14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με «βάρκες-φέρετρα» κάνουν νέα Λαμπεντούζα την Κρήτη – Στους 10 οι νεκροί του ναυαγίου

Ημερομηνία:

Στο στόχαστρο των δουλεμπόρων έχει μπει τις τελευταίες ημέρες η Κρήτη ως εναλλακτική διαδρομή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη 113 άτομα Αφγανικής καταγωγής έφτασαν σε μια παραλία στα βορειοανατολικά της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι  ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αττάλεια, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, 260 ναυτικά μίλια μακριά από την Κρήτη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς σκοπός τους ήταν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός Κροάτη και ενός Μαυροβούνιου, οι οποίοι ταξίδευαν με τους πρόσφυγες και θεωρούνται οι διακινητές ενώ στις 29 του προηγούμενου μήνα είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη 64 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 17 παιδιά.

Ωστόσο η γιγάντια επιχείρηση διάσωσης 700 περίπου μεταναστών που επέβαιναν σε μισοβυθισμένο αλιευτικό πλοίο σε θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νότια Καλών Λιμένων στην Κρήτη, ενισχύει τους φόβους των αρχών ότι η Κρήτη μπορεί να «αναδειχθεί» σε εναλλακτικό από τη γειτονική Ιταλία, προορισμό για τους μετανάστες από τις χώρες του Μαγκρέπ και τις υποσαχάριες χώρες που μέχρι τώρα επέλεγαν να επιχειρήσουν το πέρασμα στην Ευρώπη, από Ισπανία και κυρίως Ιταλία.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα βίαια επεισόδια στα Hot spots κυρίως σε Λέσβο και Σάμο αλλά και στις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα την ώρα που δοκιμάζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κάνουν ακόμη πιό ζοφερή την εικόνα.

Πολλώ δε μάλλον που η πρόσφατη έγκριση από τη Bundestag ψηφίσματος στο οποίο αναγνωρίζεται ως «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων, έχει ανεβάσει στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Στην Ιταλία πρόσφυγες και μετανάστες

Να σημειώσουμε ότι στους δέκα ανήλθαν οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο 25μετρου ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και τέσσερα παραπλέοντα πλοία κατάφεραν να περισυνελέξουν σώα 340 άτομα.AdTech Ad

Το τάνκερ clipper Heber, που παρέλαβε 242 άτομα και μία σορό, θα προσεγγίσει λιμάνι της Ιταλίας, όπου οι αρχές θα παραλάβουν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα υπόλοιπα άτομα παρελήφθησαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου.

Στο σημείο του ναυαγίου που βρίσκεται 75 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη, εξακολουθεί να βρίσκεται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ανέλαβαν πλέον οι Αιγυπτιακές αρχές.

news247.gr, toc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ