20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

«Μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου»: Ο πυροσβέστης που υποβλήθηκε στην πληρέστερη μεταμόσχευση προσώπου

Ημερομηνία:

Η πληρέστερη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιήθηκε ποτέ, εξασφάλισε σε έναν 41χρονο άνδρα νέο πρόσωπο και την ελπίδα να πάρει πίσω τη ζωή του και να συνεχίσει να ονειρεύεται μετά από μια οδυνηρή περιπέτεια χρόνων.

Πώς είναι το συναίσθημα να ξαναγεννιέσαι με ένα εντελώς νέο πρόσωπο;

Ο εθελοντής πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον υπέστη πολύ βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο και τον λαιμό σε μία πυρκαγιά το 2001, μετά από τα οποία η ζωή του άλλαξε δραματικά: φοβόταν να βγει έξω, έχασε όλες τις οικονομίες του, η σύζυγός του τον εγκατέλειψε και τα παιδιά του τρόμαζαν με την όψη του.

Όμως οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια μοναδική επέμβαση για μια πλήρη μεταμόσχευση προσώπου η οποία του έδωσε πίσω τη ζωή του.

Ο Πάτρικ Χάρντισον υπέστη βαρύτατα εγκαύματα το 2001 σε μία πυρκαγιά, όντας εθελοντής πυροσβέστης στη Σενατόμπια, του Μισισιπή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο 27χρονος τότε Χάρντισον, εν ώρα υπηρεσίας, μπήκε σε ένα σπίτι που καιγόταν προσπαθώντας να σώσει μια.

Τότε η οροφή κατέρρευσε και έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να λιώσει η προστατευτική του μάσκα.

Ο άνδρας έχασε τα βλέφαρά του, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και τα μαλλιά του, ενώ ο λαιμός και ο κορμός του είχαν επίσης βαριά εγκαύματα.

Ο Πάτρικ υποβλήθηκε σε πάνω από 70 χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

Για 14 χρόνια, φορούσε πρόσθετα αυτιά, γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο του μπέιζμπολ, προκειμένου να βγει έξω.

Ζούσε μοναχικά, υπέφερε από κατάθλιψη, εθίστηκε σε παυσίπονα έχασε την επιχείρησή του λόγω χρεών και χώρισε με τη γυναίκα του μετά από 10 χρόνια γάμου.

Ο άτυχος άνδρας καταλάβαινε ότι η εμφάνισή του τρόμαζε ακόμη και τα παιδιά του.

Η επέμβαση

Ένας συνάδελφός του πυροσβέστης πρότεινε στον Χάρντισον να σκεφτεί την επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου και κάπως έτσι ο άνδρας ήρθε σε επαφή με τον Δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

"google ad"

Η τόσο εκτενής μεταμόσχευση προσώπου είχε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ρίσκου καθώς ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η εξεύρεση μοσχεύματος για τον άνδρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς έπρεπε να βρεθεί δότης με αντίστοιχο ύψος, βάρος και τόνο του δέρματος και να εξασφαλίσει την ιστοσυμβατότητα, ώστε τα αντισώματα του Χάρντισον να μην απορρίψουν τους νέους ιστούς.

Το μόσχευμα δόθηκε από τον Ντέιβιντ Ρόντεμπαου, έναν 26χρονο ποδηλάτη ο οποίος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός μετά από ατύχημα.

Η μαραθώνια επέμβαση διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε πάνω από 100 άτομα ιατρικό προσωπικό.

Οι χειρουργοί κάνουν λόγο για ιστορικό επίτευγμα στην ιατρική διότι περιλάμβανε το πλήρες τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, τα κανάλια του αυτιού, τις δομές των οστών και τα βλέφαρα και εκτιμούν ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Ο πρώην πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια του, τα οποία κινδύνευαν από αναπότρεπτη τύφλωση, ενώ νιώθει ότι κέρδισε πίσω τη ζωή του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμηρός Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο»

Η αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε περιστατικό κατά τη διάρκεια της...

Κίσσαμος: “Πλούτος Παγκόσμιας Κληρονομιάς που χάνεται στους πέντε ανέμους”

Παρέμβαση για την προστασία, διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη των ...

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...