13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Δυο άτομα συνελήφθησαν και ένα αναζητείται στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα 74χρονο και ένα 39χρονο που συνελήφθησαν, ενώ ένας ακόμη 42 χρονών αναζητείται, κατηγορούμενοι όλοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μετά από συντονισμένη επιχείρηση για την καταπολέμηση των παράνομων δράσεων σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Γόρτυνας έγιναν έρευνες στα σπίτια των τριών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια σειρά από αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας.

Μεταξύ των άλλων βρέθηκαν δώδεκα φορητές εικόνες, από τον 18ο αιώνα έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ένα περίστροφο, μια κυνηγετική καραμπίνα, μια ξιφολόγχη, επτά πλήρη φυσίγγια, δώδεκα κάλυκες και δύο ανιχνευτές μετάλλων.

Ακόμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα, που χρονολογούνται από την Πρωτομινωική εποχή έως τα Υστερορωμαϊκά χρόνια.

Συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν ένα λίθινο ειδώλιο, ένα χρυσό δαχτυλίδι με ημιπολύτιμο λίθο, ένα χάλκινο αντικείμενο με ανάγλυφη διακόσμηση, επτά μεταλλικά αντικείμενα, τέσσερα πήλινα αντικείμενα, απομιμήσεις αρχαίων αγγείων, ένα αγαλματίδιο, ένα τμήμα λίθινου επιστήλιου, διαστάσεων 46Χ26Χ13 cm, λίθινο υπέρθυρο με διακόσμηση ανάγλυφου σταυρού, διαστάσεων 49Χ28Χ16 cm, ένα τμήμα λίθινου κίονα, διαμέτρου 35 cm, τέσσερα πήλινα όστρακα, δεκαέξι μολύβδινα αντικείμενα, μια χάλκινη δαχτυλήθρα, εννέα χάλκινα αντικείμενα, επτά πήλινα τμήματα από μεγάλο αποθηκευτικό αγγείο, δύο πήλινα μυροδοχεία, ένας πήλινος λίχνος, πέντε πήλινα υφαντικά βάρη, δύο πήλινα πόδια μινωικής χύτρας, ένα αντίγραφο μινωικού αγγείου, τέσσερα μικρά πήλινα αναθεματικά αγγεία, δύο πήλινα κύπελλα, και άλλα ακόμη μικροαντικείμενα.

Τα παραπάνω παραδόθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...