20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Μονοήμερο συζητήσεων στα Χανιά: «Για ποιά κοινωνία παλεύουμε;»

Ημερομηνία:

Το τρίτο Μνημόνιο και η διεθνής κρίση του καπιταλισμού (συζήτηση 1η)

Σάββατο 5/12, 12.00πμ-1.30μμ, Εργατικό Κέντρο Χανίων

Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη

Η δεύτερη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη προσπαθεί να συγκροτήσει μια «αφήγηση» που να δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει σε υλοποίηση της συμφωνίας με ΕΕ-ΔΝΤ. Προεκλογικά, η βασική απολογητική γραμμή ήταν ότι πρόκειται για έναν επώδυνο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, οι συνέπειες του οποίου θα απαλύνονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας από μια κυβέρνηση με «αριστερές ευαισθησίες». Ωστόσο, αυτός ο μύθος δεν αντέχει μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα που αναδύεται ήδη από τις πρώτες βδομάδες της νέας κυβέρνησης. Το πρώτο «εφαρμοστικό» πολυνομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό και τα επόμενα «προαπαιτούμενα» που πάνε για ψήφιση περιέχουν τόσο άγρια χτυπήματα ώστε κανένας κυβερνητικός επικοινωνιακός χειρισμός δεν μπορεί να τα παρουσιάσει ως «βελτιώσεις». Ιδιαίτερα η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι τόσο προκλητική ώστε ακόμη και η ΓΣΕΕ που είχε κατεβάσει τα ρολά εδώ και καιρό, αναγκάστηκε να προκηρύξει απεργία για τις 12 Νοέμβρη καθώς και για τις 3 Δεκέμβρη.. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έλεγε ότι η δική του συμφωνία με τους δανειστές περιορίζει κατά 20 δις τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούσε η Τρόικα από τους Σαμαροβενιζέλους, αλλά στην πράξη αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι το μαχαίρι μπαίνει ξανά στις συντάξεις, στους μισθούς, στις προσλήψεις.

Οι προβλέψεις για περιορισμό της οικονομικής ύφεσης δεν είναι απλά δημοσιεύματα της Αυγής. Τα ίδια ισχυρίζεται σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Σταθάκης. Πρόκειται, όμως, για προβλέψεις που στηρίζονται μόνο στην ελπίδα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα φέρει αρχικά τη χαλάρωση και στη συνέχεια το τέλος των capital controls και θα τερματίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών. Πέρα από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για την τύχη των τραπεζών και τα ρίσκα που προκαλούν οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχό τους (σε αυτά θα έρθουμε πιο κάτω), οι αισιόδοξες προβλέψεις εθελοτυφλούν μπροστά στη διεθνή συγκυρία και τις υφεσιακές πιέσεις που περικλείει. Το καλοκαίρι του 2015 σημαδεύτηκε από τα προβλήματα της κινέζικης οικονομίας. Σε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την επιδείνωση της κατάστασης εκεί. Στην αρχή, πολλοί αναλυτές είδαν το κραχ του Χρηματιστήριου της Σαγκάης σαν περιορισμένης σημασίας φαινόμενο. Στην πορεία, όμως, αναγκάστηκαν να αρχίσουν να μιλούν για συνολικότερη κρίση των «αναδυόμενων αγορών». Η επιβεβαίωση ότι αυτές οι ανησυχίες δεν αφορούν μόνο κάποιες μακρινές αγορές όπως τη Βραζιλία αλλά τις ίδιες τις ΗΠΑ ήρθε από την Κεντρική τους Τράπεζα (Fed), η οποία ανέβαλε ξανά την αύξηση του επιτοκίου της που έχει προαναγγείλει.

Η πραγματικότητα πίσω από τα κυβερνητικά σενάρια διαγράφεται εφιαλτική. Ο συμβιβασμός του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο δεν επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά κλειδώνει μια προοπτική που μεταφράζεται σε οικονομική στασιμότητα και διαρκείς πιέσεις για χάρη της κερδοφορίας των τραπεζών και της εξυπηρέτησης του χρέους. Σήμερα που ξέρουμε ότι ένας «έντιμος συμβιβασμός» με τους εκβιαστές της ΕΕ και αυτούς που φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους είναι καταστροφικός, η ανάγκη για ριζικές εναλλακτικές λύσεις είναι μεγαλύτερη. Αφετηρία για να τις αναζητήσουμε είναι η βασική ταξική πραγματικότητα: πρέπει να πάψουν να πληρώνουν για την κρίση όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και να αρχίσουν να πληρώνουν αυτοί που έχουν και τον πλούτο και την ευθύνη για την κρίση- οι καπιταλιστές.

Για την εναλλακτική απέναντι σε αυτές τις πολιτικές σας καλούμε να συζητήσουμε στη συζήτηση «Το τρίτο Μνημόνιο και η διεθνής κρίση του καπιταλισμού» με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, το Σάββατο 5/12 και ώρα 12πμ με 1.30μμ καθώς και να συμμετάσχετε και στις υπόλοιπες συζητήσεις του μονοήμερου εκδηλώσεων “Για ποιά κοινωνία παλεύουμε; ~ Μια μέρα με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις” που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την ίδια μέρα και από τις 12πμ μέχρι τις 7.30μμ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Διοργανώνεται από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ