέλλον τους και δεν τα διαπραγματεύονται και δεν τα παραχωρούν σε κανένα.

Τους προειδοποιούμε, ότι έχουμε και μνήμη και γνώση και θέληση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ