13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Με μάσκα, παγουρίνο δε βγαίνει η πανδημία”: Στους δρόμους ξανά οι μαθητές των Χανίων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Η διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των καθηγητών μπορεί να έλθει μόνο μέσω της βελτίωσης του επιπέδου της Παιδείας. Αυτό ήταν το μήνυμα μαθητών αλλά και καθηγητών και δασκάλων στη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στα Χανιά. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση μέσα σε λίγες μέρες.

Με παλμό και φωνάζοντας συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους, οι εκατοντάδες μαθητές που διαδήλωσαν απαίτησαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία τους και θα βελτιώνουν το επίπεδο της παιδείας, όπως η δημιουργία συνθηκών ώστε τα μαθήματα να γίνονται σε τάξεις έως και 15 μαθητών.

Η Μαρία Γαυγιωτάκη, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση και οργανωτική γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση:

Η Μαρία Γαυγιωτάκη, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση και οργανωτική γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων

Σήμερα βρισκόμαστε στο πλάι των μαθητων μας όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή, ασφαλή πρόσβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση μέσα στις τάξεις.

Καταγγέλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια συκοφάντησης των μαθητικών αγώνων όσο και την ακόλουθη και κατάπτυστη επιχείρηση καταστολής μέσα από εισαγγελικές εντολές, μέσα από αστυνομικούς έξω από τα σχολεία ή και μέσα στα σχολεία και λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών γιατί ακριβώς οι ανάγκες που τα γεννούν είναι κοινές.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι τα φαινόμενα που παρακολουθούμε στην τηλεόραση υπάρχουν και στα Χανιά και γι’ αυτό θα πρέπει πάρα  πολύ να προσέξουν όσοι θέλουν αυτή τη στιγμή που υψώνεται το μαθητικό κίνημα να πνίξουν αυτή τη φωνή. Η πραγματικότητα βοά. Και είναι εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας και της μόρφωσης των μαθητών μας.

"google ad"

Τι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση; Επιτέλους! Δε θέλουν να καταλάβουν επειδή δε θέλουν να δώσουν ούτε 1 ευρώ για τις ανάγκες των παιδιών, γι’ αυτό το δικαίωμα στη μόρφωση που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και δεν είναι και που αυτό το σχολείο, το ετοιμόρροπο σχολείο, το έχουν πάρει στην πλάτη τους εκπαιδευτικοί – αναπληρωτές και οι μαθητές με τους γονείς τους. Φτάνει πια! Και να προσέξουν καλά όσοι υψώνουν το χέρι ή τον βούρδουλα στους μαθητές μας ή όσοι κουνούν το δάκτυλο. Η υποκρισία, η συκοφαντία, ο εμπαιγμός δε θα περάσουν.

Η πορεία διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους, πέρασε από την Πλατεία 1866, έστριψε προς το Δημαρχείο Χανίων και ανέβηκε μετά ξανά προς την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς πριν προχωρήσει προς τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.

Τα συνθήματα που κυρίαρχησαν στην πορεία ήταν τα εξής:

  • Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή
  • Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία
  • Τάξεις, καθαριότητα και καθηγητές, θέλουμε σχολείο ασφαλές
  • Τόσα χρόνια νόμοι η ίδια ιστορία, κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία
  • Χωρίς καθηγητές σε αίθουσες κλουβιά, αυτά δεν είναι μέτρα είναι μια τρολιά
  • Με μάσκα ή χωρίς, μία η ουσία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία
  • Αν θες τη νεολαία να είναι συνεπής, στο δρόμο του αγώνα πάλι θα τη βρεις
  • Με μάσκα, παγουρίνο δε βγαίνει η πανδημία, δώστε λεφτά για την παιδεία
  • Σε καραντίνα έβαλαν τα δικαιώματά μας, οργάνωση κι αγώνας τα όπλα τα δικά μας

  • Για υγεία και παιδεία δεν έχουνε λεφτά, δίνουνε στο ΝΑΤΟ και στα αφεντικά
  • Αν θες να προστατέψεις όντως τους μαθητές, φέρε καθαριότητα και καθηγητές
  • Σαρδέλες στο μετρό, σαρδέλες και στην τάξη, σήμερα μαθητές στο δρόμο θα κοιτάξεις
  • Όσο και τη μάσκα στα μούτρα να κολλήσεις, με τόσους μαθητές στο τέλος θα κολλήσεις
  • Τα βάλατε μαζί μας, μπαστούνια θα τα βρείτε
  • Οι μαθητές στους δρόμους, τρέχτε να κρυφθείτε

Να σημειώσουμε ότι έξω από το Δημαρχείο Χανίων διαβάστηκε ένα κείμενο του Συντονιστικού Οργάνου των Μαθητών το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους συγκεντρωμένους μαθητές οι οποίοι χειροκροτούσαν διαρκώς.

Το κείμενο είναι το παρακάτω:

Αιτήματα των καταλήψεων στα Χανιά

Οι μαθητές έχουν 5 κυρίως αιτήματα. Ζητούν:

  • Προσωπικό καθαριότητας ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες λόγω του ιού. Δεν είναι εφικτή η απολύμανση των σχολείων από ένα άτομο.
  • Στην ατυχή περίπτωση που κάποιος συμμαθητής νοσήσει από τον ιό απαιτούν να μην κλείνει μόνο το τμήμα του αλλά ολόκληρο το σχολείο.
  • Η σύσταση τμημάτων από 15 μαθητές και άνω είναι ανεύθυνη και δυσχεραίνει το έργο μαθητών και καθηγητών με αποτέλεσμα τη μη ορθή διεκπεραίωση του μαθήματος

  • Απαιτούν την επανένταξη του μαθήματος σχεδίου στο σχολικό πρόγραμμα. Είναι απαράδεκτο να μην διδάσκεται ένα μάθημα που εξετάζεται στις πανελλαδικές
  • Δηλώνει ενάντια στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων που προωθεί και στηρίζει την επικράτηση της βαθμοθηρίας

 

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...