15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μετά τον δάκο και την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, ήρθε και ο κορωνοϊός να δώσει άλλο ένα χτύπημα

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Αλεξάκη

Δεν έφτανε η απομείωση του εισοδήματος στην Κρήτη λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του λαδιού και της μείωσης της παραγωγής, ήλθε και ο κορονοϊός για να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην τοπική οικονομία.

Ήδη με το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των δωματίων, το «πάγωμα» των κρατήσεων Airbnb, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού χάνει είτε τη βασική, είτε μια συμπληρωματική πηγή εσόδων. Πέρα από τις μικρές επιχειρήσεις που κατά βάση ανήκουν σε πρόσωπα που έχουν άλλο επάγγελμα είτε και αγροτικές εργασίες, υπάρχουν και οι έμμισθοι εργαζόμενοι που βλέπουν ήδη να χάνουν τους μήνες εργασίας μέχρι και τον Απρίλη. Ακόμη όμως και ο Μάιος είναι με ερωτηματικό καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει.

Σημειώνεται ότι όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr υπάρχουν αναστολές προσλήψεων σε resort ή ακόμη και απολύσεις για όσα ξενοδοχεία ήταν έτοιμα να ανοίξουν. Παράλληλα η επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες κρατήσεις ή λόγω κλεισίματος, καθώς αρκετά καταλύματα στην Κρήτη λειτουργούν όλη τη σεζόν έχοντας διευρυμένη περίοδο, επιφέρει άλλο ένα πλήγμα ειδικά στη ρευστότητα. Επιπλέον, η παύση της κρουαζιέρας μέχρι το Mάιο πλήττει τα λιμάνια του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου που περίμεναν ειδικά τα Χανιά φέτος αυξημένες προσεγγίσεις.

Πολλαπλασιαστική είναι, δε, η ζημιά συνολικά στην εμπορική, την κατασκευαστική αγορά, στον πρωτογενή τομέα καθώς η διασύνδεσή τους με την οικονομία της φιλοξενίας είναι πολύ ισχυρή. Άλλωστε, ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού σε μια περιοχή όπως η Κρήτη είναι πάνω από το «2» που εκτιμάται ότι είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κι όλα αυτά την ώρα που έρχονται οι υποχρεώσεις (επιταγές σε προμηθευτές, δάνεια κτλ) που όπως φαίνεται θα καταστούν μη εκπρόθεσμες. Σημειώνεται, ότι, ήδη έχει καταγραφεί μια μεγάλη ζημιά φέτος στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι 40%-50%, ενώ η οικονομική ζημιά, κατ’ εκτιμήσεις ποικίλλει από 100 – 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να την προσδιορίσει. Μόνο στις κρητικές εξαγωγές λαδιού εκτιμάται ότι η ζημιά το 2019 είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

reporter.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ