20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Με σενάριο αποβατικής ενέργειας στο Μάλεμε συνεχίζεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Μέδουσα 9” – Τι συζητήθηκε κατά την τριμερή συνάντηση | Φωτος

Ημερομηνία:

Τρεις φρεγάτες (με οργανικό Ε/Π), δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β), ένα αρματαγωγό, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκοθηρευτικό, οχτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), τρία ελικόπτερα Chinook, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache ΑΗ-64, λόχος πεζοναυτών και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, δηλαδή μεγάλο μέρος της «αφρόκρεμας» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 9».

Η άσκηση ολοκληρώνεται την Παρασκευή αλλά την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το σενάριο αποβατικής ενέργειας παρουσία των Υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, στην ακτή του Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης.

Κατά την τριμερή συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η έκρυθμη κατάσταση στην Λιβύη – Λίβανο.

Οι τρεις Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστώντας κατάφορη παραβίαση του διεθνές δικαίου.

Επίσης καταδικάστηκε από κοινού η τούρκικη εισβολή στη Συρία, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και δημιουργεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με την αύξηση των ροών μετανάστευσης.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αλλά και τις κυπριακές έκαναν μία εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος, πυρός και αποτροπής.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των τριών χωρών υλοποίησαν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Το θέατρο των επιχειρήσεων είχε στηθεί στην θαλάσσια, και ιστορική από τη Μάχη της Κρητης, περιοχη του Μαλεμε.

Περισσότερα από 10 πολεμικα πλοία είχαν αναπτυχθεί στα ανοιχτα κατα μηκος της παραλιας. Οι στρατιωτικες δυνάμεις πραγματοποίησαν εντυπωσιακή αεροαποβαση με συνεχείς ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του αεροδρομίου του Μάλεμε. Ταυτόχρονα πεζοναύτες έκαναν αποβαση στην ακτή από αποβατικα σκάφη και από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφορο σκάφος.

Σε μία περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν λέει να σταματήσει, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έστειλαν μηνύματα ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών τους για την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή με την πραγματοποίηση για ακόμη μία χρονιά της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα» Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις συμμετείχαν με το ελικοπτεροφόρο τύπου Μιστράλ, μία φρεγάτα, ένα ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων, ένα υποβρύχιο, έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ καθώς και με προσωπικό ειδικών δυνάμεων.

Από την πλευρά τους οι κυπριακές δυνάμεις έλαβαν μέρος με ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.

"google ad"

Παρόντες στην άσκηση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί. Επίσης οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιουμης. Την παρακολούθησαν όμως από κοντά και παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη φορά από το 2015 που πραγματοποιήθηκε η κοινή άσκηση «Μέδουσα» Ελλάδας – Αιγύπτου.  Η διεξαγωγή της άσκησης και συνακόλουθα και τα σημαντικά μηνύματα  που εκπέμπει αποτελούν κόκκινο πανί για την Τουρκία.  Το ενεργειακό και αμυντικό τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και οι συχνές τριμερείς σύνοδοι, όπως η χθεσινή αμυντική στην Αθήνα φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα.

Το φθινόπωρο του 2017 οι Τούρκοι είχαν αντιδράσει επειδή η Μέδουσα είχε υλοποιηθεί στα ανατολικά της Ρόδου και βέβαια, όπως συνηθίζεται η αεροναυτική άσκηση, περιελάμβανε και αποβατικά γυμνάσια.

Για τους Έλληνες επιτελείς του «Πενταγώνου» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Σημειώνουν ότι και με τη βοήθεια της «Μέδουσας» η Ελλάδα οικοδομεί σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Όμως και οι Αιγύπτιοι δίνουν μεγάλη αξία στη «Μέδουσα». Οι στρατιωτικοί επιτελείς τους και το υπουργείο άμυνας τη χαρακτηρίζουν ως «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Μεσόγειο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σύσφιξη των δύο χωρών Ελλάδας – Αιγύπτου επισημαίνεται και από το γεγονός ότι η άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο μία στην Αίγυπτο και μία επί ελληνικού εδάφους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...