23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Μαύρη” Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Από που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά – Κλειστά τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία

Ημερομηνία:

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην περιοχή της Λεωφόρου Κνωσού

Μια φωτιά που απομάκρυνε 69 φοιτητές από την Εστία και προκάλεσε αναστάτωση σε όλη την πόλη, η οποία καλύφθηκε από πυκνούς μαύρους καπνούς.

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ο. Ζώρας υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. “Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε μια φανταστική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό κι όλοι οι φοιτητές και οι 69 είναι σώοι.”, ανέφερε ο ίδιος ενώ τόνισε πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.

O Πρύτανης σημείωσε πως Βρίσκονται ψυχολόγοι κοντά στους φοιτητές ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται. Ο ίδιος έκανε λόγο για άψογο σχεδιασμό.

” Η πυροσβεστική μας διαβεβαίωσε πως όταν καταστεί δυνατόν θα ψάξει τους χώρους για να δει αν υπάρχει κάποιος μέσα  λ.χ κάποιος άστεγος. Μας απασχολεί πολύ η τοξικότητα του περιβάλλοντος. Κάναμε γρήγορες κινήσεις. Αντικαταστήσαμε την εφημερία. Τα δυο σχολεία που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο θα μείνουν κλειστά ενώ έχουν παρθεί προληπτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες. Για μια ή δυο βραδιές αν βρεθούν κρεβάτια οι φοιτητές μπορεί να μείνουν στο γυμναστήριο στις Βούτες ενώ αναζητείται παράλληλα στέγη.”

Από την Αθήνα ήρθε ο υπαρχηγός επιχειρήσεων αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Γιόβας,  για το τελικό στάδιο της κατάσβεσης.

Ο χώρος της φωτιάς πρόκειται να καθαριστεί ενώ δυσκολία εμφανίζεται λόγω της παρουσίας μεταλλικών κατασκευών.

Θα συνεχίσουμε τις έρευνες μέχρι τη νύχτα για να δούμε αν τυχόν βρεθεί κάποιος συνάνθρωπος μας στον χώρο.”,είπε ο ίδιος ενώ τόνισε πως πριν λίγο έσβησε και η τελευταία εστία.

Όλοι οι φορείς μαζί συντεταγμένα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες αποστολές, τόνισε ενώ αναφορά έγινε στην έλευση των υπεύθυνων των εστιών με πρωτοβουλία του Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκιαδάκης συμπλήρωσε πως  ο συντονισμός για την κατάσβεση ήταν εκπληκτικός.

“Πρώτος από όλους ήταν ο μάχιμος πυροσβέστης. Πρέπει να τους τιμάμε. Ήμασταν αποτελεσματικοί και τυχεροί. Ήρωες οι πυροσβέστες και οι εθελοντές.”, υπογράμμισε ενώ έκανε αναφορά στη σημαντική συνεισφορά ιδιωτών με υδροφόρες.

Ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε πως οι πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο ενώ με αφορμή τα σημερινά γεγονότα τόνισε την ανάγκη να σταθμεύει εδώ ένα έρικσον.

“Αυτό μας έλειπε από την αρχή. Το λέω οκτώ χρόνια. Αν δεν υπήρχαν τα ελικόπτερα και ειδικά το ερικσον, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Η φωτιά θα είχε επεκταθεί εκεί που ήταν τα οινοπνεύματα.Όταν λειτουργούμε σοβαρά και συντονισμένα, μπορούμε.”, πρόσθεσε.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Cretalive, η έγκαιρη κινητοποίηση όλων των αρμοδίων απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ στο Ηράκλειο αναμένονται για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκπρόσωπος της Γ.Γ.  Πολιτικής προστασίας αλλά και ειδικό κλιμάκιο από τον Δημόκριτο, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες.

"google ad"

Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επίσης, θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν αύριο 2 Δημοτικά σχολεία και τρία νηπιαγωγεία που βρίσκονται στην περιοχή

"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

​Εικόνες από την ώρα που η μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη

"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

​Εικόνες από την ώρα που η μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη

"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

​Εικόνες από την ώρα που η μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη

"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο δήμαρχος, Β Λαμπρινός σημείωσε ότι ο μεγάλος.κίνδυνος υπήρχε εκεί που βρίσκονταν οι τόνοι οινοπνεύματος. “Δεν έλειψε ούτε ένα λεπτό νερό που χρειαζόταν για την κατάσβεση”

Παράλληλα, εξύμνησε τον επαγγελματισμό πυροσβεστών και αστυνομικών.

“Αποφύγαμε το μεγάλο δράμα”, συμπλήρωσε ο Πρύτανης.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Κώστας Λαγουδακης τόνισε: “Από την πρώτη στιγμή πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς για την άριστη συνεργασία. Απαραίτητη και η τύχη την οποία είχαμε”

Όπως τονίστηκε, υπάρχει ενημέρωση ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος από τον αμίαντο.  Συνιστάται όμως σε όλους τους περίοικους να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους για την αιθαλομίχλη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταρακης είπε: “Μάγκες οι πυροσβέστες, πρέπει να ξαναδούμε την μόνιμη παρουσία του Ericsson όμως”

Ακόμη ξεκαθαρίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει κανονικά και θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους φοιτητές που ήταν στην εστία.

Όπως έγινε δε γνωστό, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με υπερκόπωση ενας πυροσβέστης

Στις 8 θα υπάρξει συνάντηση στην Πρυτανεία για τις εστίες, παρουσία ειδικής Επιτροπής από την Αθήνα ενώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ.

Στο στιγμιότυπο παρακάτω βλέπετε την εικόνα που επικρατούσε λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι έξω από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Υπάρχουν ακόμη καπνοί στο βάθος ενώ έντονη είναι και η οσμή του καμένου.

Από που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Από τα παλιά μαγειρεία σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive φαίνεται να ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά που έκανε στάχτη χιλιάδες τετραγωνικά των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν καταστραφεί αρχεία με οικονομικά στοιχεία που αφορούν Πανεπιστήμιο και Βενιζέλειο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις παλιές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν είχε σημειωθεί και μία μυστηριώδη “εισβολή” σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο Βενιζέλειο και είχαν κλαπεί, όπως είχε αναφερθεί τότε, αρχεία και φάκελοι.

Από τη μάχη με τις φλόγες τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί οι δυτικές πτέρυγες. Πιο συγκεκριμένα συνολικά 5000 τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονταν και οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου.

Την ίδια ώρα ευτύχημα είναι το γεγονός ότι διασώθηκε το κτίριο όπου στεγάζονται τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), αλλά και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου. Οι βόρειες πτέρυγες διασώθηκαν με την πυροσβεστική να καταφέρνει να ελέγξει γρήγορα τις μικρές εστίες φωτιάς που είχαν εκδηλωθεί.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν συνολικά 100 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 21 οχήματα και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, εποχούμενη ακολουθία καθώς και ειδικά μηχανήματα της Πυροσβεστικής. Παράλληλα συμμετείχαν και 7 υδροφόρες του δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα στο σημείο παραμένουν 6 οχήματα με 20 άνδρες που θα βρίσκονται επιφυλακή όλη νύχτα σε περίπτωση αναζωπυρώσεων.

Για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, προανάκριση διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών.

Κλειστά αύριο, λόγω της φωτιάς, τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία

Κλειστά, για προληπτικούς – όπως ανακοινώθηκε λόγους – θα μείνουν αύριο τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία στο Ηράκλειο, με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στη Λεωφόρο Κνωσού.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Γιώργο Βλαχάκη, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα, 24 Σετεμβρίου τα 51ο, 72ο και 78ο νηπιαγωγεία καθώς και τα 20ο και 56ο Δημοτικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...