19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ποιος φταίει για την πυρκαγιά στο Βαμβακόπουλο; [Φωτός]

Ημερομηνία:

Καθαρισμός Κλαδισού Ποταμού και Πυροσβεστικοί Κρουνοί στο πρώην Δήμο Θερίσου | Πάνω από 8 χρόνια έχει να καθαριστεί ο ποταμός Κλαδισός ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται πρόξενος πυρκαγιών. Ο Μανώλης Λουτσέτης στην επιστολή του επισημαίνει ότι η τελευταία πυρκαγιά στις 29-5-2013 που κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις και η οποία έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές δε θα είχε συμβεί αν κι εφόσον εφαρμοζόταν οι οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η αποκαλυπτική επιστολή συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό μετά την πυρκαγιά αλλά και σήμερα, που, όπως είναι φανερό, πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακολουθεί το κείμενο:

Ο ποταμός κλαδισσός που διέρχεται από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Χανίων, κάθε χρόνο γίνεται πρόξενος πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τελευταία  πυρκαγιά στις 29-5-2013, που καταστράφηκαν σπίτια , επιχειρήσεις και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Αυτά όλα δεν θα συνέβαιναν αν εφαρμοζόταν από εσάς ,οι οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που εκδίδονται κάθε χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου. Τελευταία η  η  6524/3-10-2012. Σύμφωνα με αυτές πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Παρά ταύτα όμως ο ποταμός κλαδισσός έχει να καθαριστεί πάνω από 8 χρόνια, και η βλάστηση έχει μικρύνει πολύ τη χωρητικότητα απορροής του ποταμού.

Η Περιφέρεια Κρήτης   χορήγησε το 2013, 150.000 ευρώ για το καθαρισμό των ποταμών και των ρεμάτων του Νομού Χανίων.

Από τη πυρκαγιά στη περιοχή του Βαμβακόπουλου στις 29-5-2013, όπου κάηκε μεγάλο μέρος του ποταμού, δημιουργήθηκαν αποκαΐδια από τη καμένη βλάστηση, τα οποία υπάρχουν ακόμη στη κοίτη του ποταμού, και κανείς δεν ασχολήθηκε για το καθαρισμό και τη περισυλλογή. Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας θα είναι ,όλα αυτά να πάνε στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Χώρας, όπου εκβάλλει ο ποταμός, και η περιβαλλοντική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής είναι βέβαιη, καθώς και η περιβαλλοντική μόλυνση. Στη πυρκαγιά αυτή διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών, σε όλη τη περιοχή, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα να πηγαίνουν μέσα στη πόλη των Χανίων για πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων, δυσκολευόμενα έτσι στη κατάσβεση της φωτιάς.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Φωτογραφία (τραβηγμένη 11-7-2013), που δείχνει την κατάσταση του Κλαδισσού Ποταμού 2 μήνες μετά τη καταστροφική πυρκαγιά (29-5-2013), όπου κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί μέχρι τότε, οπότε αναγκάστηκα να απευθυνθώ στις Αρχές του τόπου εγγράφως.

Η παραπάνω καταστροφική πυρκαγιά φανέρωσε παραβατικότητες, και αρμόδιοι σύμφωνα με το ΦΕΚ/Α/64/1924/Π.Δ. 18/21, που αφορά την αστυνόμευση ρεμάτων, είστε εσείς, καθώς και αρμόδιοι για τη βεβαίωση παραβάσεων που αναφέρετε στο ΦΕΚ/Α/51/1932/Άρθρο 1.

Κατόπιν των παραπάνω απέστειλα στις 11-7-2013 ,στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, και στο Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη, τη παρακάτω συνημμένη αίτηση Περιβαλλοντικών πληροφοριών και αναμένω να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες αποφυγής επικείμενης περιβαλλοντικής καταστροφής , και επέμβασης των για τα καταγγελόμενα και τις παραλήψεις των.

Ενημερωτικά σας γνωρίζω ότι  κατόπιν της αίτησης μου στις 11-7-2013, η Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει αναθέσει σε εργολάβο το καθαρισμό μέρους του κλαδισσού ποταμού (είδη ξεκίνησε ο εργολάβος πριν 8 μέρες.). Ευελπιστώ ότι και ο Δήμος Χανίων θα επέμβει έγκαιρα για τα αναλογούντα σε αυτόν.

ΜΕ  ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ  ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ

 

 

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...