19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Μονομαχία» Βορίδη – Σταθάκη για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Ημερομηνία:

Στο κτίριο του ΕΒΕΑ μεταφέρθηκε για δύο περίπου ώρες η… Βουλή, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά της κυβέρνησης και ο Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ρητόρευσαν σε μία προσπάθεια να περιγράψουν πως «βλέπουν» τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ τοποθετήθηκαν στα ζητήματα της πολιτικής σταθερότητας, της εκλογής του προέδρου, της αλλαγής του κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων. Ενδιαφέρον είχε το κάλεσμα του κ. Βορίδη προς τον κ. Σταθάκη, να καταθέσουν πρόταση για τον πρόεδρο, ενώ πολλές φορές τον χαρακτήρισε ως «το καλό ΣΥΡΙΖΑ».

Μία είδηση, βέβαια, που προκύπτει εκτός διαλόγων αλλά στο περιθώριο, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, με στόχο επαφές με διεθνή ινστιτούτα.

Πάντως, δεν έλειψαν οι «σπόντες» μεταξύ των δύο ομιλητών κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ που διοργάνωσε ο ελληνικός σύλλογος αποφοίτων του LSE και το ΕΒΕΑ, ενώ επικεντρώθηκαν γύρω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιολόγηση, αλλά και τις εκλογές, τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σχετικά με τις εκλογές και την ανάδειξη του προέδρου, ο κ. Σταθάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική σταθερότητα θα έρθει με εκλογές και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλη δύναμη.

«Τότε θα προκύψει η σταθεροποίηση και μία πολιτική λύση ότι θα εγγυάται για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν ισχύει ότι θα είναι σταθερή η Ελλάδα με το ισχύον σχήμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές από τον Σεπτέμβριο, ακριβώς μετά τις εκλογές. Από τότε το λέει… Δεν έχω να πω κάτι όταν θέλει εκλογές στο τρίμηνο. Τη σταθερότητα τη φέρνει η κυβερνητική πλειοψηφία», απάντησε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας την εκλογή του προέδρου. Γιατί δεν καταθέτετε μία πρόταση; Το λέω για εσάς που πασχίζετε για την πολιτική σταθερότητα».

Όσο αναφορά την οικονομική πολιτική, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής, συμφωνούν για την «Ελλάδα του αύριο» στα εξής:

Στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στο σταθερό φορολογικό σύστημα και στην ανάπτυξη με προσέλκυση επενδύσεων.

Το «αλλά» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι το «ναι» στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στο σχέδιο ανάπτυξης, αλλά βασισμένα σε κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι πρέπει να προσαρμόζονται οι πολιτικές ανάλογα με αν η οικονομία είναι σε ύφεση ή ανάπτυξη. Σχετικά με την αξιολόγηση του Δημοσίου, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποδέχεται την αξιολόγηση, με τον κ. Σταθάκη να απαντά ειρωνικά ότι όταν σταματήσουν να γίνονται προσλήψεις στελεχών στο Δημόσιο με πολιτικά κριτήρια, τότε να εξετάσουν το σχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Το μεγάλο «καρφί» που πέταξε ο κ. Βορίδης προς τον κ. Σταθάκη ήταν για τους συνδικαλιστές, αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

«Γιατί κύριε Σταθάκη να σταματά να λειτουργεί μία εταιρεία επειδή κάποιοι λίγοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν απεργία και να μην αποφασίζουν όλοι οι εργαζόμενοι;».

«Τη δεξιά την αποδέχομαι ως μία οντότητα δεν χρειάζεται να πω ότι είναι παρανοϊκή», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεχείς αναφορές του κ. Βορίδη για τα περί διαφοροποιήσεων απόψεων.

"google ad"

Προηγουμένως ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Αριστερά είδε «που κάνει λάθος και τώρα τα αλλάζει».

«Γιατί δεν είπατε ένα μπράβο για τις μειώσεις δαπανών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το προγράμματα της Αριστεράς έχει κάποιες συγκεκριμένες παραδοχές -είτε είναι μαρξιστική είτε η πολύχρωμη του ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική είναι ότι έχει κεντρικό μοχλό το κράτος και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι: «Εμείς έχουμε υπερασπιστεί όχι τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, αλλά να τις συντρίψουμε με σύνεση».

«Η Αριστερά δεν κυβερνούσε, δεν κάναμε εμείς τα ελλείμματα. Υπάρχει μία εμμονή του Βορίδη ότι έφταιγε η Αριστερά για όλα, παρά ότι κυβερνούσε η δεξιά», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «έχει εμμονή».

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι επιβάλλεται περισσότερο παρά ποτέ να λυθούν τα προβλήματα που «έχει κληρονομήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

«Η εξυγίανση θα πρέπει να περάσει μέσα από μία μεταρρύθμιση του κράτους, να είναι το κράτος καθολικού, δημόσιου συμφέροντος, αυτόνομο από την πολιτική παρέμβαση», ανέφερε και σημείωσε: «Για αυτό διαφωνώ με το σύστημα  αξιολόγησης. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα  βασίζεται ως προς ένα μέρος από τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά τα  2/3 θα είναι ιδιωτικές».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «έγινε προσαρμογή, αλλά οι κοινωνικοί δείκτες είναι δραματικοί και ο δείκτης αποεπένδυσης είναι ο χειρότερος».

Σχετικά με την αντίθεση που υπάρχει μεταξύ των κόλπων του ΣΥΡΙΖΑ, στο ότι ενώ μιλά για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων λέει ότι θα κρατικοποιήσει ξανά τις όποιες έχουν γίνει τώρα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι δεν θα δημιουργήσουμε θέμα για όλα.

«Φέρνουμε μπροστά θέματα για μεμονωμένες επενδύσεις που όντως υπάρχει ζήτημα για σκοπιμότητες και έχουμε το δικαίωμα να συγκρουόμαστε με επενδύσεις που δεν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Βασικές προτάσεις που ανέφερε ο κ. Σταθάκης για την επόμενη ημέρα:

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η εποχή μετά το Μνημόνιο θα επαναφέρει την κεντρική ιδέα για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και επικεντρώνεται:

1. Το χρέος να γίνει βιώσιμο, επαναδιαπραγμάτευση, ενώ η παραδοχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού να γίνει χωρίς η Ελλάδα να πρέπει να τηρεί τόσο αυστηρά πλεονάσματα

2. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί για υπάρχει το τραπεζικό ζήτημα. Δηλαδή, όπως τόνισε, μέσα στο Μνημόνιο βρέθηκαν σε προνομιακή θέση για τη στήριξη τους

3. Άλλη φιλοσοφία από αυτή του Μνημονίου. Όπως υπογράμμισε, ο κ. Σταθακης, το Μνημόνιο, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά έφερε τη διάλυση της εργασιακής νομοθεσίας και των μισθών

4.  Το Μνημόνιο δεν θίγει τα βασικά προβλήματα που έχει η κοινωνία και η οικονομία, όπως υπογράμμισε δεν κάνει τομές στο φορολογικό, ούτε στη δημιουργία μίας δημόσια δοιηκησης, που να έχει μία καλή σχέση με το ιδιωτικό τομέα και διαφανείς διαδικασίες προς το δημόσιο συμφέρον.

«Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα χρειάζεται μία μεγάλη μεταρρύθμιση και να βασιστεί στην ιδέα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα. Η αναπτυξιακή στρατηγική χρειάζεται ένα ισχυρό πρότυπο δημόσιας πολιτικής στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων», τόνισε.

Σχετικά με τις τράπεζες ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει νόμους για τις ρυθμίσεις των χρεών και αφήνει τα πάντα στα χέρια των τραπεζών.

«Δεν μπορεί να είναι η ευθύνη μόνο στα χέρια των τραπεζών», είπε και υπογράμμισε ότι «ο μέτοχος ( ΤΧΣ) θα πρέπει να ασκεί τα δικαιώματα του μετόχου όπως έγινε και στις ΗΠΑ και ασκήθηκαν τα δικαιώματα. Πρέπει να επιστρέφει στο δημόσιο τα ποσό που δόθηκαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η λειτουργία του κοινωνικού κράτους είναι η βαθιά ριζική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους μακριά από τη σπατάλη. Χρειάζεται μία νέα πολιτική δύναμη μακριά από το κακό ιστορικό που είχατε».

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μία εποχή αυστηρής λιτότητας, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα που υπάρχουν μέσα στην οικονομία.

«Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς θα δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική οικονομία και πως θα πετύχουμε ανάπτυξη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «βασικό είναι ηστήριξη στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα».

«Το κράτος θέλει αναδιάρθρωση, δεν έχει αγγιχτεί στην πραγματικότητα το δημόσιο. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει όσα πρέπει να κάνουμε και αυτή είναι η κριτική της δεξιάς», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος τόνισε ότι «πιστεύω ότι οι συζητήσεις όπως η σημερινή αποτελούν μία όαση στο δημόσιο διάλογο, σε μια εποχή, που κυριαρχούν η ένταση και η ρητορική του εντυπωσιασμού».

«Το μνημόνιο ήταν αιτία αλλά όχι η βασική αιτία των προβλημάτων. Ότι άρχιζε λόγω του πολιτικού κόστους δεν ολοκληρωνόταν. Το Μνημόνιο με αυτή τη μορφή δε διασφαλίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η Ελλάδα πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο για να μην οδηγηθούμε πάλι στα ελλείμματα», είπε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...