14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με οδηγό τα Κρητικά Μιτάτα στα 7 ευρώ τα αρνιά το Πάσχα

Ημερομηνία:

Eφόσον διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνουν οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις»

Ανοδικά δείχνει να κινείται η αγορά αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα καθώς όλες οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι τα ντόπια αρνιά είναι λίγα σε σχέση με τη ζήτηση που παρατηρείται νομοτελειακά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, όλα δείχνουν ότι, εφ’ όσον διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνουν οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» οι τιμές για τα μικρά αμνοερίφια (βάρος μέχρι 15 κιλά) αναμένεται να διαμορφωθούν τουλάχιστον κατά 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα της αγοράς.

Ήδη τις τελευταίες μέρες η τιμή παραγωγού, με την οποία «σφάζουν» οι χονδρέμποροι, «τσιμπάει» κάποια λεπτά από μέρα σε μέρα, προσεγγίζοντας τα 5 ευρώ (4,60 με 4,80 στα μέσα της εβδομάδας). Η τιμή αυτή, τονίζουν παράγοντες της αγοράς δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτές που αναμένεται να διαμορφωθούν τις ημέρες του Πάσχα, με τους αισιόδοξους να βλέπουν τιμές παραγωγού μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό.

Βεβαίως είναι ακόμα νωρίς για να προεξοφληθούν εξελίξεις, ειδικά σε μια «ρηχή» αγορά, όπως είναι η ελληνική, όπου ένας πολύ μικρός αριθμός εμπόρων είναι σε θέση να επηρεάσει την εικόνα της αγοράς σε απόσταση από τους πραγματικούς όρους προσφοράς και ζήτησης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το οικονομικό σκέλος της κατ’ αρχήν συμφωνίας των Κρητικών (Μιτάτα) με τον Μαρινόπουλο (Carrefour) έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πληροφορίες του Agronews  από το νησί λένε ότι ο συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει την ποσότητα των 15.000 αμνοεριφίων που τους έχει ζητήσει η αλυσίδα λιανικής, ενώ λύνονται και τα θέματα που αφορούν στον ακριβή χρόνο και τόπο σφαγής των ζώων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αγοραστών ως προς τις τμηματικές παραδόσεις των αντίστοιχων ποσοτήτων.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα αμνοερίφια των Κρητικών (από 8 μέχρι 15 κιλά) θα πληρωθούν με τιμή (παραδοτέα στο σημείο διάθεσης) μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Λιγότερη συζήτηση γίνεται προς το παρόν από συνεταιρισμούς άλλων περιοχών της χώρας (Θρακών Αμνός, Βοσκός Ολύμπου, Ρήγας Φεραίος κ.α.), τόσο γιατί δεν διαφαίνεται ανάλογα μεγάλη παραγγελία, όσο και γιατί, όπως αναφέρθηκε στην αρχή οι ποσότητες είναι τέτοιες που δεν κινητοποιούν τους παραγωγούς για συνολική λύση.

Βιολογική κτηνοτροφία

Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά βιολογικών ζωικών προϊόντων, εν τω μεταξύ, έχει δημιουργήσει η καθυστερημένη εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος ενίσχυσης. Ενώ για τη φυτική παραγωγή το υπουργείο βρίσκεται στην εξέταση των ενστάσεων, στη ζωική παραμένει ακόμα στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης.

http://www.prismanews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...