23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Μαύρο» χειμώνα βλέπουν οι έμποροι της Κρήτης: Χαριστική βολή για την αγορά Χανίων και Ηρακλείου το τοπικό lockdown

Ημερομηνία:

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Κρήτη σε επίπεδο αγοράς και εμπορίου. Τα έκτακτα μέτρα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της Κρήτης (Ηρακλείου και Χανίων) έφεραν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.

Η πτώση του τζίρου έκανε “βουτιά” μέσα σε μια εβδομάδα στον νομό Χανίων, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες χθες στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι οποίοι είπαν πως η πτώση από το 60% έχει αγγίξει πλέον το 80% σε σχέση με πέρυσι.

Οι Έλληνες επισκέπτες των Χανίων ακύρωσαν το υπόλοιπο των διακοπών ή πήγαν σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο. Οι λιγοστοί ξένοι επισκέπτες που έχουν παραμείνει στα Χανιά δεν επαρκούν για να δουλέψει η τουριστική βιομηχανία της περιοχής.

Επαγγελματίες όπως είναι οι αμαξάδες αλλά και οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών δε βγάζουν ούτε μεροκάματο και βλέπουν μπροστά τους έναν “μαύρο” χειμώνα, καθώς η τουριστική περίοδος έληξε προτού καλά ξεκινήσει.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στον νομό Ηρακλείου. Πολλά μαγαζιά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, ενώ η πτώση του εμπορίου είναι καταφανέστατη, όπως κάνουν λόγο εκπρόσωποι του εμπορίου.

Ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Τόσο το λιανικό όσο και το χονδρικό εμπόριο βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, διαχρονικό πρόβλημα που γέννησε η οικονομική κρίση, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Η αγορά δε βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση. Είτε στο λιανικό είτε στο χονδρικό εμπόριο, η κρίση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Όλες οι επιχειρήσεις βιώνουν μια κρίση η οποία είναι άνευ προηγουμένου. Πλέον, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί σαφέστατα πρόβλημα και δεν μπορεί να στηρίξει τις αγορές όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και του συνόλου της Κρήτης. Το έχω πει επανειλημμένως, πως ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της κοινωνίας στηρίζεται στον τουρισμό, ο οποίος αγγίζει χαμηλά επίπεδα. Τα πρόσθετα μέτρα έχουν επιβαρύνει την αγορά, ενώ το λιανικό εμπόριο του Ηρακλείου έχει υποστεί μεγάλη επιβάρυνση. Τα μέτρα δε βοηθούν την αγορά. Το βλέπουμε και αυτές τις ημέρες, που από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου είναι εκπτωτική περίοδος. Αυτές οι πρώτες ημέρες δεν πάνε καλά. Είναι μια καταστροφή. Είναι μια μεγάλη ζημιά. Οι υπηρεσίες της μεταποίησης δεν έχουν οικονομικά στηρίγματα. Προσδοκούμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως. Το μεγαλύτερο κομμάτι το κατέχουν μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Ο τουρισμός δεν πάει καλά. Και η υγειονομική κατάσταση επηρεάζει τη συνολική οικονομική κατάσταση και τα πράγματα εκτυλίσσονται πολύ άσχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Κουμαντάκης.

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τον νομό Ηρακλείου, ενώ επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.

Στη Χερσόνησο

Την ίδια στιγμή, ισχυρό πλήγμα για την τοπική οικονομία της δημοτικής ενότητας Χερσονήσου προκάλεσαν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Πολλοί τοπικοί φορείς αντέδρασαν, καθώς η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολλά είναι τα μαγαζιά και τα καταστήματα εστίασης τα οποία υπολειτουργούν και, όπως είπαν επιχειρηματίες της περιοχής, τα έσοδα έχουν διαγράψει μεγάλη “βουτιά”. Ενδεικτικές ήταν οι εικόνες όπως τις αποτύπωσε ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” προχθές, όπου μπαρ και καταστήματα εστίασης κατέβασαν ρολά λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα…

Βασίλης Κεγκερόγλου – «Άμεση λήψη μέτρων» για τα… περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο

Με ερώτησή του προς τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών, εργαζομένων, ανέργων κ.λπ., που πλήττονται από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο ή/και όπου αλλού εφαρμοστούν.

Το κείμενο αναφέρει: «Μετά τη θεωρούμενη ως “πρώτη φάση” της πανδημίας, η δυναμική διασπορά του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στη λήψη νέων, τοπικών περιοριστικών μέτρων, με τεράστιες συνέπειες για την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, των οποίων οι υποχρεώσεις διαρκώς αυξάνουν, μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια, με κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός τους αλλά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, αποτελεί και επιτακτική ανάγκη η στήριξη, με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο, των τοπικών οικονομιών (επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ., καθώς και εργαζόμενοι και άνεργοι), όπου επιβάλλονται τοπικά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

"google ad"

Σήμερα, οι επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενοι κ.λπ. αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των παγίων εξόδων τους λόγω των χαμηλών τζίρων και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δούμε σύντομα το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων και χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά.

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επαγγελματικοί φορείς, τα Τεχνικά Επιμελητήρια, ο αγροτικός κόσμος και οι σύλλογοι εργαζομένων ζητούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και ειδικό σχέδιο δράσης για τις τοπικές οικονομίες.

* Επειδή απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης τόσο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και

* Επειδή πρόσφατα επιβλήθηκαν τοπικά περιοριστικά μέτρα για το Ηράκλειο, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

– Τι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβατε για άμεσα, ουσιαστικά και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών, κ.λπ., και εργαζομένων και ανέργων που πλήττονται από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο ή/και όπου αλλού εφαρμοστούν;

– Ποιες προθεσμίες υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές) αλλά και δικαιωμάτων (αδήλωτα τετραγωνικά, δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτων κ.λπ.) προτίθεστε να παρατείνετε;

– Πότε θα καταβληθούν οι ενισχύσεις των αγροτών και σε τι ύψος;

– Τι άλλα μέτρα στήριξης και ανακούφισης προτίθεστε να λάβετε;

– Τι μέτρα θα λάβετε για τους ανέργους που είναι εκτός ταμείου και ιδιαίτερα αυτούς που είναι εποχικοί και δεν κατόρθωσαν να εργαστούν καθόλου για να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα;».

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...