16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Με μεγάλη αύξηση συμμετοχών ο 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Ημερομηνία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο οι τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στο πλαίσιο του 4ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, που στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου τόσο στην εσωτερική όσο και στις διεθνείς αγορές.

O διαγωνισμός αφορούσε συμμετοχές για τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2017-2018 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια δύο ημερών, στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές στο διαγωνισμό και φέτος η ποσοστιαία αύξηση ξεπέρασε 20%, εδραιώνοντας τον θεσμό στην ανάδειξη του κρητικού ποιοτικού ελαιολάδου. Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή στο πλαίσιο του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν συνολικά 100 δείγματα ελαιολάδου, 25 βιολογικής καλλιέργειας και 75 συμβατικής καλλιέργειας.

Ο  Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ –  Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Τελετή βράβευσης

Κατά την τελετή βράβευσης που έγινε στο κλείσιμο των εκδηλώσεων το βράδυ της Κυριακής, τα βραβεία στους διακριθέντες παρέδωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Τάσος Κουρουπάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Επιμελητηρίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ελαιοπαραγωγών, επιχειρηματιών και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης,  καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αλλά και τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού και δήλωσε: «Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, κάνοντας τον πια θεσμό, για το σημαντικότερο προϊόν  του νησιού μας. Είναι ανάγκη και δική μας προτεραιότητα, το κρητικό ελαιόλαδο να ακολουθεί την πορεία: “τυποποίηση – ταυτότητα- ανταγωνιστικότητα”. Χαρακτηριστικά που το κάνουν δυνατό στις αγορές και παράλληλα του δίνουν την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί». Επεσήμανε παράλληλα πως στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός να προσφέρει στον παραγωγό και τυποποιητή την απαραίτητη τεχνογνωσία, για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος βάσει των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. «Για το λόγο αυτό, προσπαθήσαμε φέτος για πρώτη φορά να του δώσουμε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέσω της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, με εισηγητές εξαίρετους επιστήμονες από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης.  Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο φετινό διαγωνισμό ξεπέρασε κάθε προσδοκία  καθώς τα δείγματα ξεπέρασαν τα 100. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, τους ομιλητές της ημερίδας, καθώς και όλους τους παραγωγούς – τυποποιητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Τάσος Κουρουπάκης, δήλωσε: «Η αύξηση κατά 20% των δειγμάτων, σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία και μας επιβεβαιώνει ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια, έχει δυναμική, απήχηση και υποστήριξη. Ανεξαρτήτως διακρίσεων, όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές. Σας καλώ λοιπόν όλους, να γίνεται μέλη της ομάδας μας, που λέγεται Αγροδιατροφική Σύμπραξη, καθώς μόνο μέσα από την συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, θα δώσουμε στον τόπο μας και στα προϊόντα μας, το προβάδισμα που τους αξίζει και αναλογεί στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν».

Στην εκδήλωση, για τα αποτελέσματα του Παγκρήτιου Διαγωνισμού αλλά και για το ποιοτικό προφίλ των δειγμάτων, μίλησε η  Έφη Χριστοπούλου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας και ο δεύτερος επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης ο Guiseppe Antonio Laouro από την νότια Ιταλία με πολυετή εμπειρία στην προώθηση ελαιολάδου.

Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου.

Στο χώρο του ξενοδοχείου Sentido Pearl Beach στο Ρέθυμνο  που δόθηκαν τα βραβεία υπήρξε πλούσιος μπουφές με εδέσματα- προϊόντα με το σήμα «Κρήτη», τα οποία πρόσφεραν πιστοποιημένες επιχειρήσεις και ετοίμασαν οι Chef του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής.

diagonismos-ladi8

Βραβεία-Διακρίσεις ανά κατηγορία:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 2018

"google ad"

ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ – ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ – HONEST OLIVE GROUP ΕΠΕ

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  1. HONEST OLIVE GROUP ΕΠΕ
  2. ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΒΕΕ
  3. ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
  4. CRETAN TREE

5    KOUSES ESTATE

  1. ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ

ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 2018

ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ – ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ – ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ – TERRA CRETA SA

diagonismos-ladi9

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  1. ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
  2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ
  3. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Ι. ΑΕ
  4. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕ
  5. CRETAN TASTE OE
  6. CRETA ELEON – ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ
  7. ELLIS FARM – ΤΙΤΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  8. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕ
  9. ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΕ
  10. CRETA ELEON – ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣΑΕ

Εκδήλωση απονομής σημάτων «Κρήτη»

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε και η Ετήσια Εκδήλωση Απονομής σημάτων «Κρήτη», στις νέες πιστοποιημένες επιχειρήσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 19  επιχειρήσεις για 138 προϊόντα με το σήμα «Κρήτη». Το σύνολο πλέον των πιστοποιημένων προϊόντων φτάνει τα 754  και οι επιχειρήσεις της Κρήτης που φέρουν το σήμα ποιότητας τις 108.

Βραβεύτηκαν επίσης 11  εστιατόρια και εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων με το σήμα «κρητική κουζίνα», ανεβάζοντας συνολικά τις επιχειρήσεις εστίασης στις 51. Επίσης, βραβεύτηκε και το πρώτο «επισκέψιμο οινοποιείο». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στους παραβρισκόμενους οι δράσεις του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, το οποίο υλοποιεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη «The European Food Masters – Taste the authentic», οι οποίες προγραμματίζονται για το 2ο έτος (εκθέσεις, προσκλήσεις αγοραστών και δημοσιογράφων, προβολή έντυπη, τηλεοπτική  και διαδικτυακή και πολλές άλλες ακόμα).

Νέες επιχειρήσεις με το σήμα «Κρήτη»

  1. «ΕΛΑΣΙΟΝ» – ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
  2. «ΤΟ ΜΑΓΓΙΡΙ» – ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
  3. «ΣΜΑΡΙ» – ΝΙΚΟΛΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  4. «V4VITA» – ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΒΕΡΙΓΑΚΗ
  5. «AGROCRETA» – ΚΟΚΚΑΛΑΚΗΣ Α. – ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ Ε. ΟΕ
  6. «ΡΑΥΚΕΙΑ ΓΗ» – Μ.ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗ ΙΚΕ
  7. «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ» – ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
  8. «Μέλομα» – ΜΠΛΕΜΠΛΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  9. ΑΦΟΙ ΚΥΔΩΝΑΚΗ Ο.Ε.
  10. ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Ε.
  11. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
  12. «DELICIOUS CRETE» – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗ
  13. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΗ
  14. «Zore Zalo» – ΜΙΓΚΛΗΣ – ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΙΚΕ
  15. ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.
  16. «Zero One» – ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  17. «Ψηλορείτης» – ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
  18. ΜΑΝΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
  19. ΣΥΝΤΙΧΑΚΗΣ Α.Ε.

Νέα εστιατόρια με το σήμα «κρητική κουζίνα»

1) Εστιατόριο «Αλάτι»

2) Ξενοδοχείο Nana Beach – Εστιατόριο «Ζορμπάς»

3) Ξενοδοχείο Albatros Spa & Resort – Εστιατόριο «Δάφνη»

4) Ξενοδοχείο Lato Boutique – Εστιατόριο «Herb’s Garden»

5) Ξενοδοχείο Anissa Beach & Village – Εστιατόριο «La Pergola» & Ταβέρνα «Ελιά»

6) Ξενοδοχείο Minoa Palace – Εστιατόριο «Thalassa»

7) Ξενοδοχείο Aquila Atlantis – Εστιατόριο «Αριάδνη»

8) Εστιατόριο «Το μουρέλο του Λαδωμένου»

9) Ξενοδοχείο Fodele Beach & Water Park Resort – Εστιατόριο «Ελιά»

10)Ξενοδοχείο GDM MEGARON – Εστιατόριο «5th»

11)Ταβέρνα «Ηλιαχτίδα

Σήμα «επισκέψιμα οινοποιεία»

1)         Οινοποιείο «Δουλουφάκης Νικόλαος»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...

Τραυματισμένος εντοπίστηκε 94χρονος στον Αποκόρωνα Χανίων – Κατήγγειλε κλοπή 700 ευρώ

Τραυματισμένος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από συντοπίτη του,...

Τραγωδία στα Τέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο «στριμώχνει» ασφυκτικά την κυβέρνηση

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταβιβάσει το σύνολο της...