13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μαρία Γιαννάκη: “Δύναμη και ελπίδα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές”

Ημερομηνία:

Την άλλη Κυριακή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη, νιώθοντας δικαιολογημένα την οργή και το θυμό από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Οι απώλειες τεράστιες! Ξεπερνούν τους 5 μισθούς.

Συγκεκριμένα:

2 μισθοί από τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας (13ος και 14ος μισθός)

1 μισθός από την περικοπή όλων των επιδομάτων

2 μισθοί από τη μείωση του αφορολόγητου από τις 12.000€ στις 5.000€

1 μισθό από τα έκτακτα χαράτσια, το 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 2% υπέρ του ΕΚΑΣ, 1% έκτακτη εισφορά για όσους είχαν εισόδημα μέχρι 20.000€ και 2% για όσους είχαν εισόδημα πάνω από 20.000€

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με την κυβέρνηση περικλείονται στην πρόταση «μείωση της λεγόμενης μισθολογικής δαπάνης» κατά 8,75δισ. από το 2009 ως το 2013. Δηλαδή από 24,5 στα 15,7δισ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους πραγματικά τσακίστηκαν από όλες αυτές τις μειώσεις αλλά και από το σύνολο των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που προχώρησαν όλο αυτό το διάστημα. Ποιο είναι λοιπόν το αίτημα εκείνο που απαντάει σήμερα στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων στο Δημόσιο, που θα δώσει ουσιαστική ανακούφιση στους ίδιους και στις οικογένειές τους; Δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ανάκτηση των εισοδημάτων τους στα επίπεδα του 2009. Δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν και την κατάργηση της διαθεσιμότητας.

Από τη μία μεριά η ΝΔ μας λέει πως πρέπει απαρέγκλιτα να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Τονίζει πως ακόμα κι αν τις μεταρρυθμίσεις δεν μας τις επέβαλε το ΔΝΤ θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει ως χώρα και μάλιστα καθυστερήσαμε κιόλας. Εξαπολύει τη θρασύτατη προπαγάνδα για λουφαδόρους και τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους και μιλάει για δίκαιες απολύσεις. Λες και δεν ξέρει πως τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι κοινωνικές δομές, οι δημόσιες υπηρεσίες συνολικά λειτουργούν σήμερα με τις προσπάθειες και το φιλότιμο των λιγότερων πια και γονατισμένων δημόσιων υπαλλήλων. Με λίγα λόγια η ΝΔ μας λέει «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι».

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ράβει κυβερνητικά κουστούμια, πουθενά στο πρόγραμμά του δεν αναφέρει την ανάκτηση των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων. Στις εξαγγελίες του για τη Δημόσια Διοίκηση δεν είπε κουβέντα για την αναπλήρωση των εισοδημάτων, ενώ από τις χιλιάδες απολύσεις δεσμεύτηκε να ανακαλέσει μόνο εκείνες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Και μάλιστα όλες του οι εξαγγελίες έχουν δύο βασικούς αστερίσκους: «αν το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας», «αν δεν παραλάβουμε καμένη γη». Δηλαδή όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν όλα τα αστικά κόμματα, όταν βρίσκονταν στον προθάλαμο της διακυβέρνησης. Κατά τα άλλα υποσχέθηκε ένα κράτος λειτουργικό και ευέλικτο, όπως επίσης έκαναν στο παρελθόν τα αστικά κόμματα.

Τελικά, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να ζουν με μισθούς πείνας. Θα συνεχίσουν να θυσιάζονται και να ματώνουν για συμφέροντα ξένα, αντίθετα από τα δικά τους, μιας και οι περικοπές που έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι συνέπεια των μνημονίων αλλά στρατηγική της ΕΕ. Αρκεί να θυμίσουμε πως μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο έγιναν και σε χώρες χωρίς μνημόνια, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία και κυρίως στην υποτιθέμενη «σύμμαχο» Ιταλία. Κι αυτό και τα δύο κόμματα του νέου δικομματισμού το ονομάζουν ελπίδα(;)!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνοντας προς την κάλπη πρέπει να τα σκεφτούν καλά όλα αυτά. Να μην αφήσουν να τους κοροϊδέψουν παλιοί και νέοι σωτήρες, στο όνομα μάλιστα για άλλη μια φορά του μικρότερου κακού, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί ΠΑΝΤΑ στο μεγαλύτερο κακό.

Ελπίδα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, για το λαό συνολικά υπάρχει μόνο στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών του, για ξήλωμα όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου, των αντιλαϊκών νόμων, στο δρόμο της εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης. Ελπίδα για το λαό είναι η Λαϊκή Συμμαχία που παλεύει για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι’ αυτό την επομένη των εκλογών χρειάζεται ΚΚΕ δυνατό για το λαό.

Μαρία Γιαννάκη,
μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ,
μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Χανίων της ΑΔΕΔΥ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...