19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μηχανοκίνητη πορεία την Τετάρτη στην Πλατεία Δικαστηρίων από το Σωματείο Επισιτισμού

Ημερομηνία:

Μηχανοκίνητη πορεία θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Επισιτισμού την Τετάρτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων με αίτημα την διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας .

Στην ανακοίνωση αναφερονται τα εξής:

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στην μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται τη πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σημερινή περίοδος της κρίσης έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να επιταχύνει τα αντεργατικά της σχέδια. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη γι’ αυτό που έρχεται στην συνέχεια!

Ο νέος νόμος  που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί την μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Με σπαστά ρεπό, διευθέτηση ωραρίου σε βάθος 6μήνου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονη ενίσχυση της εργολαβίας και του άθλιου καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών που ελέγχονται από πολυεθνικούς ομίλους. Είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζοντας  κι άλλο το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία .

Είναι παραμύθι ότι «πασχίζουν» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του    κλάδου έχουν χάσει την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στον Νομό Χανίων όσο και σε όλη την χώρα, κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά.

Η συνειδητή επιλογή υποστελέχωσης της επιθεώρησης εργασίας, συνολικά των ελεγκτικών μηχανισμών, εκτίναξαν την εργοδοτική ασυδοσία. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόμαστε καταγγελίες για περιστατικά συναδέλφων που δουλεύουν κανονικά ενώ είναι σε αναστολή, για μαγαζιά που δεν δίνουν δώρο Χριστουγέννων, δεν ασφαλίζουν πλήρως τους εργαζόμενους.

Η συνολική απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών της, μας αφορούν όλους. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στον covid-19, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες. Η πολιτική των συνεχόμενων lockdown, της «ατομικής» ευθύνης, η λογική του κόστους-οφέλους στην Υγεία, όχι απλά δεν σταμάτησε την διασπορά του ιού, αντίθετα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να δεχτεί εν έτη 2021 να υπάρχει ανομονή για μία θέση σε ΜΕΘ. Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών που ζητάνε ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, επίταξη του Ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και αποζημίωση.

Οι αγώνες των ταξικά προσανατολισμένων σωματείων το προηγούμενο διάστημα δείχνουν την διέξοδο, δίνουν ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε κατακτήσεις. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να ενταθούν μπροστά στην νέα τουριστική σαιζόν.

Καλούμε τους συναδέλφους μας διανομείς και τα σωματεία που έχουν εποχιακά εργαζόμενους να συμπορευτούμε και να διεκδικήσουμε από κοινού:

"google ad"

  • Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα
  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα . Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δε θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 21.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς .
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Στις 31/03 καλούμε σε μηχανοκίνητη παρέμβαση  στην Πόλη των Χανίων, 10π.μ. Πλατεία Δικαστηρίων

Στις 9 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη την χώρα. Συλλαλητήριο με όλα τα μέτρα προστασίας της Υγείας ,6μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

ΟΛΟΙ πίσω στην δουλειά, χωρίς αρνητικές μεταβολές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οργανωμένα  δίνουμε την μάχη βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ