15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με συμμετοχή πολλων Κρητικών το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας | Φωτός +Βίντεο

Ημερομηνία:

Ομογενείς κάθε ηλικίας βρέθηκαν μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης, επί τους όδου Albert Rd, διαδηλώνοντας ειρηνικά πως η Μακεδονία είναι ελληνική.

Έλληνες της Μελβούρνης, μεταξύ των οποίων και πολλοί Κρητικοί, βγήκαν στους δρόμους της πόλης της Αυστραλίας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο έψαλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.

Δείτε βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4Qyib7V0S18″]

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Ένα παιδί μάλιστα φοράει μπλούζα που γράφει «Γιάντα Θεέ δεν έκανες μια Κρήτη παραπάνω, στη μια να ‘μια όντε θα ζω στην άλλη όντε πεθάνω».

Το πλήθος κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία” άκουσε προσωπικότητας της ελληνικής ομογένειας να εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Απευθυνόμενος στο πλήθος ο εκπρόσωπος της Βικτώρια Στέλιος Δημόπουλος είπε “η Μακεδονία είναι όσο ελληνική και η Ακρόπολη”.

“Κανείς δε μπορεί να κλέψει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό”, είπε, προσθέτωντας ότι η κυβέρνηση της Βικτώρια θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα στη διαμάχη της με τη ΦΥΡΟΜ.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεγιάδης είπε ότι καθήκον των Ελλήνων της διασποράς είναι να ακουστεί η φωνή τους.

“Αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και για την ιστορία μας… Απαιτούμε σεβασμό. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική”.

Μιλώντας στο πλαίσιο του συλλαλητήριου ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, Παναγιώτης Ιασωνίδης, ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, ακόμη και στις τάξεις της ομογένειας, προαναγγέλοντας αδιαπραγμάτευτη στάση.

Κύριος αποδέκτης της διαμαρτυρίας αυτής, όπως υποστηρίζουν, είναι η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται με τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν: 

«Με δεδομένη α)την αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων και τις, από την γένεσή της, βλέψεις της για μελλοντική προσάρτηση Ελληνικών εδαφών, β) την έλλειψη πρόθεσης για αλλαγή της ονομασίας της εθνικότητας και γλώσσας τους, γ) την επίσημα διατυπωμένη έλλειψη προθεσής τους για αλλαγή των επίμαχων άρθρων του συντάγματός τους που αποπνέουν αλυτρωτισμό και δ) το γεγονός ότι η γεωστρατηγική συγκυρία της παρούσας περιόδου καθιστά τα Σκόπια ευάλωτα και υπό πραγματική πίεση για την επίλυση των διαφορών τους με την Ελλάδα, επείγουσα για αυτούς και όχι για την Ελλάδα, επιθυμούμε να διακηρύξουμε προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε ονομασία η οποία εμπεριέχει τον ελληνικότατο όρο «Μακεδονία» και, φυσικά, ούτε την ονομασία της γλώσσας και εθνικότητας αυτών ως «Μακεδονική» και «Μακεδόνες» αντίστοιχα.

"google ad"

Απαιτούμε:

α) την άμεση διακοπή των διαπραγατεύσεων

β) την απαίτηση για εξάλειψη του αλυτρωτισμού σε όλα τα επίπεδα (Σύνταγμα, Παιδεία, Μουσεία κ.α.) πριν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση ονόματος (χώρας, εθνικότητας, γλώσσας) που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»
και

γ) την άμεση καταγραφή, αναγνώριση και στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

Προς Αυστραλιανές αρχές και ΜΜΕ

Παράλληλα με την διαμαρτυρία προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η κινητοποίησή μας έχει ως επιπρόσθετο στόχο την αφύπνιση της ευρύτερης Αυστραλιανής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, ως προς

α) την αλυτρωτική προπαγάνδα της εδώ κοινότητας των Σκοπιανών, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της διοργάνωσης συλλαλητηρίου στις 4 Μαρτίου, κατά τη διαφήμιση του οποίου κυκλοφορούν αφίσες με χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» και φυσικά τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως, αν και η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων επίσημα αποκηρύσσει τις οποιεσδήποτε εδαφικές και ιστορικές διεκδικήσεις, η φιλειρηνική Ελληνική παροικία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την προκλητικότατη στάση των Σκοπιανών εδώ στην Αυστραλία.

Επομένως

Με την επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επίσης:

Καλούμε τις Αυστραλιανές αρχές να στηρίξουν την θέση της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος της νοτιότερης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας

Καλούμε τα αγγλόφωνα ΜΜΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Αυστραλιανής Κυβέρνησης και να μην αποκαλούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ζητούμε την συμπαράσταση των εδώ Αρχών στο δίκαιο αίτημά μας για καταγραφή, αναγνώριση και προστασία της Ελληνικής Μειονότητας των Σκοπίων.

Με το πέρας της εκδήλωσης επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...