14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μοντέλο Κύπρου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο

Ημερομηνία:

Τη θέσπιση δικαιώματος προτίμησης στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που ο πιστωτής το πωλεί σε ένα fund προτείνουν από κοινού η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Η πρόταση που έχει τα χαρακτηριστικά ρύθμισης που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει ήδη συζητηθεί με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, φέρεται κατ’ αρχάς να μην είναι αρνητικοί. Η πρόταση που παρουσίασαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων κ. Δ. Βερβεσός, Κ. Κόλλιας και Γ. Στασινός προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν τον δανειολήπτη ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε funds. Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται να απαντήσει εντός 45 ημερών αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα, θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.

Με την εν λόγω πρόταση, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στόχοι:

– Αφενός, εξαντλούνται τα περιθώρια για τον οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του, χωρίς να κινδυνεύουν τα περιουσιακά του στοιχεία.

– Αφετέρου, η τράπεζα θα πετύχει υψηλότερα τιμήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι το fund θα προσφέρει υψηλότερο τίμημα με αυτή τη διαδικασία και υπό τον επικείμενο ανταγωνισμό με το δανειολήπτη για το ποιος θα πάρει το δάνειο, από τη στιγμή που – αν ο δανειολήπτης προσφέρει το ίδιο τίμημα – δεν θα ξαναδοθεί στο fund το δικαίωμα της αντιπρότασης.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα καθώς και στους διευθύνοντες συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου και της Eurobank κ. Φ. Καραβία, αλλά και σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. «Κατ’ αρχάς κανείς δεν ήταν αρνητικός, ειδικά σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης», υποστήριξε.

«Αναφερόμαστε στους οφειλέτες, που θέλουν να πληρώσουν, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Η διάσωση της πρώτη κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας και η αποτροπή κατάρρευσης της αξίας των ακίνητων είναι αναγκαία» τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι Πρόεδροι των τριών φορέων θα ξεκινήτουν συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς για την παρουσίαση της πρότασής τους. Ακολούθως, εφόσον η Πολιτεία υιοθετήσει την εν λόγω πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα με τη μορφή κινήτρου και για τους συνεπείς δανειολήπτες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος στην οικονομία αλλά και να επιβραβεύονται όσοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν παρά την οικονομική κρίση στις υποχρεώσεις τους..

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...