19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μεγάλος χαμένος η Κρήτη από την μείωση των Ρώσων τουριστών

Ημερομηνία:

“Χαμένο παιχνίδι” χαρακτηρίζουν πλέον οι ξενοδόχοι την ανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής αγοράς, με την ροή της ζήτησης να συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Ενδεικτικό της πτώσης που καταγράφεται είναι, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο Capital.gr μεγάλος ξενοδόχος της Ρόδου, οτι οι ρωσικοί tour operators πιέζουν πλέον ασφυκτικά για μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές των δωματίων και των πακέτων προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και για να διατηρηθεί “ζωντανό” το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του νησιού, το οποίο αποτελούσε μέχρι και πέρσι βασικό προορισμό για τους Ρώσους επισκέπτες, τα ρωσικά πρακτορεία ζητούν μειώσεις στις τιμές που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν το 30%.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός, πως παρά τις μειώσεις στις τιμές των δωματίων στις οποίες προχωρούν- πολλές φορές αναγκαστικά- οι ξενοδόχοι, η ζήτηση παραμένει “παγωμένη”.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μάλιστα οτι η πτώση από τη ρωσική αγορά θα ξεπεράσει φέτος το 50%, ενώ σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς υπολογίζεται οτι η ύφεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι επιχειρηματίες σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, καθώς πολλά ξενοδοχεία είχαν επιλέξει να συνεργάζονται αποκλειστικά με ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, μην μπορώντας να προβλέψουν την αρνητική καμπή της ρωσικής οικονομίας. Και για τους προορισμούς όμως της Χαλκιδικής, το κλίμα δεν είναι καλύτερο.

Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων, αλλά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων εσόδων και την υποτίμηση του νομίσματος. Οι ξενοδόχοι ήλπιζαν πως η ρωσική τουριστική αγορά θα ξεκινούσε σταδιακά να σταθεροποιείται μέσα στη χρονιά και διατηρούσαν την αισιοδοξία τους πως φέτος οι απώλειες θα ήταν πιο περιοσμένες.

Ωστόσο ο γεγονός όμως πως πλέον η Ελλάδα έχει γίνει ακριβός προορισμός για τους Ρώσους επισκέπτες, ακυρώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη. Τα περισσότερα γραφεία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την πελατεία τους, έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες προσφορές, μειώνοντας τις τιμές των ταξιδιών για προορισμούς όπως η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τουρκία όπως και η Ελλάδα στο μισό για όσους τουρίστες αποφασίσουν να κάνουν early booking. Το μεγαλύτερο μέρος των εκπτώσεων όμως αυτών μετακυλίεται στις τιμές των δωματίων, όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...