14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Με την υποστήριξη του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προβολή ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση των γυναικών της Κρήτης στη Γερμανική ναζιστική Κατοχή

Ημερομηνία:

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ “ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ” για την Αντίσταση των γυναικών της Κρήτης κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Όπως πληροφορούμαστε η ταινία συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Crowdfunding-Initiative του Aventis Foundation, μίας ΜΚΟ με βάση τη Γερμανία και του Πολιτιστικού Ταμείου Frankfurt Rhein Main, με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και των Kulturamt Frankfurt am Main, Stiftung Frauen in Europa, Rudolf Augstein Stiftung, Stiftung Citoyen, Sparda Bank.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν το ίδιο Υπουργείο Εξωτερικών που “τιμά” την Αντίσταση των Γυναικών της Κρήτης στη Γερμανική ναζιστική κατοχή υποστηρίζοντας οικονομικά την προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους, θα αποδεχθεί κάποια στιγμή τις πραγματικές (και όχι συμβολικές) ευθύνες που αναλογούν στο κράτος της Γερμανίας. Θα αποδώσει τις αποζημιώσεις στα θύματα της Κατοχής, μεταξύ αυτών και τις γυναίκες, που πέθαναν στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή, έχασαν γιους και άντρες και μεγάλωσαν μόνες τους ορφανά;

Γίνεται μνήμη χωρίς ευθύνη;

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου που μας στάλθηκε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων:

Το ντοκιμαντέρ (γερμανικός τίτλος „ Eingebrannt“ ) αφηγείται την ιστορία της Κατοχής από την πλευρά των γυναικών, αναδεικνύοντας πτυχές που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί.

Σε αλλεπάλληλα ταξίδια τους στην Κρήτη από την άνοιξη του 2016 ως το φθινόπωρο του 2018, οι σκηνοθέτριες πήραν πολλές συνεντεύξεις από επιζήσασες της Κατοχής, ηλικίας σήμερα 80 έως 100 ετών.

Με αμεσότητα και διαύγεια που συγκλονίζει, εξιστορούν τις εκτελέσεις και το κάψιμο των χωριών, την πείνα, τα καταναγκαστικά έργα, τον εκτοπισμό, το φόβο που δεν έφυγε ποτέ από μέσα τους. Διηγούνται ακόμη τον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση, τις πράξεις αντίστασης τους κατά των Γερμανών, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και θίγουν τον ρόλο των δωσίλογων στις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί.

Τα όσα αφηγούνται οι γυναίκες αλλά και όσα μένουν «αδιήγητα», αναβιώνουν μέσα από ευρηματικό τρόπο μέσα από σκηνές κουκλοθέατρου που γυρίστηκαν στα μέρη που συνέβησαν τα γεγονότα.

Τις κούκλες κατασκεύασε και εμψυχώνει η ομάδα κουκλοθέατρου «Φύρδην Μίγδην» της Ζωής Βλάσση και Νατάσσας Ταπάκη από το Ρέθυμνο. Στην ταινία συνεργάζεται επίσης η κολεκτίβα φωτογράφων και εικονοληπτών Obscura Lab επίσης από το Ρέθυμνο.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους , έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο στην Φρανκφούρτη , όπου γνώρισε θερμή υποδοχή από κοινό και τύπο. Μεταξύ άλλων έγραψε το Journal Frankfurt:

«Δεν ακουγόταν ούτε ανάσα όταν οι επιζήσασες αφηγούνταν πώς ξεκίνησε η τυραννία, τότε που «οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεφταν σαν βροχή από τα αεροπλάνα» ή όταν γινόταν ξεκάθαρο μέσα από τις ιστορίες τους ότι οι «Γερμανοί δεν είχαν μέσα τους ανθρώπου αίμα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...