17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μεγάλη πορεία μεταναστών στους δρόμους των Χανίων – Τι λέει το ψήφισμα που παρέδωσαν στη Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μεγάλη συμμετοχή που ξεπερνούσε τα 400 άτομα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συγκέντρωση και πορεία της Πρωτοβουλίας Μεταναστών Χανίων, μίας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης από και για τους μετανάστες που σκοπό έχει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των μεταναστών “στη ζωή και στη δουλειά”.

Όπως σημειωναν στην πρώτη τους ανακοίνωση ως Πρωτοβουλία Μεταναστών:

Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει την πολιτική, που μας έπνιγε, μας εκμεταλλευόταν, μας έβαζε στο περιθώριο. Το δικαίωμα μας σε νόμιμη ζωή και εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο, και μια κυβέρνηση που θέλει να είναι αριστερή, οφείλει να το εξασφαλίσει.

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Αγοράς και αρκετά αργότερα, κι αφού πλέον είχε συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, περίπου στις 19.00 ξεκίνησε με πορεία προς το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Εκεί σταμάτησε. Και οι μετανάστες φώναξαν συνθήματα στα ελληνικά αλλά και στα αραβικά ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της αστυνομίας όπου συζήτησαν για το ζήτημα κυρίως των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των συλλήψεων και φυλακίσεών τους.

Κατόπιν, και πάλι με πορεία, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στην οδό Νεάρχου όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης και επέδωσαν ψήφισμα της Πρωτοβουλίας.

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Προς:

Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, κ. Ανδρέα Παπανδρέου

Βουλευτές Χανίων, κ. Σταθάκη, κ. Βάλια Βαγιωνάκη, κ. Παύλο Πολάκη

Κοινοποίηση: Υπουργό Μετανάστευσης, κ Τασία Χριστοδουλοπούλου

Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από τον τελευταία φορά που ψηφίστηκε νόμος από το ελληνικό κοινοβούλιο, που να ανοίγει διαδικασίες νομιμοποίησης για τους χιλιάδες των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Στα δέκα αυτά χρόνια χιλιάδες μετανάστες έχουν παραμείνει στο περιθώριο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, ως πολίτες β’ κατηγορίας, έρμαιοι κάθε είδους εκμετάλλευσης, εξαιτίας ακριβώς αυτής της απροθυμίας του ελληνικού κράτους να ανγνωρίσει την νόμιμη παρουσία τους στη χώρα, αποδίδοντάς τους ίσα δικαιώματα με τον γηγενή πληθυσμό.

Θεωρούμε πως απευθυνόμαστε σε μια κυβέρνηση που δεν χρειάζεται να της αναλύσουμε διεξοδικά – σε αυτήν την έκκλησή μας – τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε. Οι διαστάσεις αυτής της φοβερής ανισότητας και της συνεπακόλουθης εκμετάλλευσης που υφίσταται ο μεταναστευτικός κόσμος, θα μπορούσαν χωρίς ίχνος υπερβολής να χαρακτηριστούν με μια μόνο λέξη ως ένα επονείδιστο ελληνικό απαρτχάιντ.

Ζητούμε από την κυβέρνηση την άμεση κατάθεση προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων, ενός νομοθετήματος που θα θέτει συνολικά μια νέα και επικαιροποιημένη ανοιχτή διαδικασία νομιμοποίησης, λαμβάνοντας υπόψιν το νομικό, οικονομικό, πολιτικό και ηθικό έλλειμα μιας Πολιτείας, η οποία διατηρεί τόσες χιλιάδες ανθρώπων σε καθεστώς ουσιαστικά μη-πολίτη, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν και τις ολοένα και συρρικνούμενες αντοχές τους σε αυτήν την απερίγραπτη αδικία. Ζητούμε δικαιοσύνη, ζητούμε αξιοπρέπεια.

Σε αυτή μας την έκκληση απαιτούμε μια ξεκάθαρη γραπτή απάντηση από την αρμόδια Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Χριστοδουλοπούλου.

"google ad"

Με τιμή,

Πρωτοβουλία Μεταναστών Χανίων

Να υπενθυμίσουμε ότι ανακοινώσεις – καλέσματα για συμμετοχή στην πορεία των μεταναστών πέρα από την Πρωτοβουλία Μεταναστών είχαν εκδώσει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Εργατικό Κέντρο, η ΚΕΕΡΦΑ και η Rosa Nera

Οι φωτός που παρουσιάζουμε είναι από τις 6 το απόγευμα, αρκετά πριν ξεκινήσει η πορεία, κατά τη διάρκεια της προσεγκέντρωσης στην Πλατεία Αγοράς:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...