Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατηγορώντας τη ότι στην τετραετία διακυβέρνησής της ξέχασε τους λεονταρισμούς και όσα έλεγε ως Αντιπολίτευση για το θέμα και δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας στη πρώτη συνάντησή του με την Μέρκελ για το θέμα μίλησε για ηθικής μόνο σημασίας ζήτημα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως ό,τι ουσιαστικό έχει γίνει για την ανάδειξη του θέματος και τη νομική υποστήριξή του αποτελεί έργο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Εξέφρασε δε έντονη καχυποψία ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για προεκλογικούς και λόγους εντυπωσιασμού, κάτι που άλλωστε θα εξηγούσε -όπως χαρακτηριστικά είπε- το γιατί ενώ το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 η συζήτηση λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019.

«Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει ότι «δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος όταν λέτε ότι δεν θέλετε να αποκομίσετε άλλα οφέλη από αυτή την συζήτηση».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει σήμερα το ψήφισμα που θα εκδοθεί.

«Να κρατήσουμε τη συζήτηση μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις»

«Θέλησα να μιλήσω για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωση και δική μου σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της ΝΔ να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγανδιστική ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τρίτον να περιγράψω θέση της ΝΔ».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.