20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με επιτυχία η εκδήλωση με αφορμή το 60 Χρόνια της ΕΕΔΥΕ

Ημερομηνία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου, στο Ενετικό Λιμάνι το Χανίων, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, με αφορμή τα 60 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ, τα 70 χρόνια από την λήξκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νϊκη των Λαών, και τις διεθνείς και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της  Επιτροπής Ειρήνης και βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακή κρητική μουσική από τον Γιώργο Νικολουδάκη και το συγκρότημά του, και τον χορευτικό σύλλογο “Πελασγοί”, οι οποίοι χόρεψαν κρητικά κομμάτια.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, από την Κουρπά Ιωάννα, Πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων μηνών, και την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που επιχειρήται να γίνει από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το ρόλο που παίζουν οι Αμερικανονατοϊκές Βάσεις στο ελληνικό έδαφος αλλά και γενικότερα, αλλά και στην ιστορική πορεία της ΕΕΔΥΕ, στην πρώτη γραμμή των αγώνων δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα εδώ και 60 χρόνια.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μουσική έπαιξαν το συγκρότημα των Ρούσσου Λειβαδιωτάκη, Ηλία Ψηλάκη, Γιώργου Κιάσου, και Μαρίνας  Κωνσταντινήδου, καθώς και ο Γιώργος Βαβουλές και το συγκρότημά του.

IMG_20150517_202227

Παρακάτω δίνεται απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης:

«Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Φίλοι και Φίλες

«60 χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές, 15 Μάη, από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. 60 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, σε κάθε μάχη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σύστημα μου τον γεννά.

Η περίοδος που ζούμε χαρακτηρίζεται από την μεγάλη όξυνση των οικονομικών αντιθέσεων των καπιταλιστικών κρατών.

Μέσα στις συνθήκες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και τις δυσκολίες των ιμπεριαλιστών να περάσουν στην ανάκαμψη, δυναμώνουν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί. Από την Αφρική (Λιβύη, Νιγηρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) έως την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη κ.λ.π είναι σε εξέλιξη πόλεμοι και επεμβάσεις, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων». Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους, θυσιάζονται στο βωμό των ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση «και μαζί και χώρια», είναι μέσα στο «παιχνίδι», οι κίνδυνοι γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου δυναμώνουν. (…)

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που σήμερα κηρύσσουν «ανελέητο πόλεμο» κατά των «τζιχαντιστών» και του Ισλαμικού Κράτους είναι οι ίδιοι που τους χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και στήριξαν παντοιοτρόπως για την υλοποίηση των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, εν μέσω οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που προσπαθεί να επιτύχει η Συγκυβέρνηση προκειμένου να βρει λύσεις και στο ζήτημα χρηματοδότησης της εγχώριας καπιταλιστική οικονομίας. Η καπιταλιστική κρίση, οι δυσκολίες στη διαχείρισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ, τροφοδοτούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και στον Περσικό κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που εκδηλώνεται με την υλοποίηση σχεδίων ιμπεριαλιστικής επέμβασης για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεγάλων οικονομικών ομίλων κρατών – μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, για την απόκτηση γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η κατάσταση αυτή συνδυάζεται με τη διοχέτευση κεφαλαίων σε πολεμικές συγκρούσεις ως μέσο ελέγχου της καπιταλιστικής κρίσης. (…)

"google ad"

Χαρακτηριστικές και προκλητικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του Υπουργού της «Αριστερής» Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο, γεγονός που εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι θα καταθέσει αυτή την πρόταση κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις HΠΑ.

Επιβεβαιώνοντας ότι η επεξεργασία της πρότασης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ως πρόσχημα για τη δημιουργία του νέου αυτού ορμητηρίου για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι με αυτή τη βάση η «Συμμαχία» θα έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Βέβαια όλα τα προηγούμενα χρόνια η αναγόρευση του ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητή των ελληνοτουρκικών διαφορών όχι μόνο δεν απέτρεψε την τουρκική προκλητικότητα, αλλά νομιμοποίησε τις διεκδικήσεις της Αγκύρας, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Το επιχείρημα, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύεται η χώρα απ’ τις τουρκικές προκλήσεις, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά, όταν είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια δίνει κάλυψη στην τουρκική επιθετικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. (…)

Η Αμερικανονατοϊκή Βάση στη Σούδα, η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στις επεμβάσεις των Αμερικάνων, της Ε.Ε και των άλλων ιμπεριαλιστών, και στους δυο πολέμους στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, και αλλού, και με τις συνεχείς ασκήσεις και επισκέψεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, με ότι αυτό συνεπάγετε για τη χώρα μας και το νησί μας.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η συνεκπαίδευση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και το Ισραήλ, που λαμβάνει χώρα από τις 11 έως τις 25 Μάη στη Σούδα, στα πλαίσια της πολυεθνικής άσκησης «Φοίνιξ Εξπρές 2015» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου. Επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση με μονάδες του 6ου Στόλου, των χωρών του ΝΑΤΟ, και του Μεσογειακού Διαλόγου στις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών, στις επιχειρήσεις απαγορεύσεως, θαλασσίου ελέγχου, καθώς και σε τεχνικά αντικείμενα επικοινωνιών, χειρισμών πλοίων κ.λπ.». Υπάρχει πλούσια εμπειρία για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τα βαρύγδουπα και ωραία λόγια για τις αθώες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι ότι γίνετε καλύτερη προετοιμασία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και αμεσότερη επίθεση σε κάθε χώρα, με τα προσχήματα είτε της τρομοκρατίας είτε της ελευθέρωσης των λαών των χωρών από τα άδικα καθεστώτα τους, είτε της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών, αλλά που στην ουσία κρύβουν την διεκδίκηση κρατών με πλούσιο υπέδαφος, πλουτοπαραγωγικές πηγές, γεωστρατηγική θέση, με ότι συνέπεια έχει αυτό για τους λαούς. (…)

Στις σημερινές, σύνθετες συνθήκες, που η γενικευμένη καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών για τη μοιρασιά της λείας οξύνονται με παλιές και νέες εστίες πολέμου να αναζωπυρώνονται για να πέσει νερό στο μύλο της καπιταλιστικής παραγωγής, ο καπιταλισμός επιχειρεί με μια σειρά από τρόπους να παρέμβει καταλυτικά στη συνείδηση της νεολαίας, όχι απλά στην κατεύθυνση της αδρανοποίησης, αλλά στην κατεύθυνση η νεολαία να γίνει υποστηριχτής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας, η εξίσωση του φασισμού και του ναζισμού με τον κομμουνισμό, η προσπάθεια να καλλιεργηθεί συστηματικά η αντίληψη ότι δίκιο είναι αυτό που επιβάλει ο ισχυρότερος, η προπαγάνδα μέσα από τα σχολεία, τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο, τα video games, αλλά και η εξειδικευμένη παρέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε όλες τις πτυχές της ζωής των νέων ανθρώπων με σκοπό να αθωωθεί ο ρόλος τους και να σπαρθούν αυταπάτες για δήθεν εξανθρωπισμό τους, εντάσσονται στην παραπάνω κατεύθυνση.

Η παρέμβασή τους είναι πολύπλευρη και σε όλες τις ηλικίες.

Στα σχολεία, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται συστηματικά να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως παράγοντες σταθερότητας και εγγυητές της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Ειδικές φιέστες οργανώνονται κάθε χρόνο για την ημέρα της Ευρώπης, όπως μετονόμασαν την 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νικης των Λαών, ενώ στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων, οι μαθητές καλούνται νε επισκέπτονται στρατηγία, βάσεις, δομές του ΝΑΤΟ, για να ενημερώνονται για το σημαντικό ρόλο που όλες οι δομές αυτές διαδραματίζουν. Πέρα όμως από όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, το ΝΑΤΟ πατώντας πάνω στις υπαρκτές ελλείψεις που έχουν τα σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης, μιας και η χώρα μας δίνει το 2,7% του ΑΕΠ της για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά πολύ λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για την Παιδεία, παρεμβαίνει με χορηγίες στα σχολεία, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πείσει γονείς και μαθητές για τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση άλλωστε συνέβη το 2011 σε σχολείο της περιοχής μας, όπου η κατά τα άλλα «φιλάνθρωπη» ΝΑΤΟϊκή Βάση της Σούδας, που έχει αιματοκυλίσει λαούς των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, χάρισε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, με αντάλλαγμα οι μαθητές να ενημερωθούν για το «θεάρεστο» έργο που αυτή επιδίδεται.

Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το πρόγραμμα σπουδών και η όποια έρευνα αυτή τη στιγμή μπορεί αν υπάρχει, κατευθύνετε σε μερικές περιπτώσεις και με βάση τις ανάγκες και τις αξιώσεις του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του ΝΑΤΟ, μέσω του ΓΕΕΘΑ και στον χάρτη των μεταπτυχιακών σπουδών, υλοποιώντας αντίστοιχες κατευθύνσεις των συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. (…)

Φέτος η ΕΕΔΥΕ συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και δράσης στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η ιστορική της πορεία είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις. (…)

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτική με άλλα, βίαια, μέσα. Η πολιτική που εκμεταλλεύεται τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν τα όπλα τους για να σκοτώνουν τους λαούς. Έχουν όμως και οι λαοί τα δικά τους, τα όπλα του αγώνα.

Οι λαοί δεν παραδίνονται!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...