17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Με τις κινητοποιήσεις χάνομε ένα δέντρο, μα έτσι θα γλιτώσομε το δάσος”: Μοίρασαν ντομάτες στην κατάληψη στην Τράπεζα της Ελλάδας οι αγρότες των Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένας και πλέον μήνας πέρασε με τους αγρότες να βρίσκονται στους δρόμους. Μετά και τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι οι αγρότες κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει υπό ψήφιση η κυβέρνηση. Την πιο σκληρή στάση πανελλαδικά κρατούν οι αγρότες της Κρήτης.

Σήμερα, όπως αποφάσισε και το Παγκρήτιο Συντονιστικό τους, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις. Στα Χανιά προχώρησαν σε κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκεί, μοίρασαν ντομάτες σε πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν το προϊόν τους ενώ ανέρτησαν πανό για την “τράπεζα των αποικιοκρατών”, την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους ανεξαρτήτως του κλίματος που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλοι πάλι λένε ότι οι αγρότες μετά από ένα μήνα στους δρόμους αποδείξαν την αποφασιστικότητά τους, περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση και τονίζουν ότι αν χρειαστεί θα ξαναβρεθούν στους δρόμους μαζικά τη μέρα της ψήφισης και για όσο καιρό χρειαστεί.

Είπε ο κ. Γιώργος Μπικάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων:

Mpikakis

“Στην υπόλοιπη Ελλάδα το κλίμα έχει αλλάξει. Οι αγρότες φεύγουν. Εμείς πήραμε μια απόφαση να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη. Ο κόσμος, όπως βλέπει και εδώ, είναι λίγος, δεν είναι ο απαιτούμενος. Πιστεύω σήμερα ή αύριο θα λήξουν και στην Κρήτη οι κινητοποιήσεις. Από εκεί και πέρα όμως όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή εμείς θα βρεθούμε από έξω να αντιδράσουμε. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα αγροτικός κόσμος και αγροτική οικονομία δε θα υπάρχει στην Ελλάδα”

DSCF4634

Ο κ. Μπικάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε μία λίστα με 25 μέτρα η οποία όμως εμπεριέχει μέτρα που ήδη ισχύουν ενώ σε άλλα μέτρα παρουσιάζονται προτάσεις ως πολύ πιο ευνοϊκές από ότι πραγματικά είναι. Είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις φουντάραν τις Ενώσεις, κομματικοποιήσαν μια λειτουργία που έπρεπε να είναι ανεξάρτητη με συνέπεια οι σωστοί αγρότες να χάσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τα συμφέροντά τους. Αναρωτιέται γιατί το κράτος δεν επεμβαίνει ώστε αυτό που ο αγρότης πουλά πολύ φθηνά να φθάνει σε λογική τιμή στα χέρια του καταναλωτή με ένα πιο μεγάλο κέρδος για τον αγρότη και διαπιστώνει ότι οι μεσάζοντες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον ιδρώτα των αγροτών.

Κατέληξε τονίζοντας:

“Αν περάσουν αυτά τα μέτρα αγροτικός κόσμος και αγροτική οικονομία δε θα υπάρχει στην Ελλάδα.”

DSCF4638

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τερεζάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πλατάνου είπε:

“Εμείς θα συνεχίσομε τον αγώνα μας. Και καλούμε τους αγρότες είτε είναι κόκκινοι, είτε μπλε, είτε πράσινοι, είμαστε όλοι αγρότες – και να μην ακούνε κάποιους που θέλουν να γίνουν βουλευτές – να πάμε να διεκδικήσομε σα αγρότες, όχι σα κόμματα. Θα συνεχίσομε την κινητοποίηση στην τράπεζα. Εγώ ήρθα εδώ γιατί δε μπορούσα να μην έρθω. Και μπορεί με τις κινητοποιήσεις να χάνομε ένα δέντρο, μα έτσι θα γλιτώσομε το δάσος.”

DSCF4629

"google ad"

Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης στην Τράπεζα της Ελλάδας πολίτες συνέρρεαν για να πάρουν ντομάτες που οι αγρότες διέθεταν δωρεάν. Με την ευκαιρία αυτή, η πλειοψηφία τους εξέφραζε τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν.

Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση αγροτών στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στα Χανιά ενδεικτικό της βαρύτητας που δινουν στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση που βιώνουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...