28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Μαζική συνάντηση στο Τυμπάκι έκαναν οι αγρότες της Κρήτης

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι αγρότες της Κρήτης αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις προθέσεις της για φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Μαζική ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι Ηρακλείου, χθες Κυριακή (6/10/2013). Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε στη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων (Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων από όλη την Κρήτη) είναι ότι ενώ οι διοργανωτές περίμεναν 200 συνδικαλιστές τελικά παρουσιάστηκαν 300. Αφού συζήτησαν επί 6 ώρες κυρίως για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Γεώργιος Ντισπυράκης, «εμείς δεν δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ για φόρο στα αγροτεμάχια. Στη συνάντηση υπήρχε μεγάλος αριθμός αγροτών και οι συζητήσεις είχαν διάρκεια πάνω από 7 ώρες. Οι αγρότες της Κρήτης είναι αναστατωμένοι. Εκτιμώ πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της, κάτι που θα μας οδηγήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα».

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Κρήτης δεν αντέχουν άλλο τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, άρδευση, αγροτικό ρεύμα, γεωργικά φάρμακα, ασφάλιση στον ΟΓΑ και πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν οι αγρότες, η κυβέρνηση τους καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ. Στη σύσκεψη των αγροτικών οργανώσεων πήραν μέρος και τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΑΣΝΗ αναφέρει τα εξής: «Την Κυριακή (6/10/2013), στο Τυμπάκι Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε Παγκρήτια Συνάντηση των φορέων των αγροτών, φυτικής και ζωικής παραγωγής, με θέμα τη φορόλογηση των αγροτεμαχίων. Αποφασίστηκε ομόφωνα, η κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ούτε ένα ευρώ φορολόγηση σε κανένα αγροτεμάχιο. Αποφασίστηκε επίσης νέα συνάντηση των φορέων των αγροτών της Κρήτης, την Πέμπτη (10/10/2013) και ώρα 12:00, στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, 146 Ηράκλειο, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω δυναμική αντίδρασή μας, στα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης».

Χαιρετισμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη και Μ. Διακάκη, στη σύσκεψη στο Τυμπάκι

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη σημερινή σας σύσκεψη στην οποία λόγω προγραμματισμένων από πριν δράσεων δεν μπορούμε να συμμετέχουμε.
Το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων, όχι μόνο δεν εξαιρεί τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια όπως όφειλε, αλλά τα φορολογεί με έναν απόλυτα ισοπεδωτικό τρόπο ανεξάρτητα από την αξία τους, το είδος της καλλιέργειας, την αποδοτικότητά τους και το παραγόμενο εισόδημα που αποφέρουν.
Η διπλή φορολόγηση του ήδη εξανεμισμένου αγροτικού εισοδήματος, που έρχεται να προστεθεί στη σειρά χαρατσιών και μειωμένων επιστροφών ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, στις αυξήσεις των τιμών εφοδίων και μέσων, στη μη καταβολή αποζημιώσεων, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αντίληψη της μνημονιακής συγκυβέρνησης για την «ατμομηχανή της ανάπτυξης» που είναι ο πρωτογενής τομέας.
Μετά το χάρισμα της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς, η φορολόγηση της γεωργικής γης θα σπρώξει ακόμα περισσότερες εκτάσεις στα χέρια των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρήσεων, που ήδη προετοιμάζονται για την πλήρη άλωση του αγροτικού χώρου.
Η ανατροπή των σχεδίων τους και η αντίσταση στη διάλυση της οικογενειακής γεωργίας, της αγροτικής παραγωγής και της επιβίωσης της υπαίθρου είναι στα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα και η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου απαιτούν ένα μακρόπνοο σχέδιο με ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα κυβερνήσει για τους αγρότες αλλά με τους αγρότες και το αγροτικό κίνημα. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα σας».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ