19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μας ετοιμάζουν για κάτι; Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την πιθανότητα «αδήλωτα» χημικά Συρίας να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών

Ημερομηνία:

Ανησυχία εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την πιθανότητα η κυβέρνηση της Συρίας να έχει αμελήσει να δηλώσει κάποια χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ η οποία ζήτησε από τον ΟΑΧΟ να συνεχίσει να ενημερώνει για την κατάσταση με τα χημικά της Συρίας παρά του ότι η αποστολή επισήμως τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τη βάση της Σούδας να αναβαθμίζεται με την χρησιμοποίησή της πλέον και ως βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και για εμάς. Ενώ την ίδια στιγμή το αίτημα εκ μέρους των ΗΠΑ για επαγρύπνηση εκ μέρους του ΟΑΧΟ, παρόλο του ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ολοκληρώθηκε με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω κάπου στη Μεσόγειο, γεννά ερωτήματα αν ήδη ετοιμάζονται για μία νέα παρόμοιας μορφής επιχείρηση, ξανά στην περιοχή μας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για κάθε πιθανό λάθος και επίσης για την πιθανότητα να υπήρξαν πραγματικές παραλείψεις» στον κατάλογο με το χημικό της οπλοστάσιο τον οποίο η Δαμασκός παρέδωσε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), εξήγησε η Πάουερ.

«Εξτρεμιστικές οργανώσεις τρομοκρατούν όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους στη Συρία και το Ιράκ και αυτά τα αποθέματα όπλων, αν υπάρχουν, ενδέχεται να πέσουν στα χέρια τους», πρόσθεσε.

Για τους δύο αυτούς λόγους «το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση», σημείωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης από τον ΟΑΧΟ κα τον ΟΗΕ να συνεχίσουν να ενημερώνουν κάθε μήνα το Συμβούλιο, παρόλο που επισήμως η κοινή αποστολή των δύο οργανισμών για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά σε ό,τι αφορά το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων», επεσήμανε η Πάουερ, η χώρα της οποίας έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Σεπτέμβριο.

Εκτός από την επιβεβαίωση του καταλόγου με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ο ΟΑΧΟ εξακολουθεί να ερευνά τις κατηγορίες για επιθέσεις με χλώριο στη χώρα, ενώ μένουν να καταστραφούν περίπου δώδεκα εγκαταστάσεις παραγωγής.

Το σύστημα FieldDeployableHydrolysis που χρησιμοποιείται για την καταστροφή και την εξουδετέρωση των χημικών όπλων στο πλοίο MVCapeRay πριν από την αποστολή του από το ναυπηγείο NASSC0-Earl στο Πόρτσμουθ, της Βιρτζίνια. Η Συρία απομάκρυνε από το έδαφός της συνολικά 1.300 τόνους χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια καταστράφηκαν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...