19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με ποιο τρόπο θα ανοίξει η κυβέρνηση σχολεία και λιανεμπόριο

Ημερομηνία:

Στα δωρεάν τεστ και στον ….καλό μας τον καιρό επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ανοίξει τα σχολεία και την αγορά, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας.

Κάποιοι επιστήμονες μιλούν για το παράδοξο της ιστορίας, καθώς, ενώ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει μέχρι και τα 15 του μηνός τα πάντα. Σχολεία και λιανεμπόριο.

ΟΙ επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτική αφού όπως λένε οι επόμενες δέκα ημέρες είναι οι σημαντικότερες του τρίτου κύματος της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι    ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος. Είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, και  πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο».

Επιφυλακτικός  για το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε και  ο πρόεδρος του  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μάλιστα προέβλεψε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους από κορωνοϊό το προσεχές διάστημα.

Από την άλλη ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο την καραντίνα και γι αυτό θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

«Η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης» ανέφερε ο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα».

Αναφερόμενος στην όλη διαδικασία επεσήμανε ακόμα ότι: «Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί».

Τα self test  θα ξεκινήσουν να διατίθεται στους πολίτες στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ για τα σχολεία σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική η χρήση τους για τους μαθητές και τους καθηγητές.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Την ερχόμενη Τετάρτη  αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και όλα δείχνουν ότι τα Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν στις 5 Απριλίου σε όλες τα περιοχές της χώρας ακόμα και σε αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο.

Το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα , δηλαδή στις 15 Απριλίου ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για το άνοιγμα της εστίασης την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν με μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας, ενώ συζητείται ακόμα και απελευθέρωση της αγοράς. Το Σάββατο 3 Απριλίου, να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με αυτοκίνητο.

Φυσικά σε όλο αυτό τον σχεδιασμό το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται επιφυλακτικό, καθώς το ΕΣΥ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα την στιγμή που τα κρούσμα παραμένουν υψηλά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...