13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Μετατρέπουν τα νοσοκομεία «σε δομές μιας νόσου»: «Επικίνδυνες» ενέργειες και υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Ημερομηνία:

Τεράστια ανησυχία για νοσηλευόμενους και υγειονομικό προσωπικό εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά τη μετατροπή της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ non-COVID. Σε ανακοίνωση τους τονίζουν πως κυβέρνηση και διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ φέρουν «σοβαρή ευθύνη» για την ολιγωρία και τους ελλιπείς σχεδιασμούς εννέα μηνών όσο «το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο», ενώ καταγγέλλουν πως μπροστά στην ταχύτατη πλέον εξέλιξη των μολύνσεων, «μπαλώνουν όπως όπως τα κενά» υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των κλινικών της δομής, καθυστερώντας τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με άλλες νόσους και μετατρέποντας τα νοσοκομεία «σε δομές μιας νόσου».

Ήδη τέσσερις κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ non-COVID. Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της υγειονομικής δομής σε αντίστοιχη ανακοίνωση τους, οι  Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών καλύπτουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ συχνά έχουν πληρότητα πάνω από 75% με τη μετατροπή μέρους τους σε απλές ΜΕΘ να υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και να στερεί κλίνες από τους καρδιοπαθείς που τα χρειάζονται.

Παράλληλα, για σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, μετά την ολιγωρία και τους ελλιπείς σχεδιασμούς εννέα μηνών όσο «το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο» καταγγέλλοντας πως μπροστά στην ταχύτατη πλέον εξέλιξη των μολύνσεων, ««μπαλώνουν» όπως όπως τα κενά, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία διαφόρων τμημάτων, καθυστερώντας τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με άλλες νόσους, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε δομές «μιας νόσου», εξουθενώνοντας το λιγοστό προσωπικό».

«Όσον αφορά την επέκταση της ΜΕΘ (που θα γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου) σε χώρους που αποσπάστηκαν από την ψυχιατρική και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, οι εργασίες άρχισαν πριν λίγες μέρες και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φλεβάρη», σημειώνουν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως για τη στελέχωση αυτών των κλινών, που αναμένεται να αργήσουν, δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών.

Όλη η ανακοίνωση των εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ:

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του κρουσμάτων covid που χρήζουν νοσηλείας στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να έχει προβεί σε ενέργειες που συρρικνώνουν τις υπηρεσίες των άλλων κλινικών του νοσοκομείου.

Ήδη μετατράπηκαν 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID. Η ΜΕΠΚ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχει συχνά πληρότητα πάνω από 75%, επομένως η μετατροπή μέρους της σε ΜΕΘ υποβαθμίζει τη λειτουργία της και αφαιρεί επί της ουσίας πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς όχι μόνο του νησιού αλλά και όλου του νοτιοανατολικού Αιγαίου .

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΣΥ (2016), ο χώρος νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ πρέπει να είναι «κατ’ ελάχιστο 25m 2 ανά κρεβάτι», ενώ οι νοσηλευτές της ΜΕΘ πρέπει να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική» και ο αριθμός τους ορίζεται σε «κατ’ελάχιστον 4» ανά κλίνη. Γι’ αυτό άλλωστε συστάθηκαν έστω καθυστερημένα (πριν 5 μήνες)

θέσεις ειδικευόμενων «Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής» για 18μηνη εκπαίδευση. Ωστόσο, η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ non-COVID του ΠΑΓΝΗ (που θα προέλθουν από τη ΜΕΠΚ) δεν θα γίνει με νέες προσλήψεις, αλλά με το υπάρχον ανεπαρκές (επικουρικό κυρίως) νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά την επέκταση της ΜΕΘ (που θα γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου) σε χώρους που αποσπάστηκαν από την ψυχιατρική και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, οι εργασίες άρχισαν πριν λίγες μέρες και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φλεβάρη. Ούτε για τη στελέχωση αυτών των κλινών έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών. Και οι «απλές» κλίνες COVID προέρχονται από τη δέσμευση κλινών διαφόρων τμημάτων.

Ολόκληρος ο όροφος όπου στεγαζόταν η Παθολογική και η Νεφρολογική Κλινική έγινε Μονάδα Αντιμετώπισης Koρονοϊού. Η Νεφρολογική έχει συγχωνευτεί (από το πρώτο κύμα) με την Παιδοχειρουργική. Χθες συρρικνώθηκε και η Οφθαλμολογική Κλινική, με θαλάμους της να παραχωρούνται στην Παθολογική. Αυτές οι μετατροπές επιφέρουν τη μείωση των κλινών που προορίζονται για τη νοσηλεία ασθενών με non-COVID παθήσεις και έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιμετώπισή τους. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις της 7 ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ φέρουν σοβαρή ευθύνη που δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους εννιά μήνες της πανδημίας, ώστε να ενισχύσουν με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία, ενώ το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο. Τώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, «μπαλώνουν» όπως όπως τα κενά, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία διαφόρων τμημάτων, καθυστερώντας τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με άλλες νόσους, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε δομές «μιας νόσου», εξουθενώνοντας το λιγοστό προσωπικό.

Δεν θα ανεχτούμε σιωπηλά να καταπατώνται τα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων.

Διεκδικούμε:

Άμεση ανάπτυξη πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ με δημιουργία νέων υποδομών και όχι εις βάρος άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.

"google ad"

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση των υποδομών και για αγορά εξοπλισμού.

Να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία όλων των ασθενών και η πλήρης κάλυψη των αναγκών τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...