15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μικρόβια από τη βαθύτερη γεώτρηση που έγινε ποτέ εξηγούν Κλίμα και εξωγήινη ζωή

Ημερομηνία:

Μικροοργανισμούς σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα Ειρηνικού Ωκεανού στα ανοικτά της Ιαπωνίας ανακάλυψε η βαθύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση που έγινε ποτέ.

Οι γεωτρήσεις διενεργήθηκαν στο πλαίσιο τουΔιεθνούς Προγράμματος Ωκεάνιων Ανακαλύψεων (IODP) και πραγματοποιήθηκαν κοντά στην χερσόνησο Σιμοκίτα στα βορειοδυτικά της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, τα τρυπάνια εργάστηκαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας και έφτασαν 2.446 μέτρα κάτω από τον πυθμένα στο βαθύτερο σημείο που έχει αγγίξει μέχρι στιγμής ο άνθρωπος με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από αυτές τις περιοχές αποκάλυψαν την παρουσία μονοκύτταρων οργανισμών με σφαιρικό σχήμα. Παρότι σε αυτό το βάθος απουσιάζει εντελώς το φως και το οξυγόνο,  ενώ η παρουσία νερού και θρεπτικών συστατικών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, οι μονοκύτταροι οργανισμοί βρήκαν τρόπο όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να αναπτύξουν μια ακμάζουσα κοινότητα.

Αυτό το κατάφεραν χάρη στον αργό μεταβολισμό και στην κατανάλωση των ελάχιστων απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

—Οι προεκτάσεις της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη απέραντων οικοσυστημάτων μικροβίων σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη κάτω από την επιφάνεια της Γης οδηγεί τους επιστήμονες σε μια επαναξιολόγηση του ρόλου που διαδραματίζουν αυτοί οι οργανισμοί στον κύκλο του άνθρακα.

Καθώς αυτοί οι οργανισμοί τρέφονται με υδρογονάνθρακες και απελευθερώνουν ως υποπροϊόν της πέψης μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα που διαμορφώνει το Κλίμα της Γης από αυτόν που εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν επίσης ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Εάν η ζωή μπορεί να επιβιώσει στις πλέον ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη Γη, ίσως έχει βρει τρόπους να ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες αντίξοες συνθήκες σε άλλες γωνιές του Σύμπαντος.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

econews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ