15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια απάντηση στην επιστολή του προϊστάμενου της ΕΡΤ Χανίων Γ. Κτιστάκη

Ημερομηνία:

Ο Παναγιώτης Κούστας, ένας από τους παραγωγούς των οποίων η εκπομπή κόπηκε, απαντά στην επιστολή του προϊστάμενου της ΕΡΤ Χανίων Γ. Κτιστάκη για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών:

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν είμαι Κρητικός, αφού δεν έτυχε να γεννηθώ στην Κρήτη, ούτε καμιά μακρινή καταγωγή με συνδέει με Το Νησί (και δεν βάζω κεφαλαία λόγω μεγέθους αλλά γι αυτό που αντιπροσωπεύει η Κρήτη σε όσες και όσους την γνωρίσαμε από επιλογή). Είναι μόλις η τέταρτη φορά που επισκέπτομαι τα Χανιά, τις πρώτες δύο τα διέσχισα απλώς με το λεωφορείο Σούδα-ΚΤΕΛ για να πάω στη Γαύδο και αντίστροφα, την τρίτη έμεινα μερικές μέρες (τον περασμένο Ιούνιο) και την τέταρτη -αυτή εδώ τη φορά- ήρθα για λίγες μέρες και ακόμη δεν έχω φύγει.

Από τον περασμένο Ιούνιο λοιπόν μια λέξη με συνδέει με την Κρήτη που δεν υπήρχε στο λεξικό μου μέχρι τότε. Είμαι “ξενομπάτης”. Ούτε τουρίστας, ούτε επισκέπτης, και χαίρομαι κάθε μέρα που είμαι ξενομπάτης. Είναι λίγο σαν τίτλος τιμής.

Υποθέτω ότι ο κύριος Κτιστάκης είναι Κρητικός. Και μόνο γι αυτή του την ιδιότητα θα τον σεβαστώ σε όσα θα ακολουθήσουν. Γιατί οι Κρητικοί που γνώρισα εδώ -και όλα τα πρόσωπα από την Κρήτη που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, άντρες, γυναίκες και πρόσωπα του κοινωνικού φύλου- δεν πουλάνε πολλά παραμύθια, σου λένε κατάμουτρα μερικές φορές την αλήθεια τους ακόμα κι αν διαφωνείτε, παίζουν ΤΣΙ μουσικές τους κι έχουν ένα κώδικα αρχών που όσο κι αν τον “λαστιχοποιούν” μερικές φορές, υπάρχει ριζωμένος στο βάθος του Είναι τους. Γι αυτό και γράφω παραπάνω ότι είναι τίτλος τιμής για μένα να είμαι ξενομπάτης στα σπίτια αυτών των ανθρώπων.

Ζητώ συγγνώμη για την μεγάλη εισαγωγή και μπαίνω στο θέμα που αφορά το άρθρο, δηλαδή τα γεγονότα στην ΕΡΤ Χανίων. Είμαι συμπαραγωγός στις “Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες” ως μέλος της άτυπης ειδησεογραφικής συλλογικότητας που παράγει την εκπομπή. Υπήρξα επίσης αλληλέγγυος στην ΕΡΤ τα δύο χρόνια του Μαύρου, ακροατής και στη συνέχεια “ρεπόρτερ” της ΕΡΑ Χανίων εκείνη την περίοδο για ό,τι χρειαζόταν να καλύψει. Συμμετείχα στις “Ροκιές με Ρακές” που γίνονταν την εποχή εκείνη (για καθαρά προσωπική μου απόλαυση) και χαίρομαι αφάνταστα που η ΕΡΤ Χανίων δεν σίγησε λεπτό σε όλο τον αγώνα.

Έτσι λοιπόν η φράση “Από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2015, η ΕΡΤ Χανίων δεν σταμάτησε να λειτουργεί” που περιέχεται στο κείμενο του κυρίου Κτιστάκη, μόνο ως άγνοια του παρελθόντος μπορεί να εκληφθεί. Αφού η σωστή θα ήταν “Από την έναρξή της (αγνοώ πότε ακριβώς, συγχωρήστε με) μέχρι σήμερα η ΕΡΑ -και μετέπειτα ΕΡΤ- Χανίων δεν σταμάτησε να λειτουργεί, παρά τα εμπόδια που συνάντησε ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2013-2015”. Η μισή αλήθεια δεν έσωσε ποτέ κανέναν.

Επίσης θα ήθελα να μάθω από πού γνωρίζει ο κύριος Κτιστάκης ότι “Η ΕΡΤ, αντιμετωπίζοντας αγωγές εναντίον της από θιγόμενους ακροατές της από τις εκπομπές ακροατριών και ακροατών….” όταν ο ίδιος ο προϊστάμενός του Μιχάλης Μεσσήνης, υποδιευθυντής περιφερειακών σταθμών, στη ραδιοφωνική εκπομπή του περιοδικού ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ την Παρασκευή που μας πέρασε, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτές οι αγωγές ΔΕΝ αφορούν την ΕΡΤ Χανιών και επίσης αρνήθηκε να πει για ποια/ποιες εκπομπή/ες ακροατών και ακροατριών έχουν γίνει, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα της πληροφορίας ως “εσωτερική υπόθεση της ΕΡΤ”. Μια φράση που απαντήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής Νίκο Ιωάννου μόνο με τη λέξη “αδιαφάνεια”. Το ηχητικό αρχείο αυτής της εκπομπής είναι αναρτημένο στη σελίδα “Εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων” στο facebook, όπως και όλα τα δημοσιεύματα (κατά το δυνατόν) που αφορούν το θέμα μας.

Ας έρθουμε τώρα στη φράση που ειλικρινά καμία σχέση δεν έχει με την Αλήθεια που επικαλείται στον τίτλο της επιστολής του ο κύριος Κτιστάκης και όλοι πρέπει να σέβομαστε, Κρητικοί και Ξενομπάτες.

“Οι ακροατές που έκαναν εκπομπή στην ΕΡΤ Χανίων, αντί να δείξουν κατανόηση, να περιμένουν την ανακοίνωση των κανόνων και μετά να καθορίσουν τη στάση τους, κινητοποιήθηκαν εναντίον της ΕΡΤ, της ΕΡΤ Χανίων και εναντίον των ανθρώπων που την εκφράζουν σε κάθε επίπεδο της ιεραρχίας της, με την κυρία Σοφία Θεοδωράκη, η οποία είχε αντικατασταθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από τη θέση της προϊσταμένης της ΕΡΤ Χανίων, να
πρωτοστατεί στην κινητοποίηση!”

Εδώ πια δεν έχουμε να κάνουμε με “μισή” αλήθεια όπως πριν, αλλά για μια σωρεία ψεμάτων αφού:

Α) Είναι δύσκολο να ζητάς κατανόηση από ανθρώπους που πρόσβαλλες βάναυσα, όχι μόνο με τη διακοπή των εκπομπών τους, όχι μόνο με το ότι δεν σήκωσες ποτέ το τηλέφωνο να τους ειδοποιήσεις -ανέθεσες σε άλλους να το κάνουν- αλλά και τους κλείδωσες έξω από την καγκελόπορτα που κρατούσαν ορθάνοιχτη στα πιο δύσκολα χρόνια που πέρασε η δομή της ΕΡΤ που σήμερα διοικείς.

Β) Πόσο λογικό είναι να περιμένουμε την ανακοίνωση των κανόνων όταν από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει οφείλουμε να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση του πλαισίου των εκπομπών που μας αφορούν; Ποιος θα φτιάξει αυτούς τους κανόνες και στα μέτρα τίνος; Μήπως μια “ομάδα σοφών” στην Αγία Παρασκευή; Ή μήπως θα πέσουν από τον ουρανό σαν τις Δέκα Εντολές; Και γιατί διέφερε τόσο πολύ χρονικά η πληροφορία για τον χρόνο δημιουργίας, αναδημιουργίας ή ξεκαθαρίσματος αυτού του πλαισίου, ανάλογα με το θόρυβο που γινόταν γύρω από το θέμα; Πώς ένα πλαίσιο από “ανύπαρκτο” έγινε ξαφνικά “υπαρκτό” σε ευθεία αναλογία με το πόσο ενημερωνόταν η κοινή γνώμη;

Γ) Πριν κινητοποιηθούμε φυσικά και αναζητήσαμε απαντήσεις. Την ίδια μέρα και αρκετές ώρες πριν διακοπεί η πρώτη εκπομπή που έτυχε να είναι οι “Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες”. Και ενώ ακόμη μπορούσε να διορθωθεί το λάθος που πηγαίνατε να κάνετε. Δυστυχώς, κωφεύσατε. Και είχατε προειδοποιηθεί ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Δ) Ουδέποτε γράφτηκε κάτι εναντίον της ΕΡΤ και της ΕΡΤ Χανίων, εκτός αν μιλάμε για έκφραση άποψης επί της λειτουργίας ή του προγράμματος της. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο “απαγορεύεται” κάτι τέτοιο, ούτε και ποιος μπορεί να επιβάλλει “μούγκα στη στρούγκα”. Όσο για το αν υπήρξαν σχόλια προσωπικά εναντίον σας, το μόνο που έχω αναφέρει στο δημόσιο γραπτό λόγο είναι ότι έχετε πρόβλημα με την “κοινωνική παιδεία σας”, πράγμα που εξακολουθώ να υπερασπίζομαι και σήμερα λόγω του απαράδεκτου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίσατε τις ΠκΔΑ και προσωπικά εμένα.

"google ad"

Ε) Επί της αντικατάστασής της κυρίας Θεοδωράκη έχω πλήρη γνώση, αλλά δεν δικαιούμαι να ομιλώ για άλλους/ες. Αν η ίδια κρίνει ότι πρέπει να σας απαντήσει, ας το πράξει. Στο μέρος που με αφορά όμως, είναι σαφές ότι δεν πρωτοστατεί στην κινητοποίηση των εκπομπών. Πρωτοστατούν οι παραγωγοί που εθίγησαν και φυσικά οι αλληλέγγυοι της ΕΡΤ Χανίων. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ενδιαφέρεται για την ΕΡΤ και τον ρόλο της μέσα στην Κοινωνία είναι φυσικά ευπρόσδεκτο και έχει κάθε δικαίωμα να συνδιαμορφώσει το πνεύμα και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Θα κλείσω αυτό το -πραγματικά κουραστικό στην ανάγνωση- σχόλιο με μία ερώτηση προς τον κύριο Κτιστάκη.

Υπάρχει άραγε κάποιος λόγος για τον οποίο η διακοπή των εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Βόλου διήρκεσε μόνο δύο (2) μέρες ενώ στην ΕΡΤ Χανίων ακόμη συνεχίζεται;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ