19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μεγάλη συμμετοχή στον Προληπτικό έλεγχο πληθυσμού στα Σφακιά

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη κλιμακίου γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που διοργάνωσε η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης στις 18 και 19 Ιουλίου 2013 στη χώρα Σφακίων, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης και ελέγχου υγείας πληθυσμών απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης, που αναπτύσσει.Η ως άνω δραστηριότητα υλοποιήθηκε με ευθύνη του Υποδιοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, κ. Γιώργου Νεοφώτιστου, ο οποίος συνόδευσε το επιστημονικό κλιμάκιο στα Σφακιά και συμμετείχε ως γιατρός, εξετάζοντας παθολογικά περιστατικά.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Περιφερειακού Ιατρείου Σφακίων προς την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Σφακίων, του Γ.Ν. Χανίων, του ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν.Η. Βενιζέλειο και του Κέντρου Υγείας Βάμου κι είχε ως στόχο την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρόληψης, παρακολούθησης και καταγραφής προβλημάτων υγείας του τοπικού πληθυσμού.

Η συμμετοχή και η προσέλευση του κόσμου για εξέταση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε όλα τα ιατρεία.
Συγκεκριμένα με τη βοήθεια και τη συμβολή των γιατρών των Π.Ι. Σφακίων κας Ελευθερίας Αργυροπούλου, Ανώπολης κας Δήμητρας Καλεμάκη και της εθελόντριας νοσηλεύτριας Ειρήνης Ζάρα, από το επιστημονικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τα Σφακιά, εξετάσθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις ανά ιατρείο:
• Από την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν 45 μαστογραφίες
• Στο Παθολογικό Ιατρείο από τον κ. Γιώργο Νεοφώτιστο, Ιατρό- Υποδιοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, εξετάσθηκαν 25 άτομα
• Στο Καρδιολογικό Ιατρείο και από τον κ. Αθανάσιο Πρά, Ιατρό Καρδιολόγο, Συντονιστή Δ/ντή Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Χανίων, εξετάσθηκαν 50 άτομα και εκδόθηκαν 10 πιστοποιητικά υγείας παιδιών.
• Από τον κ. Νίκο Χαρουλάκη, Ιατρό Ακτινολόγο, Συντονιστή Δ/ντή Γ.Ν. Ηρακλείου Βενιζέλειο, πραγματοποιήθηκαν 80 υπερηχογραφήματα Άνω και Κάτω κοιλίας, Θυρεοειδούς, ουροποιητικού κ.α.
• Στο Πνευμονολογικό ιατρείο από τον κ. Μοσχονά Μιχάλη, Δ/ντή Ιατρό Πνευμονολόγο, Πνευμονολογικής κλινικής Γ.Ν. Χανίων, εξετάσθηκαν 25 άτομα
• Στο Ορθοπεδικό Ιατρείο τον κ. Βασίλειο Πετρουλάκη, Ιατρό Ορθοπεδικό, Συντονιστή Δ/ντή Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Χανίων, εξετάσθηκαν 25 άτομα
• Στο Γυναικολογικό Ιατρείο από τον κ. Καμπανιέρη Μιχάλη, Ιατρό Γυναικολόγο Επιμελητή Α΄ Γ/Μ Κλινικής Γ.Ν. Χανίων, εξετάσθηκαν 30 γυναίκες, ενώ από τη Μαία του Κ.Υ. Βάμου κα Δέσποινα Ντάγκα ελήφθησαν 15 τεστ ΠΑΠ
• Στο Ενδοκρινολογικό Ιατρείο από την κα Τζουτζουράκη Παρασκευή, Επιμελήτρια Α΄ Ενδοκρινολογίας Γ.Ν. Χανίων με τη βοήθεια της κας Σαργέντη Σοφίας, Επισκέπτριας Υγείας Γ.Ν. Χανίων εξετάσθηκαν 35 άτομα.

Δεδομένων των δυσκολιών και των μόνιμων φυσικών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, δεν είναι η πρώτη φορά που η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης αναπτύσσει συντονισμένα μια τέτοια πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη επιστημονικά από γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων ευθύνης της, στο πλαίσιο των δράσεων ανάπτυξης και βελτίωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην προσπάθεια ισότιμης πρόσβασης τους στις υπηρεσίες υγείας.
Στόχος της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί ο σχεδιασμός και η συνέχιση παρόμοιων δράσεων συντονισμένα, προσφέροντας όσα περισσότερα, στη σύγχρονη ιατρική, πρόληψη και θεραπεία.

Η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο κ. Π. Πολάκη και τον Αντιδήμαρχο Σφακίων κ. Μ. Χιωτάκη για την φιλοξενία και τη συνεργασία τους, μα κυρίως για τη μεγάλη ευαισθησία κι ενδιαφέρον τους σε θέματα υγείας της περιοχής τους, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Πρόεδρο του Π.Σ. και γιατρό κ. Γιώργο Πιτσούλη για τη συνεργασία και την παροχή της Κινητής Μονάδας, τις Διοικήσεις των Γ.Ν. Χανίων και ΠΑΓΝΗ- Βενιζέλειου για τη διευκόλυνση μετακίνησης και συμμετοχής των ιατρών των μονάδων τους στην ως άνω δράση, τους Δ/ντές των κλινικών και τους γιατρούς που συμμετείχαν, καθώς και το Κ.Υ. Βάμου, τη μαία κα Δέσποινα Ντάγκα, τις γιατρούς των Π.Ι. Σφακίων κα Αργυροπούλου και Καλεμάκη και την εθελόντρια νοσηλεύτρια του Δήμου κα Ζάρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα – Οι προϋποθέσεις

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να...

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...