21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Με τα φτερά της μουσικής» στην Αρχαία Άπτερα για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Ημερομηνία:

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι και φέτος η αφορμή για την ιδιαίτερη συνάντηση μας στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας.

Μια περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο που συνδικάζεται με ένα  2ημερο ταξίδι «Με τα φτερά της Μουσικής».

  • Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, στις 20:30 ο Γιώργος Καλούδης σε μια solo εμφάνιση, με την Λύρα και το Τσέλο του, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο. [Προσέλευση μέχρι τις 20:15 και ΜΟΝΟ με δελτία ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΥ που θα χορηγηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων]
  • Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 21:00 η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή μας ταξιδεύουν με τις μουσικές της Μεσογείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ ο χώρος θα είναι ανοιχτός στο κοινό από τις 7:30 το απόγευμα.

Οι συναυλίες εντάσσονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Στο φως του φεγγαριού» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συν-διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

aptera3

Γιώργος Καλούδης

Ο Γιώργος Καλούδης, τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, έχει στο ενεργητικό του τρεις προσωπικές παραγωγές δίσκων, “ TRUTH”, “ ON THE WIND”, “J.S.BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra”, αλλά και πληθώρα εμφανίσεων σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Εμπνευσμένος απ’ την κρητική του καταγωγή, επανήλθε στο αγαπημένο του όργανο το 2004.  Προσάρμοσε την τεχνική του τσέλου πάνω στη κρητική λύρα, προσθέτοντας μια 4η χορδή (χαμηλή ντο).  Με αυτό τον τρόπο συμπεριέλαβε την 4-χορδη κρητική λύρα στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του.

kaloudis

Μετά από 12 χρόνια έρευνας και μελέτης, κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή, οι Σουίτες του J.S.Bach για σόλο τσέλο με την 4-χορδη κρητική λύρα του,
σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, απ’την DNA-Label Records, τον Δεκέμβρη του 2016.

Τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η πρεμιέρα του έργου.

download

Μέσα από την μυστική ησυχία και την ελευθερία της Αρχαίας Άπτερα, όπου ο χρόνος διαστέλλεται, σ’ένα μοναδικό στο είδος του ρεσιτάλ, μια μοναδική κρητική λύρα κι ένα τσέλο, θ’αποκαλύψουν κάτω απ’το φως της πανσελήνου έναν ποιητικό ηχητικό ορίζοντα, ενώνοντας ξανά τις χιλιετίες.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή

"google ad"

Vougioukli-2-e1501334391766

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή.

Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο acapella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ιδίες.Το ρεπερτόριο τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διάφορων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκάνιων, πορτογαλικό fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδιτκα καθώς επίσης και δίκες τους συνθέσεις.

20597049_10155576199622162_1204698909697986894_n

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...