14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με 17 μαθητές μέσο όρο ανά τάξη και δωρεάν υφασμάτινες μάσκες ανοίγουν τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη

Ημερομηνία:

Tον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού περιέγραψε η υπουργός Παιδείας. Για ποιους και που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Τέλος οι εκδρομές μέχρι νεωτέρας, διαφορετικά διαλείμματα, αλλά με όλους τους μαθητές θα ανοίξουν τα σχολεία.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω κορονοϊού περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας».

Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό-ακαδημαϊκό έτος, 2020-21.

Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.

«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.

«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Αναλυτικά :

Οι σχολικές δομές: Βάσει του μέχρι τώρα σχεδιασμού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει παράταση. Στόχος να περιοριστούν οι μετακινήσεις μία βδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η διασπορά. Έκανε έκκληση στις οικογένειες να επιστρέψουν από τις διακοπές μέχρι τέλη Αυγούστου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτέμβρη.

Σημείωσε πως ο μ.ο. μαθητών ανά τάξη είναι 17 μαθητές και πως τα σχολεία θα ανοίξουν με όλα τα παιδιά.

Ως προς τα μέτρα πρόληψης:

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα του φαγητού. Δεν προβλέπεται στα διαλείμματα που θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ενώ δεν προβλέπεται και στη γυμναστική.

Για τους εκπαιδευτικούς η μάσκα είναι υποχρεωτική, κάτι που ισχύει και για τους μαθητές. Ειδική εκπαίδευση θα υπάρξει για τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη δημοτικού.

Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για όποιον συνοδεύει τα προνήπια.

"google ad"

Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ακόμη, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση οδηγιών και συνεδρίες από γιατρούς και εκπαιδευτικούς για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Θα διανεμηθούν αντισηπτικά στα σχολεία, ενώ προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός κατά τη διάρκεια λειτουργίας και μετά το πέρας αυτής.

Προβλέπονται δειγματοληπτικά τεστστις περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με μάσκα και μέτρα προστασίας. Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και συνέδρια. Οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα γίνονται ανά τμήματα.

Επίσης, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Σε εργαστήρια και αίθουσες πληροφορικής, καθώς και για τα μουσικά όργανα, προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός.

Ισχυρή σύσταση υπάρχει για χρήση ατομικού νερού-παγουριού. Το ίδρυμα Λασκαρίδη θα δωρίσει από ένα παγούρι για κάθε μαθητή.

Εφεξής οι απουσίες δικαιολογούνται ως εξής: Αν νοσεί ο μαθητής ή εκπαιδευτικός παραμένει σπίτι του με ιατρική βεβαίωση.

Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα ακολουθεί τηλεκπαίδευση.

Η υπουργός σημείωσε πως η τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη να στηρίξει τα σχολεία τη νέα χρονιά. Η σύνδεση μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.

newsit.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...