20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με σήμα το αγρίμι: Ξεκινά σήμερα το 1o LGBTQI+ Pride Κρήτης – Το Σάββατο η μεγάλη παρέλαση στο κέντρο του Ηράκλειο – Πλήθος ανακοινώσεων στήριξης

Ημερομηνία:

Ξεκινά σήμερα 26 Ιουνίου και θα συνεχιστεί και αύριο με τη μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου το 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης.

Στο φεστιβάλ θα γίνουν παρουσιάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, αλλά και συναυλίες, περφόρμανς και πάρτι ενώ η μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και μετά πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου θα γίνει το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι. Να σημειώσουμε ότι πολλές οργανώσεις και φορείς του νομού Ηρακλείου έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε αυτή την πρώτη προσπάθεια.

Σε σχετικό δελτίο τύπου οι διοργανωτές αναφέρουν τα εξής:

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες διεξαγωγής του διημέρου, αποκαλύπτεται σταδιακά ποιες δυνάμεις είναι στο πλευρό μας και ποιες απέναντί μας.

Ένα τέτοιο Φεστιβάλ στο κέντρο του Ηρακλείου και μάλιστα εν καιρώ θεσμικής εκπροσώπησης του φασισμού, θέτει άτομα, φορείς, χώρους και συλλογικότητες προ των ευθυνών τους. Οι σκοταδιστικές εξάρσεις σεξισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μας πεισμώνουν αντί να μας αποθαρρύνουν, αφού αναδεικνύουν όλα τα στερεότυπα και τις εξουσίες στα οποία στεκόμαστε ενάντια.

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας αντιμετωπίζονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας ως μια περιττή έως και προκλητική πολυτέλεια που ανήκει στη σφαίρα του πολιτισμικού. Η ορατότητα στον δημόσιο χώρο, η ελευθερία και αυτοδιάθεση του σώματος και της επιθυμίας δεν είναι απλά σχήματα λόγου, αλλά εκφάνσεις της ζωής τις οποίες η κοινωνία στερεί σε πολλές ατομικότητες, όταν δεν τις κατασπαράζει.

Η (ετερο)κανονικότητα και η φυσικοποίηση στα πλαίσια της πατριαρχίας της μάτσο λεβεντιάς, που σκότωσε πρόσφατα το Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι επίσης μορφές καθημερινής βίας. Σε θεσμικό επίπεδο, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης, η παιδοθεσία είναι ελάχιστες μόνο από τις κατοχυρώσεις που απουσιάζουν από την ελληνική νομοθεσία με συνέπεια να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η ζωή των ατόμων της LGBTQI+ κοινότητας.

Η συστηματική καταπάτηση όλων των παραπάνω είναι ένας πόλεμος που ασκείται λυσσασμένα πάνω σε σώματα και ζωές, σημαδεύοντάς τα ανεπανόρθωτα και συχνά θανάσιμα. Η απάντηση με διεκδικήσεις και αγώνες είναι για μας ευθύνη και δέσμευση απέναντι σε όλα τα θύματα σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα είναι και απέναντι σε κάθε άλλη καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα, καθώς θεωρούμε ότι οι όροι καταπίεσης όπως είναι το φύλο, η φυλή, η τάξη, η σεξουαλικότητα, η αναπηρία κ.ο.κ σχετίζονται με σύνθετες διασταυρώσεις μέσα σ’ ένα πλέγμα εξουσίας, δημιουργώντας προνόμια αλλά και αποκλεισμούς.

H απάντηση σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο συλλογική, μαχητική και εκκωφαντική από ένα Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, στο κέντρο του Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς αιγίδες και χορηγούς, αλλά μέσω της αλληλεγγύης ομάδων και ατόμων, με δράσεις που αφορούν την οικονομική υποστήριξή του, αλλά και την κοινωνική του απεύθυνση.

Καλούμε φορείς, ατομικότητες και συλλογικότητες να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν το Φεστιβάλ δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, τόσο με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις του, όσο και με τη συμμετοχή τους στην Πολύχρωμη Πορεία που θα λάβει χώρα το πρωί (12.00) του Σαββάτου 27 Ιουνίου, ενάντια σε ομοφοβία, σεξισμό, τρανσφοβία και κάθε μορφή καταπίεσης.

Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ LGBTQI+ Pride Kρήτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ:

17:00: “Πες Το Σε ‘Μας”, εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Colour Youth”

19:00: “Ομοφοβικός και Τρανσφοβικός εκφοβισμός” Ομιλία-Συζήτηση με τη Δήμητρα Κογκίδου,Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση

"google ad"

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

12:00: Συγκέντρωση-Πορεία στην Πλατεία Ελευθερίας

17:00: Παρουσίαση – Εργαστήριο για την πολυσυντροφικότητα, από την ομάδα ανοιχτές σχέσεις.

19:00: “Υπερήφανες ταυτότητες και τρανσφοβική βία”

Ομιλία – Συζήτηση με τον Σ.Υ.Δ. (Ήβη Καϊσέρλη).

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ στις 21:30 θα ακολουθούν Συναυλίες, Performance & Πάρτυ.

Συμμετέχουν οι : Χαιρέτης, Συκάκης, Μαραγκουδάκης, Ζερβός, Imaginary Band, Σωληνόφως, Bella Fuzz, Alex C & Το Κορίτσι και Το Αερόστατο.

poster_print-page-001

Ακολουθούν ανακοινώσεις στήριξης από φορείς, οργανώσεις και σωματεία της Κρήτης:

Επιστολή στήριξης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλλάσιων Ερευνών

“Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ εκφράζει τη στήριξή του στο 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης. Ταυτόχρονα δηλώνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους σεξισμού και ομοφοβίας”

Δήλωση στήριξης της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων

Με αφορμή το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26 – 27 Ιουλίου δηλώνουμε τη στήριξή μας στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Υποστηρίζουμε την ισότητα μπροστά στον νόμο όλων των LGBT ατόμων και το δικαίωμά τους στην οικογένεια και την αποδοχή για κάθε σεξουαλικότητα, έκφραση και ταυτότητα φύλου, καθώς και κάθε οικογενειακή σύνθεση.

Είμαστε αντίθετοι στη ρητορική μίσους και στις προσπάθειες σχολικού εκφοβισμού (bullying) σε όλες της μορφές του.

Προστατεύουμε τη ζωή και την ελευθερία από κάθε διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Κείμενο στήριξης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ηρακλείου στη ΒΙΟΜΕ στο 1ο Φεστιβάλ LGBTQI+ Pride Κρήτης

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ηρακλείου στη ΒΙΟΜΕ στηρίζει ολόψυχα και συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης.

Πιστεύουμε πως οι καταπιεζόμενοι αυτής της κοινωνίας οφείλουμε να στεκόμαστε μαζί, ενωμένοι σα γροθιά, ενάντια στους καταπιεστές μας. Αντιλαμβανόμαστε πως, παρά τα όποια πολύ αργά βήματα που έχουν γίνει, η ελληνική κοινωνία παραμένει βαθύτατα συντηρητική και διαποτισμένη από την πατριαρχία. Τα παραδείγματα, που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια, δυστυχώς το επαληθεύουν: σεξουαλική παρενόχληση σε εργαζόμενες, απειλές και απόλυση εγκυμονούσας από τον εργοδότη της, αλυσίδα φούρνων που ξεπλένει μαύρο χρήμα βγάζοντας «στο κλαρί» γυναίκες μετανάστριες θύματα trafficking, εκφοβισμός και διακρίσεις στα σχολεία για θέματα φύλου, τραμπουκισμός και δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη επειδή δεν πληρούσε τα macho πρότυπα της Κρήτης… Τα παραδείγματα είναι τόσα που πλέον χάνονται μέσα στον κυκεώνα της καθημερινής μας ενημέρωσης.

Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα, ομοφοβίας και την τρανσφοβίας, που σπανίως θα ακούσουμε στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Υπάρχει η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι σε τρανς άτομα: ξεκινούν από τη λεκτική βία και τελευταία μαθαίνουμε και για πυροβολισμούς…

Πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των μελών/ψηφοφόρων της, πλην του κάθε συντηρητικού πολίτη, υπάρχει και ο θεσμικός ρατσισμός: αυτός που δεν επιτρέπει στα τρανς άτομα να αναγνωριστούν με βάση την ταυτότητα που αυτοι δηλώνουν και νιώθουν• αυτός που δεν επιτρέπει σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να χτίσουν δικιά τους οικογένεια• αυτός που δημιουργεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων εκείνο το αμήχανο βλέμμα, και στην χειρότερη, ειρωνεία, χλευασμό, βία ή και αποκλεισμό, σχεδόν κάθε φορά που κάποιο τρανς άτομο απευθύνεται στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας ή κάποιο ομοφυλόφιλο ζευγάρι επιδιώκει την αναγνώρισή του. Υπάρχει και η επιδεικτική, θα λέγαμε εμείς, αγνόηση της ύπαρξης των ομόφυλων ή πολύ-συντροφικών οικογενειών που μεγαλώνουν παιδιά με περίσσευμα αγάπης, και έλλειμα πολιτειακής κάλυψης.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που δεν χωράνε σε μια κόλλα χαρτί, θα βρισκόμαστε την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στο

1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης, στο πάρκο Γεωργιάδη, στηρίζοντας πολιτικά και με τη φυσική παρουσία μας κάθε άτομο που διατρανώνει τη διαφορετικότητά του απαιτώντας τα εντελώς αυτονόητα:

αναγνώριση, σεβασμό, ισότητα, ισονομία

11214129_1595823040659776_7764822829589750767_n

Γενική Συνέλευση Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών/τριών Ρεθύμνου

Σχετικά με το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης: Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας

Στις 26-27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης: Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς αιγίδες και χορηγούς, αυτοοργανωμένα, με την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη ατόμων και συλλογικοτήτων. Τα ζητήματα σχετικά με την καταπίεση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας, όπως και κάθε άλλης μορφής καταπίεσης, αφορούν κάθε κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος. Για αυτό το λόγο στηρίζουμε με τη φυσική μας παρουσία και την έμπρακτη αλληλεγγύη το εγχείρημα αυτό.

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για το 1ο LGBTQI+ Pride της Κρήτης

Τον Μάρτιο οι συλλογικότητες ConQueer (Ηράκλειο) και Φύλο και Φτερό (Ρέθυμνο), καθώς και κάποια μεμονωμένα αλληλέγγυα άτομα αποφάσισαν την πραγματοποίηση του 1ο LGBTQI+ Pride της Κρήτης, το οποίο μάλιστα όπως ανακοίνωσαν και έπειτα από συνάντηση, συνεννόηση και συμφωνία με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 26 και 27 Ιουνίου του 2015.

Επί της αρχής, στηρίζουμε μία τέτοια ενέργεια διεκδίκησης της ισότητας, ενάντια στις κυρίαρχες προκαταλήψεις και στα ομοφοβικά στερεότυπα. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου ο λαός επέλεξε και στηρίζει μία κυβέρνηση η οποία βάζει το συμφέρον του λαού πάνω από τις ανάγκες του κεφαλαίου, είναι ακόμα πιο αναγκαία η μάχη ενάντια στη περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των ακραία συντηρητικών δυνάμεων.

Το προσωπικό γίνεται πιο πολιτικό από ποτέ, από τη στιγμή μάλιστα που συμπολίτες μας δέχονται επιθέσεις επειδή έχουν διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα ή επειδή τους υπερασπίζονται.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει θεατές μιας κατάστασης , όπου οι διοργανωτές του 1ο LGBTQI+ Pride της Κρήτης ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετωπίζονται από διάφορους τοπικούς φορείς ως οι «επίγειοι άγγελοι του διαβόλου». Είναι οι «αμαρτωλοί» οι οποίοι θα ταράξουν τα «ήρεμα και άγια νερά της πόλης μας». Είναι οι «περίεργοι» που θα σοκάρουν εμάς τους «κανονικούς».

Μπροστά σε μία τέτοια επίθεση που γίνεται εις βάρος του 1ο LGBTQI+ Pride της Κρήτης η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου δεν θα μπορούσε να μην είναι απέναντι και να δηλώσει τη στήριξη της στη διοργάνωση και τα αιτήματά της. Η διεκδίκηση της αναγνώρισης του Συμφώνου Συμβίωσης, η στήριξη δομών κοινωνικής φροντίδας που δεν θα αποκλείονται τα ΛΟΑΔΚΙ άτομα, η αντιμετώπιση των φαινομένων ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην εργασία, στο πανεπιστήμιο και στο σχολείο αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας που οραματιζόμαστε.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους σκοπούς του 1ο LGBTQI+ Pride της Κρήτης και καλεί τον Δήμο Ηρακλείου, συλλογικότητες, κινήσεις, φορείς και οργανώσεις να πάρουν ξεκάθαρη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για το πρώτο φεστιβάλ Pride Κρήτης

Φέτος διοργανώνεται στην πόλη μας το πρώτο φεστιβάλ «Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ Pride Κρήτης» στις 26 και 27 Ιούνη στο πάρκο Γεωργιάδη (LGBTQI: όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κοινότητα λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς, queer, ιντερσέξουαλ ανθρώπων).

Στην εποχή της βαθιάς συστημικής κρίσης που τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας συρρικνώνονται, που δικαιώματα κατακτημένα με αγώνα και αίμα αμφισβητούνται και καταργούνται, τα LGBTQI άτομα αποτελούν κομμάτι των εύκολων θυμάτων. Στην επίθεση που δεχόμαστε, είναι από τα πρώτα άτομα των οποίων το δικαίωμα στη δουλειά, σε επιδόματα και σε ελευθερίες καταπατείται, ενώ την ίδια στιγμή στερούνται δικαιωμάτων που ο υπόλοιπος πληθυσμός διαθέτει, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία. Την ίδια στιγμή, η παρουσία και η ανοιχτή έκφραση των LGBTQI ανθρώπων στο δημόσιο χώρο αποδεικνύεται και σήμερα ριψοκίνδυνη. Σωματικές επιθέσεις σε LGBTQI άτομα συχνά οδηγούν σε ένα νοσοκομειακό κρεββάτι ή ακόμα και στη δολοφονία, ενώ οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα. Οι δηλώσεις σεξισμού και ομοφοβίας στο δημόσιο λόγο κάθε άλλο παρά μειώνονται, τόσο από τη μεριά πολιτικών προσώπων και των κυρίαρχων ΜΜΕ, όσο και από την εκκλησία. Η «αντρική γραμμή» του Σαμαρά, το κάλεσμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για αγρύπνια ενάντια στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της πόλης, αλλά ακόμα και η άρνηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να πάρει θέση σχετικά με την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, δεν είναι αποκομμένα από τα «μεμονωμένα περιστατικά» που λαμβάνουν χώρα στο φως ή στο σκοτάδι σε καθημερινή βάση στην κοινωνία της Ελλάδας της κρίσης.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του φεστιβάλ «Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ Pride Κρήτης». Κατά τη διάρκειά του θα συζητηθούν θέματα όπως η ομοφοβία και η τρανσφοβία στην εκπαίδευση, οι θεσμικές και μη διεκδικήσεις, το τρανς ζήτημα κ.α, ενώ το συντονιστικό του φεστιβάλ έχει αποφασίσει όλη η διοργάνωση να γίνει χωρίς χορηγούς και αιγίδες. Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται μακριά και κόντρα σε λογικές εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας (είτε αυτή ειναι ετερόφυλη είτε όχι) και που προσπαθεί να αναδείξει την ίδια τη ρίζα του προβλήματος.

Στηρίζουμε ανοιχτά και με όλες μας τις δυνάμεις την πραγματοποίηση του φεστιβάλ στο Ηράκλειο και στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής του! Διεκδικούμε την ορατότητα των LGBTQI ανθρώπων και την ικανοποίηση όλων των θεσμικών αιτημάτων της LGBTQI κοινότητας. Παλεύουμε μαζί με το LGBTQI κίνημα προκειμένου να διευρυνθούν τα δικαιώματά τους, θεσμικά και μη! Για τους τρανς ανθρώπους ζητάμε την πλήρη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις και τη δωρεάν πρόσβαση σε ορμονοθεραπείες και επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου. Για τα ομόφυλα ζευγάρια απαιτούμε την κατοχύρωση του δικαιώματος στο σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την τεκνοθεσία. Επιπλέον, ζητάμε τη διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να είναι δυνατή η σύναψή του από όσα ενήλικα άτομα το επιθυμούν, ανεξάρτητα από φύλο και αριθμό.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δοθούν ακόμα πολλές και σημαντικές μάχες. Η ουσιαστική απελευθέρωση των LGBTQI ανθρώπων δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μαζί με την απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων, με το τέλος κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Παλεύουμε ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση για να φτιάξουμε τον κόσμο που πραγματικά ονειρευόμαστε!

Η Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίζει το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης

Ανακοίνωση στήριξης 1ου LGBTQI+ Pride Κρήτης από την ΄Ανυπότακτη Κρήτη΄, που χαιρετίζει και στηρίζει το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης που θα γίνει στις 26 και 27/6 στο πάρκο Γεωργιάδη.

Σε αντίθεση με τα pride της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το pride της Κρήτης βασίζεται αποκλειστικά στην αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των διοργανωτών/τριών του και των συμπαραστατών τους. Δεν είναι απλά άλλο ένα πολιτιστικό happening μέσα στο καλοκαίρι. Είναι μια πολιτική μάχη διεκδίκησης της ελευθερίας έκφρασης και διάθεσης του σώματος και της επιθυμίας.

Αυτές τις μέρες τιμούμε την επέτειο της ΄μάχης της Κρήτης΄ μιας μάχης που έδωσε ο λαός με τσουγκράνες και ξύλα ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό . Λίγοι , δυστυχώς γνωρίζουν για το ολοκαύτωμα των ομοφυλόφιλων . Εκατό χιλιάδες υπολογίζεται ότι συνελήφθησαν, οι μισοί καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν σε φυλακές, ενώ δεκαπέντε χιλιάδες στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ελάχιστοι επιβίωσαν….

Δεν είναι τυχαίο που στην σημερινή πολιτική συγκυρία, για πρώτη φορά στην Κρήτη εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος με ναζιστικές απόψεις. Όσο και αν τα μμε βαφτίζουν με νέα ονόματα όπως ΄μπούλιγκ΄ την προκατάληψη και την επιθετικότητα, ενάντια σε άτομα που δεν ταυτίζονται με τα ιστάμενα πρότυπα η ουσία είναι πάντα ίδια.

Σε εποχές καπιταλιστικής κρίσης που το κράτος έχει αναθρέψει στα σπλάχνα του τον φασισμό η διαφορετικότητα και η σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί στόχο. Λέγεται ότι η δημοτική αρχή του Ηρακλείου δέχεται έντονες πιέσεις από συντηρητικούς κύκλους για να μην πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη από γιατρούς, νοσηλευτές και φάρμακα, αλλά από τα οστά της Αγ. Βαρβάρας. Δεν θα τους αφήσουμε!

Τα αντιφασιστικά αισθήματα των κρητικών , και το αντιφασιστικό κίνημα που οργανώθηκε είναι που δεν άφησαν να ανθίσει ο φασισμός στο νησί μας , κρατώντας τα ποσοστά τους στα χαμηλότερα επίπεδα από ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι νεολαίοι της Κρήτης είναι αυτοί που διαδηλώνοντας μετά το θάνατο του Π. Γιακουμάκη διεκδίκησαν ότι καμία προκατάληψη δεν θα περάσει σ’αυτό το νησί και κανένα «μπούλινγκ» δεν θα μείνει αναπάντητο.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη όλων μας !

Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τον χώρο να σπείρει τον φόβο και την προκατάληψη στον τόπο μας.

Στηρίζουμε το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ και διεκδικεί ίσα δικαιώματά και ελευθερία έκφρασης.

Όλοι και όλες στο 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης στις 26/27 Ιούνη στο πάρκο Γεωργιάδη

Οκτάνα, Ηράκλειο : Ανακοίνωση Στήριξης του Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές Μαΐου, στις 26 και 27 Ιουνίου θα διοργανωθεί το “1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI και Pride Κρήτης” στο πάρκο Γεωργιάδη. Μέσω του συγκεκριμένου φεστιβάλ επιχειρείται να ανοιχτούν, να συζητηθούν στην δημόσια σφαίρα και να αναλυθούν ζητήματα έμφυλων διακρίσεων, ομοφοβίας και τρανσοφοβίας τόσο σε επίπεδο κράτους (εκπαίδευση και νομοθετικό πλαίσιο) όσο και σε εκείνο της κοινωνίας (στιγματισμός, βία) και της εργασίας.

Τις τελευταίες όμως ημέρες, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο κάνουν λόγο για ακύρωση του Φεστιβάλ από την πλευρά του δήμου Ηρακλείου λόγω αντιδράσεων από κάποιους “συντηρητικούς κύκλους εντός και εκτός της δημοτικής αρχής”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Οι “συντηρητικοί” αυτοί κύκλοι, αν και επιμελώς δεν κατονομάζονται, έχουν συγκεκριμένα ονόματα και ιδιότητες: από τη μια η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό που διοχέτευσε όλα αυτά τα δημοσιεύματα προκαλώντας μία συγκεχυμένη εικόνα για το τι ακριβώς θα γίνει στο πάρκο Γεωργιάδη στις 26 και 27 Ιούνη (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ από το Κρήτη τβ στις 6 Μαΐου που αναφερόταν σε “gay party” και όχι φεστιβάλ) και δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα “αντιμαχόμενων πλευρών” και “επικινδυνότητας” για το ίδιο το φεστιβάλ και τους διοργανωτές του λόγω της ύπαρξης κάποιων –πάντα μη συγκεκριμένων και προσδιορισμένων- “συντηρητικών κύκλων”. Τις αμέσως επόμενες μέρες, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος δήλωνε “ανήσυχος αλλά και ενοχλημένος” λόγω της διοργάνωσης του Φεστιβάλ στο Ηράκλειο και ζήτησε από το δήμο Ηρακλείου την ακύρωσή του.

Οι ”δημοκρατικοί” αλλά και “ελέω θεού άρχοντες” αυτού του τόπου έδειξαν με κάθε τρόπο την ανησυχία και την αντίθεση τους με την διοργάνωση του Φεστιβάλ, παραμένοντας πάντα κρυπτόμενοι πίσω από ανώνυμα δημοσιεύματα στα τοπικά μμε. Το Φεστιβάλ όμως ούτε χρειάζεται και ούτε φυσικά ζητά την άδεια κανενός δημάρχου και αρχιεπισκόπου: οι ίδιοι οι διοργανωτές τονίζουν τον αυτοοργανωμένο χαρακτήρα του και την επιθυμία τους να μη συνδεθεί με φορείς (κρατικούς και ιδιωτικούς) και χορηγούς. Πρόκειται για μια στάση και απόφαση καθαρά πολιτική που απαντά αποστομωτικά σε εκείνους που επιχειρούν να ακυρώσουν το Φεστιβάλ και να φιμώσουν τον λόγο που επιχειρείται να παραχθεί γύρω από ζητήματα έμφυλης καταπίεσης.

Η διεκδίκηση ορατότητας και παρουσίας στο δημόσιο χώρο δεν έχει να κάνει μόνο με ζητήματα “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, γενικά και αόριστα. Αντιθέτως, αναδεικνύει, θέτει επιτακτικά και δημόσια και ανταγωνίζεται ζωτικά στοιχεία του καπιταλισμού ως συστήματος που, μέσα από την πολυπλοκότητα και τις αναδιαρθρώσεις του, επιδιώκει την όξυνση των διαχωριστικών γραμμών με προμετωπίδα εκείνες της φυλής, του φύλου και της τάξης.

Ο σεξισμός και η ομοφοβία ευδοκιμούν εντός ενός ευρύτερου περιβάλλοντος φόβου και κοινωνικού κανιβαλισμού που συστηματικά καλλιεργείται από τους ίδιους τους διαχειριστές του συστήματος, με «κρίση» ή και χωρίς. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφερθούμε σε δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα μέσα στο Μάιο. Την πρωτομαγιά διεμφυλική ξυλοκοπήθηκε και δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι εντός μαγαζιού στην Εύβοια ενώ είκοσι μέρες αργότερα (21/5) τρανς γυναίκα πυροβολήθηκε στα πόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οι έμφυλες διακρίσεις δεν αφορούν μια συγκεκριμένη κοινότητα ή ομάδα ατόμων που αποτελούν τους δέκτες της βίας και της καταπίεσης αυτής άλλα καθέναν και καθεμία από εμάς.

Ως απάντηση στο σήμερα, οφείλουμε όχι μόνο να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας αλλά και να οργανώσουμε από κοινού τις άμυνες μας απέναντι σε αυτό το πλέγμα διαχωρισμών και συμφερόντων. Η συμπόρευση μας σε κοινούς αγώνες τόσο σε κλίμακα Ηρακλείου (όπως η υπόθεση «Χωριάτικο») αλλά και ευρύτερα, αναδεικνύει την ανάγκη να σταθούμε πλάι- πλάι και να σπάσουμε στην πράξη τους διαχωρισμούς που μας επιβάλλονται. Ξεκινώντας από την πολιτική και στρατηγική θέση ότι ανάμεσα στις καταπιέσεις που παράγει ο καπιταλισμός δεν χωρά καμία ιεράρχηση, οφείλουμε να οργανώσουμε μεθοδικά τον κοινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης δίχως ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Ως αναρχική συλλογικότητα, αντιλαμβανόμενοι/ες το “1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας” ως ένα κομμάτι που οφείλει να συνδεθεί με ευρύτερες κινηματικές διαδικασίες και διεκδικήσεις. Έτσι, δεν εκφράζουμε στείρα και προταγματικά την αλληλεγγύη μας στο εγχείρημα ως εξωτερικοί παρατηρητές αλλά δηλώνουμε την πρόθεση μας να στηρίξουμε έμπρακτα και με την φυσική μας παρουσία την διοργάνωσή του.

«Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου»: Ανακοίνωση στήριξης προς το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης

Το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου», στηρίζοντας έμπρακτα κάθε προσπάθεια εξάλειψης κοινωνικών αποκλεισμών, ανισοτήτων και διακρίσεων, μεταξύ άλλων και ως προς το σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων, χαιρετίζει και υποστηρίζει τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+Pride Κρήτης, στις 26-27 Ιουνίου 2015, στο πάρκο Γεωργιάδη.

Η αλληλεγγύη προς τις ομάδες των ατόμων που περιθωριοποιούνται είναι για μας αυτονόητη και επιβεβλημένη, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον μίσους και φόβου απέναντι στη διαφορετικότητα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...