15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα ΟΑΚ για τον ρόλο της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους

Ημερομηνία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, με θέμα: «Η επανάσταση του 1821, η Κρητική Επανάσταση του 1866 και ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους». Έμφαση δόθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών για ελευθερία, με παράλληλη διερεύνηση του ρόλου που εκείνη διαδραμάτισε στη διαφύλαξη της εθνικής μας γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης και αυτοσυνειδησίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, τόνισε την προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στους αγώνες για ανεξαρτησία, ενώ ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, υπογράμμισε πως αυτές οι δράσεις της ΟΑΚ, για το 1821, αφορούν την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ερευνάται, να αναζητηθεί από τους νέους και νέες η έννοια της εθνικής ταυτότητας στην ψηφιακή εποχή μας και η αξιολόγηση των οραμάτων και των κατορθωμάτων των προγόνων μας.

Στη συνέχεια, ο Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Διδάσκων Ε.ΔΙ.Π. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησε με θέμα: «Κρυφό σχολειό: μύθος ή πραγματικότητα; Το ψευδοδίλημμα και η αλήθεια των πηγών», αναφέροντας τη συμβολή του ιερατείου της εποχής στη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γραμμάτων. Όπως ο ίδιος σημείωσε, η έμφαση δεν πρέπει να δίδεται στη λέξη «κρυφό», αλλά στη λέξη «σχολείο» και τη μεγίστη προσφορά στο χώρο αυτό της Εκκλησίας, αλλά και από τους Έλληνες με μεγάλη μόρφωση, οι οποίοι ζούσαν στα νησιά και τις παραλιακές πόλεις. Από την πλευρά του ο π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Διευθυντής του Ιδρύματος «Αγία Σοφία», παρουσίασε το θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη και ο ρόλος της Εκκλησίας. Ο π. Μιχαήλ ανέλυσε την καταστολή της Επανάστασης στην Κρήτη, καθώς και τις ιστορικές εξελίξεις που έθεσαν το πλαίσιο για τη λειτουργία της αιγυπτιακής και οθωμανικής διοίκησης στο νησί έως την έναρξη της β’ περιόδου της κρητικής τουρκοκρατίας (περίπου 1840). Τέλος, ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: «Νεομάρτυρες, ήρωες του Νέου Ελληνισμού», αναλύοντας το μεγάλο πρόβλημα των ομαδικών εξισλαμισμών στην Κρήτη, το ρόλο των κρυπτοχριστιανών, αλλά και τις θυσίες ιερών μορφών της Κρήτης, που προτίμησαν το μαρτύριο από το να αλλαξοπιστήσουν και ως ήρωες διατήρησαν τον Ελληνισμό, αλλά και τον οδήγησαν στην Ελευθερία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Θεολόγος – Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ. Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ