15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μουσικές, καφενείο, καζάνι ρακής και χαρταετοί στον ουρανό του Ψηλορείτη στα φετινά Υακίνθεια

Ημερομηνία:

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης έφυγε μαζί με έναν θείο του σε ηλικία οκτώ ετών από τα Ανώγεια, ξυπόλυτος στην Σμύρνη. Εκεί δούλεψε σε διάφορες οικογένειες Ελλήνων σαν βοηθός.

Στα 19 του χρόνια έφυγε στην Αμερική και κατέληξε στην Καλιφόρνια , να εργάζεται σε ένα εστιατόριο. Ήταν τόσο ακέραιος χαρακτήρας που ο εργοδότης του τον έκανε σε λίγο διάστημα συνέταιρο. Το αποφάσισε ένα βράδυ που ο Μιχάλης μαγείρεψε μύδια με την γνώση που είχε από τη Σμύρνη. Μύδια στο τηγάνι, αυτό έγινε το περίφημο πιάτο του εστιατορίου. Απέκτησε φίλους και κύρος και η επιχειρηματικότητα του αποδείχτηκε σπουδαία. Συνέχισε στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας κι άλλα μαγαζιά. Το 1953 αποφασίζει να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γυμνασίου στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια . Ότι πιο εμπνευσμένο μέσα στην μεταπολεμική εποχή σε ένα χωριό κατεστραμμένο από τους Γερμανούς. Και ιδρύει το περίφημο “Σταυράκειο γυμνάσιο” . Ένα έργο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τόπου.

Στα 65 χρόνια λειτουργίας του μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 παιδιά έχουν τελειώσει το Λύκειο και ένας μεγάλος αριθμός αυτών, πήρε πανεπιστημιακή μόρφωση. Η μεγάλη προσφορά του ευεργέτη Σταυρακάκη γίνεται πιο σπουδαία, γιατί στην βιογραφία του δεν αναφέρει από σεμνότητα αυτή την προσφορά.

Οι γιορτές των Υακινθείων εφέτος θα είναι επικεντρωμένες πάνω στην σεπτή μορφή του.

«Ένα δεντρό εφύτεψες στο ανωγειανό περβόλι,

και τώρα καθομάστανε στον ασκιανό του όλοι.»

Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 26 Ιουλίου – ώρα 9.00 μ.μ.

Θα μιλήσει για τον ευεργέτη ο καθηγητης Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης. Ο “Ρολιός”, ο Σπύρος Πλουσής, θ’ ανοίξει με το παραδοσιακό χιούμορ των Ανωγείων με παλιά και καινούργια πρόσωπα.

Στη λύρα: Ο Λευτέρης Καλλέργης. Θα τραγουδήσουν: Βασίλης Λέκκας, Θοδωρής Κοτονιάς, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, Λουδοβίκος των Ανωγείων. Η Ιταλίδα γλύπτρια Laura Izizzi ξεκινά να δημιουργεί την προτομή του ευεργέτη στον χώρο του θεάτρου. Ο γνωστός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα με τη ζωή του ευεργέτη, που θα προβάλλεται τις τρεις ημέρες των γιορτών.

Σάββατο 27 Ιουλίου ώρα 9.00 μ.μ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας θα μιλήσει για τη “γνώση”. Ο ηθοποιός Μιχάλης Σφακιανάκης σκηνοθετεί και υποδύεται τη ζωή του ευεργέτη μέσα από την αυτοβιογραφία του. Στη συνέχεια θα παίξουν: Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Μιχάλης Σταυρακάκης (Τατάκης), Νίκη Ξυλούρη και η Μαρίνα Δακανάλη.

Κυριακή 28 Ιουλίου ώρα 9.00 μ.μ.

"google ad"

Ο αρχιμουσικός Βασίλης Τσαμπρόπουλος στο πιάνο και η Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι. “Η Αρετούσα θέλει να χορέψει” στο μονόπρακτο της Μάρως Βαμβουνάκη με την Κατερίνα Βρέντζου στον ρόλο της Αρετούσας σε σκηνοθεσία Παύλου Μιχελάκη. Ακολουθεί η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ολοκληρώνεται η προτομή του Μιχάλη Σταυρακάκη από τη γλύπτρια Laura Izizzi.

Παράλληλες δράσεις:

-Η έκθεση των προϊόντων του Ψηλορείτη.
-Το τσάι του Γιώργου Σαλούστρου.
-Το καζάνι της ρακής.
-Το καφενείο.
-Και τριάντα χαρταετοί στον ουρανό του Υακίνθου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ