16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μεγάλη πορεία των Χανιωτών ενάντια στον φασισμό τη μέρα που η φασιστική Χρυσή Αυγή κηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση | Φωτός

Ημερομηνία:

Μαζικά οι Χανιώτες βγήκαν στους δρόμους λίγο πριν βγει η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής βροντοφωνάζοντας και από τον τόπο μας την αναγκαιότητα να μπουν οι ναζί στη φυλακή. Και θα μπουν στη φυλακή.

Σημειώνουμε ότι καλέσματα για την πορεία είχαν απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, η κατάληψη Rosa Nera αλλά και η περιφερειακή παράταξη της “Ανυπόταχτης Κρήτης”, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜέΡΑ 25 και η Πρωτοβουλια Αλληλεγγύης Αποκόρωνα ενώ σε συγκέντρωση στην Πλατεία Δικαστηρίων είχαν καλέσει σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Πάντως, διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συμμετείχαν και στη συγκέντρωση της Πλατείας της Δημοτικής Αγοράς ενώ όταν κατεύθανε το σύνολο των διαδηλωτών στην Πλατεία Δικαστηρίων οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί χειροκροτούσαν διαρκώς.

Η πορεία διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς προς την Πλατεία 1866 και μετά στο Δημαρχείο Χανίων για να επιστρέψει στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και να συνεχίσει από την οδό Δημοκρατίας προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα ενάντια στο φασισμό ενώ στο τέλος της πορείας οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στην Πλατεία Δικαστηρίων έως ότου οργανωμένα ξανά και σε πορεία επέστρεψαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου δίχως να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο η πορεία διέλυσε.

Σημειώνουμε ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στα δικαστήρια, πολλοί διαδηλωτές συνέχισαν με νέα πορεία προς την πλατεία Σπλάντζιας.

"google ad"

Εκεί, ακολούθησε η τοποθέτηση πλακέτας αντιφασιστικής μνήμης Παύλου Φύσσα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και της συνέλευσης του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

 

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας στελέχη της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος στάθηκαν στην ιστορικότητα της απόφασης αλλά και στην ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση.

Ο γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Αλέκος Μαρινάκης δήλωσε τα εξής:

Ο γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Αλέκος Μαρινάκης

Κατ’ αρχάς μας ικανοποιεί ότι αναγνωρίστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Η Κρήτη έχει πληρώσει από τους ναζί, δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει νεκρούς, να μην έχει στα Άουσβιτς και Νταχάου ανθρώπους τους. Αλλά και τα τελευταία χρόνια ζήσαμε στο πετσί μας αυτή την εγκληματική οργάνωση στον τόπο μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε θετική την απόφαση αλλά πρέπει να ισχύσουν μέχρι το τέλος οι ανώτερες ποινές.

Αρνητικό είναι ότι μετέτρεψαν την δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ σε απλή πρόκληση σωματικής βλάβης.

Χρειάζεται επαγρύπνηση.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Χανιώτικου λαού. Αυτό δείχνει ότι ο λαός δεν ξεχνά. Πρέπει όμως να επαγρυπνούμε.

Είναι γνωστό ότι οι φασίστες είναι πάντα τα τσιράκια των μεγάλων πολυεθνικών. Χρειάζεται επαγρύπνηση και τσάκισμα για να μπορέσει πραγματικά να νικήσει ο ίδιος ο λαός στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Ανυπόταχτης Κρήτης” είπε:

Γιώργος Πιαγκαλάκης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Ανυπόταχτης Κρήτης”

Σε πρώτη φάση το αποτέλεσμα του δικαστηρίου είναι θετικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός μεγάλου αντιφασιστικού κινήματος, προσπάθειας χιλιάδων αγωνιστών πανελλαδικά οι οποίοι έδωσαν μάχες ενάντια στο φασισμό και τους ναζί όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή που η Χρυσή Αυγή δεν ήταν στο κοινοβούλιο.

Ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος όμως τίποτα δεν τελείωσε, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση.

Έχουμε εμπειρία και στην Κρήτη τι σημαίνει φασισμός και πρέπει να δοθούν σκληρές μάχες από εδώ και πέρα στο να μην επιτρέψουμε σε τέτοιες ιδεολογίες, σε τέτοιες πρακτικές να μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι, ειδικά σε ένα τέτοιο τόπο που έχει βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει αυτή η μαύρη ιδεολογία.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά είπε:

Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση. Είναι μια ιστορική ημέρα.

Η καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών είναι μία απόφαση την οποία την υπογραφή της την έχει βάλει φαρδιά πλατιά το αντιφασιστικό κίνημα. Ο κόσμος αυτός ο οποίος εδώ και 20 χρόνια έχει αγωνιστεί ενάντια στον φασισμό παντού. Αυτός είναι ο κόσμος που ύψωσε ένα δημοκρατικό τοίχος απέναντι στον φασισμό και έτσι μπορέσαμε να πούμε σήμερα ότι ο Παύλος Φύσσας δικαιώνεται, ότι η θυσία του Παύλου Φύσσα δεν πήγε χαμένη, η θυσία τόσων ανθρώπων που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών και δολοφονικών επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή.

Είναι μια περήφανη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν εφησυχάζουμε γιατί όλες οι πολιτικές που γέννησαν τον φασισμό είναι ακόμα εδώ. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η πολεμοκαπηλία, ο εθνικισμός είναι μπροστά μας και απειλούν κάθε στιγμή το τέρας του φασισμού να αναβιώσει.

Χαιρετίζουμε τη σημερινή ημέρα ως μία ιστορική ημέρα. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες δίκες από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Όλος ο κόσμος είχε τα βλέμματά του στραμμένα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και αυτό το οποίο διατρανώνουμε σήμερα είναι η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε ως το τέλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, εμπορίου, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης:

Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, εμπορίου, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι μία πολύ σημαντική νίκη για τη Δημοκρατία. Είναι μία απόφαση που συγχρονίζεται και συνταυτίζεται με το διογκούμενο κίνημα που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η απόφαση είναι η αρχή όμως μίας προσπάθειας που πρέπει να ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα, απομόνωσης, καταδίκης κάθε φασιστικής νοοτροπίας σε κοινωνικό, πολιτικό και σε ατομικό επίπεδο.

Ο φασισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους και έχει πολλά κεφάλια.

Αυτή η σημαντική απόφαση, η δικαίωση της θυσίας του Φύσσα, είναι ένα καμπανάκι για όλους ότι και στο επόμενο διάστημα πρέπει να απομονώσουμε, να καταδικάσουμε, να θέσουμε για πάντα στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων κάθε φασιστική νοοτροπία και κάθε φασιστικό μόρφωμα

Ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Χανίων και μέλος της Διοίκησης των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων είπε:

Φώτης Ρηγανάκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Χανίων

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου κάτω και από τη λαϊκή απαίτηση από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, οι φασίστες να μπουν στη φυλακή, είναι θετική. Δίνει και την αποφασιστική απάντηση και του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Β

εβαίως και πρέπει να δούμε και σε κάθε περίπτωση και την κάθε μία ξεχωριστή υπόθεση όπως η υπόθεση με τα μέλη του ΠΑΜΕ και με τη μετατροπή της από δολοφονική απόπειρα σε απλή σωματική βλάβη. Εκεί υπάρχουν ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που λέμε και στο σύνθημα μας: “Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον” με όποια μορφή και αν έρθει, είτε με πολιτικό σχηματισμό, ή με όποια αντίληψη εισχωρήσει στην κοινωνία και στην εργατική τάξη, εμείς καλούμε την εργατική τάξη σε επαγρύπνηση και πάνω απ’ όλα να θέτει σε απομόνωση όλα αυτά τα φασιστοειδή, που είναι και το μακρύ χέρι της μεγαλοεργοδοσίας

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...