14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια προανήγγειλε ο Βασίλης Διγαλάκης

Ημερομηνία:

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει τον αριθμό εισακτέων που θα προτείνουν τα ιδρύματα, επανέλαβε από τη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με τη νέα σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια υποβάλλουν διαχρονικά τις προτάσεις τους χωρίς οι πολιτικές ηγεσίες να ακούν προαναγγέλλοντας ότι το υπουργείο θα συναινέσει στη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων.

«Εμείς ως νέα ηγεσία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα λάβουμε υπ’ όψιν τον προσδιορισμό του αριθμού εισακτέων που θα μας δώσει κάθε πανεπιστήμιο, κάθε τμήμα, κάθε σχολή. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου χωρίς να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι, υπήρχε συνεχής αύξηση του αριθμού εισακτέων. Τα ιδρύματα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον αριθμό φοιτητών μπορούν να εκπαιδεύσουν και μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των πανεπιστημίων» ανέφερε.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο Βασίλης Διγαλάκης επισήμανε πως «τα Τμήματα Τε Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά.

Τώρα για τμήματα που δεν τα έχουν, αλλά επειδή αυτό είναι και ένα γενικότερο θέμα για τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, προβλέπεται στη νομοθεσία η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Παιδείας και θα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες»

Χρηματοδότηση

Για το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τις υποδομές «από τις πρώτες κιόλας βδομάδες ξεκίνησαν προσπάθειες στο Υπουργείο για να βρούμε επιπλέον πόρους. Προχωρήσαμε και ανακοινώσαμε πρόσφατα έκτακτη επιχορήγηση για τα πανεπιστήμια 12,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα πάρει περίπου 800.000 ευρώ.

Συγχρόνως, θέλαμε να κάνουμε μια χαρτογράφηση των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που είχαν τα πανεπιστήμια και ειδικά αυτά που είχαν συγχωνεύσεις των πρώην ΤΕΙ.

Έστειλα, λοιπόν, τον Αύγουστο επιστολή προς τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις, προκειμένου να δούμε τι προβλήματα έχει καθένα ειδικά. Όλα τα πανεπιστήμια μπορώ να σας πω ότι ανταποκρίθηκαν και μας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τα ζητήματα που τους απασχολούν και που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

Τώρα, όσον αφορά τα θέματα μη επάρκειας υλικοτεχνικών και εργαστηριακών υποδομών, θα ήθελα να επικαλεστώ το έγγραφο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τα όσα αρκετά δραματικά αναφέρετε. Προφανώς, υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών -μετάβαση από ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα- προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της παράλληλης λειτουργίας και των πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και των τμημάτων των πρώην ΤΕΙ και δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν και θέματα εκσυγχρονισμού.

Όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, ήθελα να σας πω ότι έχουν ήδη κατανεμηθεί συνολικά στα πανεπιστήμια πεντακόσιες θέσεις μελών ΔΕΠ –καθηγητών- από τις οποίες είκοσι έξι θέσεις έχει πάρει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχουν δοθεί είκοσι επτά θέσεις διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Προεδρικό Διάταγμα 407/1980.

Επίσης, είναι σε φάση έγκρισης η διαδικασία πρόσληψης ενός σημαντικού αριθμού έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Τέλος, υφίστανται και οι προσφερόμενες θέσεις για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού και θα δοθούν αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη Σχολή Μηχανικών δεκαέξι θέσεις από αυτήν την κατηγορία.

Φοιτητικές εστίες

Για το θέμα της στέγασης και της φοιτητικής μέριμνας ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και ότι το ποσοστό των φοιτητών που στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε πει ότι με τη μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -για να μη γίνονται παρερμηνείες μιλάμε για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας- θα καλύψουμε τις ανάγκες. Ήδη αυτό τον μήνα δημοπρατείται στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο μια πολύ μεγάλη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης συνολικής δυναμικότητας τριών χιλιάδων κλινών».

"google ad"

Χ.ΒΑΪΝ.

alfavita.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...