Λάθος που διορθώθηκε χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό  δελτίο του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε ξανά την επιλογή του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή στην πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

«Πίσω από την πρώτη ΠτΔ κρύβεται ένα πρόσωπο με ικανότητες και δυνατότητες. Έχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων. Έχει ισχυρή άποψη για τα δρώμενα στη χώρα και μπορεί να την εκπροσωπήσει όχι απλά με επάρκεια, αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος, πολύ ζεστός, κανονικός άνθρωπος».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015, δήλωσε πως δεν θεωρεί πως έσφαλε τότε, ξεκαθάρισε όμως πως θεωρεί τον απερχόμενο ΠτΔ έναν καλό Πρόεδρο. «Ο Παυλόπουλος ήταν καλός Πρόεδρος, σέβομαι και τιμώ την προσφορά του. Εγώ έπρεπε να διαλέξω ένα πρόσωπο, εξήγησα τους λόγους που το έκανα. Επιμένω και είμαι περήφανος για την επιλογή που έκανα. Ένας πρόσθετος λόγος ήταν ότι την ψηφίζει και το ΚΙΝΑΛ, κάτι που δεν θα συνέβαινε με τον Παυλόπουλο.

Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου. Δεν θεωρώ ότι διέπραξα σφάλμα. Αλλά το 2020, δεν είναι 2015. Σέβομαι και τιμώ τον Πρόεδρο, θεωρώ πως ήταν ένας καλός ΠτΔ. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι έκανα τη σωστή επιλογή».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέκρουσε» την κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την «ονοματολογία» που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του ονόματος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Δεν διέσυρα κανέναν θεσμό, έκανα την επιλογή απ’ ότι χρειαζόταν. Είχα καταλήξει στη Σακελλαροπούλου. Δεν μπήκα στην ονοματολογία, αιτιολόγησα την επιλογή μου. Δεν δέχομαι την κριτική του κ. Τσίπρα. Θα ήταν πιο γενναίο να αναγνωρίσει ότι επιλέγεται ένα πρόσωπο σαν κι αυτό και να αφήσει την κριτική για άλλη φορά».

«Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείο Μετανάστευσης»

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Έσπευσα να το επανασυστήσω γιατί έκρινα ότι η κατάργηση του υπουργείου δημιούργησε δυστοκίες στην υλοποίηση της πολιτικής μας. Υπάρχει ένας άνθρωπος για το εσωτερικό, ο κ. Μηταράκης και ένας για το εξωτερικό, ο κ. Κουμουτσάκος. Είναι πολύ διαφορετική η πολιτική μας από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν λάθος μας. Ουδείς αλάθητος. Μια κυβέρνηση που παράγει πολλή πολιτική, όπου διαπιστώνονται λάθη και παραλείψεις, αυτά θα διορθώνονται.

«Οι μεταναστευτικές δομές θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις»

Κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός για τις νέες μεταναστευτικές δομές που θα γίνουν στα νησιά, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και παραγόντων.

«Είναι εξαίρεση και όχι κανόνας οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων. Έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν. Συζητάμε με τους τοπικούς φορείς αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς. Πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης. Καταλαβαίνω το άγχος των κατοίκων των περιοχών αυτών αλλά η δημιουργία των δομών είναι εθνική πολιτική. Κατανοώ τον σκεπτικισμό αλλά ο σχεδιασμός των δομών θα λειτουργήσει προς όφελός τους» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αξιολόγηση και ανασχηματισμός

«Η αξιολόγηση έχει ως κεντρική έννοια το σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων και τη βελτίωση ή την επιβράβευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο και την αξιολόγηση των υπουργών του. «Είμαστε στον πρώτο γύρο και όταν κάποτε γίνει ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει συμπεράσματα της αξιολόγησης. Αλλά δεν θα δείτε ανασχηματισμό άμεσα».

"google ad"

reader.gr