21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μεγάλη Πορεία Αλληλεγγύης την Τρίτη το βράδυ στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στήριξη των Χανίων στις Καταλήψεις και τους Αυτοοργανωμένους Χώρους | Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους, δηλαδή χώρους όπου οι πολίτες αδιαμεσολάβητα οργανώνονται και δρουν για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την κοινωνία τους. Η πορεία οργανώθηκε από πλήθος φορέων και πολιτών ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με αφορμή την επίθεση της κυβέρνησης στις καταλήψεις και την κρατική προπαγάνδα που τις θέλει να είναι χώροι ανομίας. Συγκεκριμένα κάλεσαν η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι/Στέκι Μεταναστών, η Terra Verde, η Κοινωνική Κουζίνα, οι Σαλταδόροι, το Φόρουμ Μεταναστών, πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΣΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αυτοί οι φορείς, αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες, κινητοποιήθηκαν από κοινού για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν κάθε αυτοοργανωμένη δράση και κατάληψη στα Χανιά και την εναντίωσή τους στην κρατική καταστολή που εντείνεται και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση όχι μόνο στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά και στις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων μας. Το μήνυμα των πολιτών ήταν σαφές: Κάτω τα χέρια από τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, κάτω τα χέρια από τις ζωές μας, η στήριξή μας είναι αυτονόητη!

Άνθρωποι από τα Χανιά συναντήθηκαν στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς στις 6μμ, όπου είχε στηθεί μικροφωνική και διαβάζονταν ενημερωτικά κείμενα για τα συμβάντα των τελευταίων ημερών. Λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε η προγραμματισμένη πορεία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 συμπολίτες μας. Με παλμό και συνθήματα η πορεία κινήθηκε στην οδό Σκαλίδη, πέρασε μετά το Πανελλήνιο στην οδό Κυδωνίας, γύρισε στην αγορά, συνέχισε ξανά από τη Δημοκρατίας μέχρι τα Δικαστήρια, γύρισε προς τα πίσω από την Ελ. Βενιζέλου και κατέληξε μέσω της Δασκαλογιάννη στο κτήριο της κατάληψης Ρόζα Νέρα, στο λόφο Καστέλι.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή μοιράζονταν κείμενα, γράφονταν συνθήματα και πραγματοποιούνταν αφισοκόληση. Ο κόσμος που βρίσκονταν στο δρόμο, μιας και τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά, παρακολουθούσαν την πορεία με ευχάριστη έκπληξη καθώς, όπως παρατήρησε ένας ηλικιωμένος κύριος, «Αν δεν ήσασταν κι εσείς, θα ήμασταν “νεκροί”», εννοώντας ότι η κοινωνία των Χανίων θα βρίσκονταν σε μια παρατεταμένη σιωπή. Πολλοί ρωτούσαν τον κόσμο με ενδιαφέρον τι πρεσβεύουν και τον παρότρυναν να συνεχίσει τον αγώνα. Με ενδιαφέρον λοιπόν πήραν τα πάνω από 1000 κείμενα που μοιράστηκαν στη διαδρομή για να ενημερωθούν για τις θέσεις των αλληλέγγυων αλλά και τα συμβάντα των τελευταίων ημερών.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ποικίλα, όπως «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, Κατάληψη στις βίλες των αφεντικών», «10, 100, χιλιάδες καταλήψεις, Ενάντια σ’ ένα κόσμο οργανωμένης σήψης/θλίψης», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Όσες καταλήψεις και να εκκενώσουν, Τις τρύπες των ταμείων δεν θα τις μπαλώσουν»,  και άλλα πολλά.

Η πορεία βρίσκονταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση της αστυνομίας, που δεν ήταν καθόλου διακριτική, παραβιάζοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος περί του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Όμως οι παραβρισκόμενοι ήταν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την ειρηνική πορεία τους και δεν έκαναν τη χάρη στην αστυνομία να τους τη χαλάσει.

Η πορεία δεν χάλασε ούτε με τη βροχή που άρχισε λίγο μετά τις 8μμ και ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες στο προαύλιο της Ρόζα Νέρα. Εκεί ο κόσμος μαζεύτηκε περιμετρικά στα τείχη του κάστρου και κουνώντας σημαίες φώναζε συνθήματα που ακούστηκαν σε όλη την πόλη. Το κλείσιμο αυτής της αγωνιστικής βραδιάς δεν ήταν άλλο από το ενδεδειγμένο: είχε ετοιμαστεί φαγοπότι και γλέντι εντός της κατάληψης που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...